top of page
Ποιά σχολή να διαλέξω;

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μία ολοκληρωμένη συμβουλευτική διαδικασία, η οποία αποσκοπεί στον σχεδιασμό μιας αποτελεσματικής προοπτικής σπουδών και καριέρας.

Με το Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού, θα γνωρίσεις  το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ/ΙΕΚ μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Θα ενημερωθείς για τα τέσσερα Επιστημονικά Πεδία.

Θα πάρεις διεξοδική ενημέρωση για τις σχολές που υπάρχουν στο Μηχανογραφικό, ποιες από αυτές σου ταιριάζουν και έχουν καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

Θα μάθεις τρόπους για αποτελεσματικό διάβασμα.

Κυρίως όμως θα διερευνήσουμε τις κλίσεις, τα επαγγελματικά σου ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες σου για να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

 

portrait-young-beautiful-smiling-blond-female-trendy-summer-clothes-sexy-carefree-woman-po

Ατομικό Πρόγραμμα
Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Είσαι μαθητής Γ' Γυμνασίου ή Α' Λυκείου;

90€

ΜΕΧΡΙ
ΤΕΛΟΣ
ΜΑΪΟΥ

Έκπτωση 20% σε αδέλφια.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός δεν είναι απλά μια διαδικασία επιλογής ενός μελλοντικού επαγγέλματος, αλλά μια ολιστική προσέγγιση που βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις δυνατότητες, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους σε σχέση με την εργασιακή τους ζωή. Αυτή η διαδικασία ενθαρρύνει τους μαθητές να αναλύσουν τις δεξιότητες, τα ενδιαφέροντά τους και τα «θέλω» τους και να τα συνδυάσουν  με σπουδές και επαγγέλματα,  καθοδηγώντας τους σε μια πιο συνειδητή επιλογή καριέρας. Παράλληλα συζητούνται οι τάσεις στην αγορά εργασίας και τα νέα επαγγέλματα που δημιουργούνται εξαιτίας των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

 

Image by Annie Spratt

Κάθε τάξη έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες

Γ’ Γυμνασίου - Α΄ Λυκείου:
Μέσα από την επικοινωνία με τον μαθητή αναδεικνύονται οι επιθυμίες και οι δυνατότητες του, επιλέγεται ο κατάλληλος τύπος Λυκείου που του ταιριάζει και ενημερώνεται για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Μεγάλη σημασία δίδεται στο να βρει κίνητρο ο μαθητής για να στοχεύσει στις σπουδές του.
 

Β΄ Λυκείου :
Το κύριο μέλημά μας είναι η σωστή επιλογή ομάδας προσανατολισμού και  επιστημονικού πεδίου γιατί είναι η βάση μιας επιτυχημένης καριέρας.

Γ’ Λυκείου:
Αναλυτική περιγραφή όλων των σχολών ενδιαφέροντος του μαθητή και των δυνατοτήτων τους στη σύγχρονη αγορά εργασίας. Στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δίνονται λύσεις για τη σωστή διαχείριση χρόνου, το αποτελεσματικό διάβασμα καθώς και την διαχείριση του στρες των μαθητών.
 

Οφέλη για τους μαθητές

Αυτογνωσία: Βοηθάει τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα τις δικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον τους.

Στοχοθεσία: Συμβάλλει στη διαμόρφωση συγκεκριμένων και ρεαλιστικών στόχων μακροπρόθεσμα.

Επιλογή τύπου Λυκείου που ταιριάζει στις επαγγελματικές τους προσδοκίες.

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: Υποστηρίζει την απόκτηση και βελτίωση δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες για την μελλοντική τους καριέρα.

Image by Brooke Cagle

Τι μαθαίνουν οι μαθητές από τον επαγγελματικό προσανατολισμό

Ανακάλυψη των δυνατοτήτων τους
Μέσα από τον επαγγελματικό προσανατολισμό, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις δικές τους δυνατότητες και να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους που ίσως δεν γνώριζαν ότι είχαν. Αυτή η διαδικασία τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα ποιες επαγγελματικές κατευθύνσεις ταιριάζουν περισσότερο στις προσωπικές τους ικανότητες και ενδιαφέροντα.


Λήψη αποφάσεων για το μέλλον τους
Η έγκαιρη ενασχόληση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να αναπτύξουν ένα στρατηγικό πλάνο για το μέλλον τους. Μαθαίνουν πώς να θέτουν στόχους και να αποφασίζουν με βάση σωστές  πληροφορίες και όχι με το ένστικτο ή τις επιθυμίες των άλλων, δίνοντας βάση στα επαγγελματικά ενδιαφέροντα και στις εκπαιδευτικές επιλογές που είναι διαθέσιμες.


Ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους βοηθήσουν στη μελλοντική τους καριέρα
Ο επαγγελματικός προσανατολισμός βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν και να ενισχύσουν διάφορες σημαντικές δεξιότητες, όπως:
- Κριτική σκέψη και αναλυτική ικανότητα
- Διαχείριση χρόνου και οργάνωση


Αυτές οι δεξιότητες είναι πολύτιμες και θα τους υποστηρίξουν στο να ξεκινήσουν και να εξελίξουν τη μελλοντική τους καριέρα με επιτυχία.
 

Συνάντηση

Σκοπός της 1ης συνάντησης είναι να μιλήσει ο μαθητής για τις σκέψεις του, τις ανάγκες του, τα ενδιαφέροντα, τα όνειρά του και τους περιορισμούς του. Αναδεικνύεται έτσι η προσωπικότητά του και οι ιδιαιτερότητές του.

Τεστ επαγγελματικών ενδιαφερόντων και προσωπικότητας. Προσδιορίζονται οι σπουδές και τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν καθώς και οι προοπτικές τους στην αγορά εργασίας, οι πιθανές διέξοδοί τους σε άλλα επαγγέλματα ή εξειδικεύσεις. Προσδιορίζεται η προσωπικότητα του κάθε ατόμου, όπως αυτή κατανέμεται αναλογικά στους έξι τύπους προσωπικότητας του John Holland. Παράλληλα εξετάζονται τα επίπεδα αυτοεικόνας, αποφασιστικότητας, συνέπειας και μεθοδικότητας που χαρακτηρίζουν το κάθε άτομο.

 

Συμπλήρωση

Συνάντηση

Γίνεται ανάλυση του τεστ, αξιολογούνται τα αποτελέσματα, προτείνονται όλες οι πιθανές λύσεις, δίδονται πληροφορίες για σπουδές και μεταπτυχιακά που έχουν προοπτική, καλή επαγγελματική σταδιοδρομία και ταιριάζουν στον χαρακτήρα του μαθητή. Δίνονται οδηγίες στη Διαχείριση Χρόνου για αποτελεσματικό διάβασμα και έξυπνα tips για αντιμετώπιση του στρες, με στόχο την επιτυχία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.
 

pngwing.com(2).png
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page