top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Γιατί δεν βλέπουμε τις ευκαιρίες;

  • Εικόνα συγγραφέα: About Career
    About Career
  • 11 Μαΐ
  • διαβάστηκε 6 λεπτά

Γιατί δεν βλέπουμε τις ευκαιρίες?

«Μήπως δεν βλέπουμε τις ευκαιρίες γιατί επιμένουμε να βλέπουμε τα προβλήματα;»

Η αναζήτηση επαγγελματικών επιλογών μπορεί να φαίνεται δύσκολη, ειδικά για τους νέους σήμερα. Η αγορά εργασίας εξελίσσεται ραγδαία, και ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται τρομακτικό για τους αναζητούντες εργασία, ανοίγει επίσης απίστευτες ευκαιρίες.

Πολλοί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν το ευρύ φάσμα επιλογών που έχουν στη διάθεσή τους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αβεβαιότητα σχετικά με τις επιλογές σταδιοδρομίας τους.

Σε αυτήν την ανάρτηση, θα συζητήσουμε γιατί τόσες πολλές ευκαιρίες περνούν απαρατήρητες και θα παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα νεαρά άτομα μπορούν να εντοπίσουν καλύτερα πιθανές οδούς. Θα εξετάσουμε επίσης τον ουσιαστικό ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού στη διαμόρφωση των αποφάσεών τους.

Γιατί δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες;

Η αναγνώριση των ευκαιριών περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από απλή επίγνωση. Απαιτεί ειδικές δεξιότητες που πολλοί νέοι δεν έχουν ακόμη αναπτύξει.

Αρκετοί βασικοί παράγοντες συμβάλλουν στη δυσκολία εντοπισμού αυτών των ευκαιριών.

α) ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να είναι ένα σημαντικό εμπόδιο.

Οι παλαιότεροι έλεγαν «αν δεν πάθεις, δεν θα μάθεις» κι αυτή η φράση ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, επαγγελματική αλλά και προσωπική. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, πάνω από το 60% των νέων αναφέρουν ότι αισθάνονται πίεση να επιλέξουν μια «άλλη» σταδιοδρομία. Αυτός ο φόβος μπορεί να εμποδίσει την προθυμία τους να διερευνήσουν νέες επιλογές και να αναλάβουν κινδύνους. Πολλοί αγνοούν πιθανές ευκαιρίες επειδή ανησυχούν μήπως κάνουν λάθος επιλογή ή απογοητεύσουν τους άλλους.

β) Η περιορισμένη εμπειρία ζωής μπορεί να περιορίσει τις προοπτικές των νέων.

Οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμη αποκτήσει εκτεταμένη εμπειρία σε διαφορετικούς κλάδους ή ρόλους, γεγονός που οδηγεί σε μια στενή άποψη του τι είναι δυνατό.

Για παράδειγμα, ένας έφηβος μπορεί να γνωρίζει μόνο τα παραδοσιακά μονοπάτια σταδιοδρομίας όπως η ιατρική ή η μηχανική, ενώ τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το ψηφιακό μάρκετινγκ ή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν δυναμικές ευκαιρίες που θα μπορούσαν να ευθυγραμμιστούν πιο στενά με τα ενδιαφέροντά τους.

γ) Η ψηφιακή εποχή έχει πλημμυρίσει τους νέους με συντριπτικό όγκο πληροφοριών. Αυτή η υπερφόρτωση πληροφοριών μπορεί να περιπλέξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μελέτες δείχνουν ότι το 70% των νεαρών ενηλίκων αισθάνονται σύγχυση από τον τεράστιο όγκο δεδομένων στα οποία εκτίθενται, σχετικά με πιθανές σταδιοδρομίες.

Αντί να αισθάνονται ενδυναμωμένοι, συχνά καταλήγουν κουρασμένοι και ανίκανοι να αποφασίσουν τι ταιριάζει καλύτερα στους στόχους τους.

δ) Τέλος, η έλλειψη καθοδήγησης αποτελεί συχνά σημαντικό εμπόδιο.

Χωρίς επαρκή καθοδήγηση ή σχετικά πρότυπα, οι νέοι μπορεί να δυσκολευτούν να πλοηγηθούν στις πολλές διαθέσιμες επιλογές σταδιοδρομίας.

Ένας Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού μπορεί να τους βοηθήσει να εξερευνήσουν τα ενδιαφέροντά τους και να διευκρινίσουν τους στόχους τους, καθιστώντας τον λαβύρινθο της σταδιοδρομίας πολύ λιγότερο τρομακτικό.

Πώς μπορούν οι νέοι να εντοπίσουν μια επαγγελματική ευκαιρία;

Η αναγνώριση μιας επαγγελματικής ευκαιρίας απαιτεί αυτο-προβληματισμό, έρευνα και κατανόηση της αγοράς εργασίας. Ακολουθούν διάφορα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν τους νέους να εντοπίσουν ελπιδοφόρες σταδιοδρομίες:

1. Αυτοαξιολόγηση

Ξεκινώντας με μια αυτοαξιολόγηση των δυνατών σημείων, των αδυναμιών και των ενδιαφερόντων, το άτομο κατανοεί καλύτερα τον εαυτό του. Και αυτή η αξιολόγηση πρέπει να γίνει με χαρτί και με μολύβι. "Τι μπορώ, τι θέλω, τι με ενδιαφέρει..." Έτσι το αόριστο που έχουν στο μυαλό τους θα γίνει πιο συγκεκριμένο.

2. Έρευνα και εξερεύνηση

Η εξερεύνηση είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό ευκαιριών.

Οι νέοι θα πρέπει να ερευνούν ενεργά διάφορους τομείς και ρόλους, χρησιμοποιώντας πόρους όπως το LinkedIn, βιομηχανικά ιστολόγια ή τοπικά εργαστήρια. Η συμμετοχή σε συζητήσεις ή συνεντεύξεις με επαγγελματίες μπορεί να αποκαλύψει ιδέες που μεταμορφώνουν την προοπτική τους. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής που ενδιαφέρεται για την τεχνολογία θα μπορούσε να μάθει για αναδυόμενους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη μιλώντας σε έναν μηχανικό λογισμικού.

3. Δικτύωση

Η οικοδόμηση ενός δικτύου μπορεί να είναι μετασχηματιστική. Η συνεργασία με δασκάλους, συνομηλίκους και επαγγελματίες του κλάδου ανοίγει δρόμους σε κρυφές ευκαιρίες που μπορεί να μην διαφημίζονται. Μια σύντομη συνομιλία κατά τη διάρκεια μιας ημέρας σχολικής σταδιοδρομίας ή μιας εκδήλωσης της κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε πρακτική άσκηση ή εμπειρίες παρακολούθησης εργασίας που ήταν προηγουμένως άγνωστες σε αυτούς.

4. Αναζήτηση Μαθητείας ή Πρακτικής Άσκησης

Η πρακτική άσκηση, οι θέσεις μερικής απασχόλησης και η μαθητεία παρέχουν ουσιαστική πρακτική εμπειρία. Για παράδειγμα, ένας νέος που εργάζεται ως ασκούμενος σε μια εταιρεία μάρκετινγκ μπορεί να μάθει απευθείας για τις ψηφιακές στρατηγικές και τις δεσμεύσεις των πελατών, δίνοντάς τους πολύτιμες γνώσεις για το επάγγελμα. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 70% των ασκούμενων εξασφαλίζουν προσφορές εργασίας από τις εταιρείες υποδοχής τους.

5. Μείνετε ανοιχτοί στην αλλαγή

Το να είσαι ευέλικτος και ανοιχτός στην αλλαγή είναι κρίσιμο. Πολλοί άνθρωποι βρίσκονται σε απροσδόκητα μονοπάτια σταδιοδρομίας που αγαπούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, σχεδόν το 50% των νέων επαγγελματιών δηλώνουν ότι η πορεία της σταδιοδρομίας τους διαφέρει σημαντικά από ό, τι αρχικά σχεδίαζαν. Το ανοιχτό μυαλό τους επιτρέπει να μετακινούνται όταν προκύπτουν νέα συμφέροντα ή όταν η βιομηχανία απαιτεί αλλαγή.

  1. Αναπτύξτε τις Δεξιότητές σας

Η δια βίου εκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων είναι τόσο σημαντική όσο οι ετήσιοι ιατρικοί έλεγχοι και οι τακτικές επισκέψεις στο γυμναστήριο…

 Το LinkedIn αναφέρει ότι το 22% των χρηστών σχεδιάζει να «μάθει νέες δεξιότητες φέτος για να ανοίξει ευκαιρίες».

Η ελληνική κοινωνία δίνει παραδοσιακά έμφαση στην απόκτηση πανεπιστημιακών τίτλων, οι οποίοι συχνά δεν μεταφράζονται σε δεξιότητες που βρίσκουν ανταπόκριση στην αγορά εργασίας. Σαν αποτέλεσμα, παρά την ύπαρξη επαρκούς αριθμού εργαζόμενων με «τυπικά» προσόντα, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την αντιστοίχιση των διαθέσιμων δεξιοτήτων του πληθυσμού της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Τέσσερις τάσεις στις δεξιότητες 

Η αλλαγές των απαιτούμενων δεξιοτήτων σε μια ποικιλία επαγγελμάτων ακολουθούν τέσσερεις μεγάλες τάσεις:

  • Οι ψηφιακές δεξιότητες, όπως η ανάλυση δεδομένων και το ψηφιακό μάρκετινγκ, δεν περιορίζονται πλέον σε θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής, αλλά έχουν γίνει απαραίτητες σε μια πληθώρα άλλων επαγγελμάτων.

  • Οι «ήπιες» δεξιότητες, όπως η λεκτική επικοινωνία, η οικοδόμηση σχέσεων και η ενσυναίσθηση, έχουν γίνει απαραίτητες ακόμη και στα ψηφιακά επαγγέλματα τα οποία, λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας των έργων, στηρίζονται σε ομαδική εργασία και απαιτούν προχωρημένες τεχνικές μάνατζμεντ.

  • Η επικοινωνία με εικόνες (visual communication) έχει γίνει ολοένα και πιο σημαντική ακόμη και εκτός των παραδοσιακών τεχνικών επαγγελμάτων δεδομένων. Η εμπειρία με εργαλεία όπως το Tableau, το Power BI και το Adobe Analytics έχει μεγάλη ζήτηση.

  • Οι δεξιότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η εμπειρία με το Facebook, το LinkedIn και το Instagram, είναι περιζήτητες στο τρέχον κλίμα των μέσων ενημέρωσης.

7. Θέστε στόχους

Ο καθορισμός τόσο βραχυπρόθεσμων όσο και μακροπρόθεσμων στόχων βοηθά τους νέους να εστιάσουν τις προσπάθειές τους. Αυτοί οι στόχοι παρέχουν κατεύθυνση και κίνητρα, διευκολύνοντας τον εντοπισμό σχετικών ευκαιριών. Για παράδειγμα, ο καθορισμός ενός στόχου για την εκμάθηση νέου λογισμικού σε ένα χρόνο μπορεί να βοηθήσει έναν φοιτητή να εισέλθει στον τομέα της τεχνολογίας, μετατρέποντας ένα γενικό ενδιαφέρον σε μια συγκεκριμένη πορεία σταδιοδρομίας.

Η σημασία του επαγγελματικού προσανατολισμού

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσει τους νέους να χαράξουν το επαγγελματικό τους μέλλον. Ακολουθούν βασικοί τρόποι με τους οποίους η καθοδήγηση μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ανάπτυξή τους:

1. Εξατομικευμένη υποστήριξη

Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας προσφέρουν εξατομικευμένη υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ατομικές δεξιότητες και ενδιαφέροντα. Κατανοώντας την κατάσταση κάθε ατόμου, μπορούν να παρέχουν στοχευμένες συμβουλές. Π.χ. ένας μαθητής που αγωνίζεται να επιλέξει μεταξύ δύο επιστημονικών πεδίων θα λάβει προσαρμοσμένες πληροφορίες, που θα εστιάζουν στα ενδιαφέροντά του και στις δυνατότητές του.

2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων

Η Συμβουλευτική συχνά περιλαμβάνει εκπαίδευση που επικεντρώνεται σε βασικές δεξιότητες όπως η σύνταξη βιογραφικού, οι τεχνικές συνέντευξης και η δικτύωση. Αυτές οι ικανότητες δίνουν τη δυνατότητα στους νέους να παρουσιαστούν αποτελεσματικά στην αγορά εργασίας. Για παράδειγμα, τα εργαστήρια που προσομοιώνουν σενάρια συνεντεύξεων μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα επίπεδα εμπιστοσύνης.

3. Πρόσβαση σε Υπηρεσίες

Οι υπηρεσίες σταδιοδρομίας συχνά παρέχουν πολύτιμους πόρους, από πίνακες εργασίας έως εργαστήρια και συνδέσεις με τη βιομηχανία. Η πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία μπορεί να εμπλουτίσει την αναζήτηση ευκαιριών. Ένας φοιτητής μπορεί να ανακαλύψει αγγελίες εργασίας ή εργαστήρια που ευθυγραμμίζονται με τα ενδιαφέροντά του, διευρύνοντας τις επιλογές του.

4. Ρεαλιστικές προσδοκίες

Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας θέτουν ρεαλιστικές προσδοκίες ανταλλάσσοντας πληροφορίες σχετικά με την αγορά εργασίας, όπως τα απαιτούμενα διαπιστευτήρια σε διάφορα επαγγέλματα. Αυτό βοηθά τα νεαρά άτομα να αποφύγουν τις κοινές παγίδες του να στοχεύουν πολύ ψηλά χωρίς την απαραίτητη προετοιμασία.

5. Κίνητρα και ενθάρρυνση

Οι επαγγελματίες του επαγγελματικού προσανατολισμού μπορούν να καλλιεργήσουν κίνητρα και επιμονή. Η υποστήριξή τους ενισχύει την εμπιστοσύνη, ενθαρρύνοντας τους νέους να λάβουν προληπτικά μέτρα προς την επίτευξη των στόχων τους. Το αίσθημα επιβεβαίωσης των ικανοτήτων τους μπορεί να τους εμπνεύσει να ακολουθήσουν ρόλους που μπορεί αρχικά να θεωρούσαν ανέφικτους.

Τελικές Σκέψεις

Η αναγνώριση και η αξιοποίηση των επαγγελματικών ευκαιριών είναι ένα ζωτικής σημασίας ταξίδι για τους νέους, που συχνά περιπλέκεται από φόβο, περιορισμένη εμπειρία, υπερφόρτωση πληροφοριών και έλλειψη καθοδήγησης.

Ωστόσο, μέσω της αυτοαξιολόγησης και της προληπτικής εξερεύνησης, μπορούν να αποκαλύψουν διάφορα μονοπάτια που ευθυγραμμίζονται με τα όνειρα και τις δεξιότητές τους. Επιπλέον, ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός τους παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

Καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να εξελίσσεται, ο εξοπλισμός της επόμενης γενιάς με τα εργαλεία και τις γνώσεις που χρειάζονται για να πλοηγηθούν στα ταξίδια τους γίνεται πιο σημαντικός από ποτέ.

Αγκαλιάζοντας τις ευκαιρίες και μαθαίνοντας να εντοπίζουν αποτελεσματικά πιθανές σταδιοδρομίες, οι νέοι μπορούν να βρουν ένα επιτυχημένο μέλλον.


Ατομικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Σταδιοδρομίας

aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page