Είναι γνωστό ότι η επιλογή επαγγέλματος είναι μια σύνθετη διαδικασία που ξεκινάει ήδη από την παιδική ηλικία.
Όνειρα, προσδοκίες, χαρακτήρας, περιβάλλον κ.α. συντελούν στο να πάρει ο έφηβος/η την τελική απόφαση.
Σημαντικά κριτήρια για την επιλογή επαγγέλματος αποτελούν η δημιουργικότητα, η προσωπική ανάπτυξη, η κοινωνική προσφορά, και άλλα στοιχεία τα οποία είναι καθοριστικά για τη ζωή των ανθρώπων.
Άλλωστε η επιλογή κάθε επαγγέλματος έχει δύο καθοριστικές και αλληλένδετες πλευρές. Μία προσωπική και μία κοινωνική.
Πολλές φορές ρωτώντας κάποιον/α γιατί κάνει αυτό το επάγγελμα, αφού δεν αμείβεται ικανοποιητικά, παίρνουμε την εξαιρετικά απλή αλλά και αποστομωτική απάντηση: γιατί μ’ αρέσει!!!
Πάντα όμως υπάρχει και ένα μεγάλο ΑΛΛΑ!
Η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων τελικά χρησιμοποιεί άλλα κριτήρια για την επιλογή επαγγέλματος.
Αυτά είναι τα εξής:
1) Σπουδές κοντά στον τόπο διαμονής τους
Διαχρονικά, η εντοπιότητα αποτελούσε το σημαντικότερο παράγοντα επιλογής. Ειδικότερα τα τελευταία «δύσκολα» χρόνια, που η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο σχεδόν των οικογενειών, οι υποψήφιοι των χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων επιλέγουν πρωτίστως σχολές που είναι κοντά στον τόπο διαμονής τους.
2) Σπουδές που θα τους εξασφαλίσουν πιο εύκολα εργασία
Αν παραβλέψουμε το συναισθηματικό παράγοντα, οι υποψήφιοι αναζητούν σχολές που οδηγούν σε επαγγέλματα με σίγουρη αποκατάσταση.
3) Δεύτερη ευκαιρία για τα παιδιά της προηγούμενης χρονιάς και παλαιότερων που δεν τα κατάφεραν να μπουν κάπου.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι απόφοιτοι προηγούμενων χρόνων που κυνηγούν μια «δεύτερη ευκαιρία». Είναι τα παιδιά που δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή ή πέτυχαν κάπου και θέλουν να εισαχθούν σε μια καλύτερη γι’ αυτούς σχολή. Έχουν ήδη περάσει τη διαδικασία των Πανελλαδικών και πλέον νοιώθουν πιο ώριμοι να κάνουν μια καινούργια προσπάθεια.
4) Υψηλοί στόχοι πολύ καλών μαθητών
Οι αριστούχοι επιλέγουν πρώτα σχολές υψηλής ζήτησης όπως είναι οι Νομικές Σχολές, οι Ιατρικές, οι Πολυτεχνικές, οι Βιολογικές, οι Φυσικές και τα πρωτοκλασάτα οικονομικά τμήματα Χρηματοοικονομικής, Μάρκετινγκ, Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.λπ.
5) Δυνατότητα μετεγγραφής
Οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τα μόρια που απαιτούνται για μετεγγραφή, δηλώνουν στις πρώτες θέσεις Σχολές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, γιατί είναι σίγουροι ότι σύντομα θα εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή τους.
6) Κληρονομικότητα επαγγέλματος
Όσοι θελήσουν να συνεχίσουν τις οικογενειακές επιχειρήσεις ή τα επαγγέλματα των μελών της οικογένειάς τους, επιλέγουν αρχικά σχολές που έχουν σχέση με αυτά. Έτσι πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι εξασφαλισμένο αφού θα ακολουθήσουν «στρωμένες» δουλειές.
7) Αγάπη για συγκεκριμένο επάγγελμα
Είναι η κατηγορία των υποψηφίων που από την παιδική τους ηλικία ονειρεύονται το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.
Και το βασανιστικό ερώτημα που τίθεται είναι το εξής :
Τελικά κάνει κανείς το επάγγελμα που επιθυμεί;
Ανδρομάχη Παπαγιαννάκη
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Comments