top of page

Επιχειρείν!




To συστατικό της οικονομικής μας επιτυχίας!

Το Επιχειρείν δεν είναι μια απλή προσπάθεια αποκομίσεως κέρδους όπως πολλοί νομίζουν. Το Επιχειρείν είναι μια προσπάθεια να ανοίξει κανείς νέους δρόμους, να ανακαλύψει νέα πράγματα, να βρει λύσεις σε προβλήματα που ξεπερνούν αυτά των αναγκών που έχει κάθε άτομο ξεχωριστά.


Το Επιχειρείν είναι μια έμφυτη τάση του ανθρώπου να κινείται και να αλλάζει. Για να παραφράσουμε τον Ηράκλειτο, είναι ένα ποτάμι που πάντα ρέει.


Υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, στους νέους που με τον ενθουσιασμό σταθερότητας και αυτονομίας και τον αυθορμητισμό της ηλικίας θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, όπως και σε κάθε εργαζόμενο, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, να θέλει καλυτερεύσει τις συνθήκες εργασίας του, να βελτιώσει την οικονομική του κατάσταση, να προχωρήσει…


Η ικανότητα του Επιχειρείν σημαίνει να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει κάποιος ευκαιρίες, να μπορεί να σχεδιάζει και να διαχειρίζεται με δημιουργικό τρόπο διαδικασίες - πολιτιστικής, κοινωνικής ή οικονομικής αξίας, ηθικές αρχές και γνώσεις.


Αυτό βέβαια, προϋποθέτει γνώση του περιβάλλοντός και των ευκαιριών που υπάρχουν. Χρειάζεται δεξιότητες όπως αυτή της καλής επικοινωνίας, της γλώσσας, της ψηφιακής ικανότητας, να παίρνει πρωτοβουλίες, αλλά κυρίως να έχει αυτοαποτελεσματικότητα.


Κατά τον Bandura η αυτοαποτελεσματικότητα ορίζεται ως η υποκειμενική κρίση του ατόμου όσον αφορά την ικανότητά του να αναλάβει και να ολοκληρώσει μια σειρά ενεργειών που θα αποδειχθεί αποτελεσματική στο μέλλον σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.


Η αυτοαποτελεσματικότητα αναφέρεται στις πεποιθήσεις που έχει το άτομο ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις κάποιου συγκεκριμένου ρόλου ή σε ποιο βαθμό θα φέρει σε πέρας με επιτυχία κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα.


Συνεπώς η αυτοαποτελεσματικότητα δεν αναφέρεται στις ικανότητες που αντικειμενικά διαθέτει ένα άτομο, αλλά στις προσωπικές του αντιλήψεις για το τι είναι ικανό να κάνει κάτω από ποικίλες συνθήκες με όποιες ικανότητες και αν διαθέτει ( Bandura, 1997:37). Επιπλέον συνιστά απάντηση στο εσωτερικό ερώτημα του ατόμου: Μπορώ να κάνω αυτό; παρέχοντας έτσι μια εκτίμηση ικανοτήτων του , όσο αφορά την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης δραστηριότητας.


Έρευνες δείχνουν την μεγάλη επίδραση των αντιλήψεων αυτοαποτελεσματικότητας στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων .


Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα αυτεπάρκειας των ατόμων, σχετικά με την εκπλήρωση των επαγγελματικών τους ρόλων, τόσο πιο ευρείες είναι οι επιλογές στις οποίες θα κατευθυνθούν, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα επιδεικνύουν για τις επιλογές αυτές και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιμονή τους στην επιδίωξη των επαγγελματικών στόχων (Bandura, Barbaranelli, Caprara & Pastorelli, 2001).


Ένας τέτοιος τύπος εστιασμένης αυτοαποτελεσματικότητας είναι η επιχειρηματική αυτοαποτελεσματικότητα (Entrepreneurial self-efficacy), η οποία αναφέρεται στην πεποίθηση του ατόμου ότι μπορεί να αναλάβει επιτυχώς επιχειρηματικές δραστηριότητες και συμπεριφορές (McGee et al., 2009).


Γίνεται λοιπόν φανερό ότι για να μπορέσει το άτομο να δει και να βρει ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης θα πρέπει πρώτα να αναπτύξει την έννοια της αυτοαποτελεσματικότητάς του.


Ο κατηρτισμένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, έχει τις γνώσεις και τους τρόπους να βοηθήσει τα άτομα να αυξήσουν την αυτοαποτελεσματικότητά τους .


Με ψυχομετρικά εργαλεία, ασκήσεις αλλά κυρίως μέσω της συμβουλευτικής διαδικασίας, μπορεί να μειώσει τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, να αυξήσει την αυτογνωσία και να αυξήσει τελικά την αυτοαποτελεσματικότητα του ατόμου στη λήψη επαγγελματικών αποφάσεων.

21 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page