top of page

Αγιασμός 2023-Τελειώνοντας το Λύκειο


Έναρξη σχολικού έτους 2023

Με την σκέψη μας σε όλα τα παιδιά που σήμερα δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα των υπολοίπων, ευχόμαστε καλή αρχή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, σε μαθητές, γονείς και καθηγητές. Ειδικά για τα παιδιά της Γ' λυκείου, υπομονή, ψυχραιμία και αντοχή. Για αυτά τα παιδιά είναι ο τελευταίος αγιασμός, το τελευταίο σχολικό κουδούνι.

Αυτό το τελευταίο κουδούνι δεν έχει τίποτα από το glitter, τα δάκρυα και το τράβηγμα της φούστας της πρώτης φοράς. Το τελευταίο κουδούνι δεν έχει την κυριακάτικη παράκληση του γυμνασίου ‘’άσε με να σε πάω εγώ στον αγιασμό’’. Το τελευταίο κουδούνι δείχνει αδιάφορο και βαρετό, είναι σκληρό και σιωπηλό. Είναι ένα αδηφάγο ‘’on your marks, get set’’ που θα καταπιεί γιορτές, χαρές, διακοπές και οικογενειακή γαλήνη. Θα αμφισβητήσει ό,τι χτίστηκε τόσα χρόνια, θα μεταμορφώσει τους Waltons σε οικογένεια Adams. Θα αφήσει απλήρωτους λογαριασμούς για να γίνουν κάποια έκτακτα ιδιαίτερα- δυσκολεύεται στην περίληψη-…

Θα έχει προσαρμοσμένα διαιτολόγια, φρεσκοστυμένους χυμούς, τόνους βαλεριάνας, δεκάδες δρομολόγια, νεύρα και πόνο στο στομάχι. Πολύ πόνο στο στομάχι, πόνο και στην καρδιά.

Η γιορτή της προσπάθειας


Το τελευταίο κουδούνι όμως δεν είναι μόνο αυτά. Είναι μια κρυφή γιορτή. Γιορτή της προσπάθειας, γιορτή της επιμονής, γιορτή του στόχου. Έφηβοι που μεταμορφώνονται σε μαχητές είτε το ξέρουν, είτε όχι. Θα πέσουν, θα λυγίσουν, θα κάνουν μεγαλόστομες δηλώσεις, θα αρνηθούν τα πάντα, θα καυτηριάσουν το σύστημα, αλλά θα ξανασηκωθούν και θα συνεχίσουν το μισοτελειωμένο κεφάλαιο που άφησαν χθες. Θα φοβούνται όσο περνά ο καιρός, θα νοιώθουν ανήμποροι να συνεχίσουν. Θα παλέψουν όμως στο τέλος με τα όπλα τους, με τα όπλα που οφείλουμε να τους έχουμε δώσει εμείς όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με πίστη στον εαυτό τους, με πίστη στο όνειρο τους, το δικό τους όνειρο όχι το δικό μας.


Δεν υπάρχει αποτυχία στα 17


Στο τέλος της χρονιάς δεν θα αριστεύσουν όλοι, δεν θα περάσουν όλοι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα μπουν στην πρώτη τους προτίμηση ή σε κάποια δημοφιλή σχολή. Κάποιοι ίσως δεν καταφέρουν καν να συμπληρώσουν μηχανογραφικό. Κανείς τους όμως, δεν πρέπει να νοιώσει ότι χάνει την αγάπη και την υποστήριξη μας. Ίσως έκαναν λιγότερη προσπάθεια, ίσως να μην ήξεραν τον σωστό τρόπο, ίσως το όνειρο τους να το θόλωναν προβλήματα και προβληματισμοί. Ας τους ακούσουμε εγκαίρως, ας τους βοηθήσουμε νωρίς και κυρίως ας μην γίνουμε κριτές τη δύσκολη στιγμή που θα νοιώσουν την ‘’αποτυχία’’. Γιατί δεν υπάρχει αποτυχία στα 17, υπάρχει μόνο μια αναβολή στην επίτευξη του στόχου.


Έρχεται μια δύσκολη χρονιά σε κάθε επίπεδο και οι πανελλαδικές – για όσους εμπλέκονται- κακά τα ψέματα, θα εντείνουν τις επερχόμενες δυσκολίες. Ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει ή να συμφωνήσουμε, τουλάχιστον να αντέξουμε. Να αντέξουμε για να είμαστε χρήσιμοι στα παιδιά μας, για να τα αφήσουμε να γίνουν οι άνθρωποι που μπορούν να γίνουν. Δεν υπάρχει κανείς χωρίς ταλέντο, κλίση, ικανότητα, χώρος χρειάζεται για να το ανακαλύψει.

Μετά το τελευταίο κουδούνι τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Οι αναμνήσεις και η μνήμη τους συχνά θα επιστρέφουν στην τελευταία αυτή σχολική χρονιά.

Ας επιστρέφουν ανεμπόδιστα, με τρυφερότητα, χωρίς πόνο και χωρίς δεκάδες ‘’αν’’…


Καλή αρχή, καλή σχολική χρονιά!

Πανελλαδικές είναι θα περάσουν!!


Αλεξάνδρα Ιωάννου Φυτά

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού - About Career

25 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page