top of page

Από Μηχανικό σε Μηχανικό έχει διαφορά.



Διαφορά Μηχανικών Σχεδίασης και Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης.
Προσανατολίσου στη σχολή που θέλεις.

Μηχανικός Σχεδίασης προϊόντων και συστημάτων vs Μηχανικός Βιομηχανικής σχεδίασης και παραγωγής.

Δύο διαφορετικές σχολές, που συχνά όμως προκαλούν σύγχυση στους υποψήφιους σπουδαστές. Η μία σχολή ΔΕΝ είναι αντίστοιχη της άλλης.

Μηχανικός Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Μηχανικός Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής


Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Πολυτεχνική Σχολή

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

2ο - 4ο επιστημονικό πεδιο & ΕΠΑΛ

2ο-4ο επιστημονικό πεδίο & ΕΠΑΛ

Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικού, Ν.4439/2016 ΦΕΚ 222 Α΄

Χ

Φοίτηση 5ετής

Φοίτηση 5ετἠς

Δημιουργία Πρϊόντων και Συστημάτων

Σχεδίαση και Παραγωγή Βιομηχανικών Προϊόντων

Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα

Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα

Ας δούμε όμως την κάθε σχολή ξεχωριστά.

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Ανήκει στη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αντίστοιχη σχολή είναι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόσβαση έχουν οι μαθητές του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου από τα ΓΕΛ καθώς και από ΕΠΑΛ (τομείς Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Για τα ΓΕΛ η ΕΒΕ του 2022 ήταν 9,41 και η βάση εισαγωγής 8.840 μόρια . Ενώ από ΕΠΑΛ η ΕΒΕ ήταν 7,21 και η βάση εισαγωγής 14.402 μόρια.

Ο μηχανικός σχεδιασμού προϊόντος ή βιομηχανικός σχεδιαστής δημιουργεί προϊόντα μαζικής παραγωγής που προορίζονται για κατανάλωση, τα οποία είναι λειτουργικά και υψηλής αισθητικής επίσης είναι ανταγωνιστικά έναντι παρόμοιων προϊόντων. Σύμφωνα με την IDSA (Industrial Design Society of America): ο Βιομηχανικός Σχεδιασμός είναι η επαγγελματική υπηρεσία της δημιουργίας και εξέλιξης ιδεών και χαρακτηριστικών που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας, την αξία και την αισθητική εμφάνιση των προϊόντων και συστημάτων προϊόντων, με σκοπό την εξίσου μέγιστη ωφέλεια.

Παραδείγματα σχεδιασμού προϊόντων βλέπετε στις επόμενες φωτογραφίες.



Νέο προϊόν από το τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης-Σύρο

Δημιουργία των Μηχανικών Σχεδίασης -Σύρος

Η φοίτηση είναι 5ετής και η ολοκλήρωση των σπουδών στο τμήμα οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων. Επίσης οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Απασχόληση: Ο απόφοιτος μπορεί να παρεμβαίνει δημιουργικά σε όλο τον "κύκλο ζωής" ενός Προϊόντος ή Συστήματος, από το πόσο αναγκαίο είναι που σχετίζεται π.χ. και με το μάρκετινγκ, τη μορφή του που σχετίζεται με θέματα καλλιτεχνικής προσέγγισης, καθώς και με τη σχεδίαση ευχρηστίας, μέχρι τη σχεδίαση και κατασκευή πρωτοτύπων και τη σχεδίαση παραγωγής του.

Μερικές εταιρείες απασχόλησης είναι η Apple, Tesla, Microsoft για τη σχεδίαση, τη δημιουργία ή τη βελτίωση των προϊόντων τους.


Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής .

Ανήκει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και δεν έχει αντιστοιχία με άλλα τμήματα.

Επικεντρώνεται στη βιομηχανική σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων.

Οι φοιτητές εισάγονται από το 2ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο των Γενικών Λυκείων και από τα Επαγγελματικά Λύκεια τομείς : ( Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, Δομικών έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Πληροφορικής και Εφαρμοσμένων Τεχνών) .

Για τα ΓΕΛ το 2022 η Ε.Β.Ε ήταν: 10,45 και η βάση εισαγωγής ήταν 10.840 μόρια.

Για τα ΕΠΑΛ η Ε.Β.Ε ήταν: 7,21 και η βάση εισαγωγής ήταν: 14.050 μόρια.

Μερικά παραδείγματα εργασιών είναι στις παρακάτω φωτογραφίες.




Σχέδια βιομηχανικής σχεδίασης
Έργα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης.


Το τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Παραγωγής, ιδρύθηκε και λειτουργεί αυτοδύναμα από το 2018. Το νέο τμήμα προέκυψε, σύμφωνα με το ν. 4521/2018, από την συγχώνευση δύο Τμημάτων του πρώην ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα: του Τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού (έτος ίδρυσης 1987) και του Τμήματος Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών (έτος ίδρυσης 1982).

Ασχολείται με την κατανόηση και την εφαρμογή μηχανικών διεργασιών στις διαδικασίες κατασκευής και στις μεθόδους παραγωγής. Η Βιομηχανική Παραγωγή ως πεδίο της επιστήμης του μηχανικού, περιλαμβάνει συνήθως τρεις τομείς: Μηχανολογία (η οποία αντιστοιχεί στη μηχανική παραγωγής), Βιομηχανική Μηχανική και Διαχείριση Παραγωγής (production management).

Απασχόληση : Οι απόφοιτοι μπορούν να εργασθούν σε εταιρείες όπως η Ελλάκτωρ, intrasoft, Ευρωπαική Επιτροπή και πολλές άλλες.

570 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page