Της Κατερίνας Αρίζου, μεταπτυχιακής σπουδάστριας στο Southern Denmark University στο τμήμα Social media,marketing and Digitalization.
Όντας φοιτήτρια μεταπτυχιακού εδώ και 6 μήνες σε πανεπιστήμιο της Δανίας, μου ζητήθηκε να γράψω την εμπειρία μου. Η αλήθεια είναι ότι, εάν έγραφα το κείμενο 3 μήνες πριν, δεν θα ήταν καθόλου ίδιο. Πριν μιλήσω λοιπόν για την εμπειρία μου, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της υπομονής και πόσο αληθινό είναι πράγματι το γνωμικό «κάθε αρχή και δύσκολη». Η μετάβαση από ένα περιβάλλον σαν αυτό της Ελλάδας σε οποιαδήποτε πόλη του εξωτερικού, είναι σίγουρα δύσκολη και η εναρμόνιση παίρνει χρόνο. Βιώματα, που δεν τα μαθαίνεις κοιτώντας προγράμματα και φωτογραφίες. So, keep that in mind.
Κάνω το μεταπτυχιακό μου στο Southern Denmark University στο τμήμα Social media,marketing and Digitalization. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πανεπιστήμιο της Δανίας με βάση το Odense και έχει πολλά παραρτήματα. Το δικό μου τμήμα βρίσκεται στη πόλη του Esbjerg.
Για την αίτηση μου χρειάστηκε να δώσω μεταφρασμένα στα αγγλικά τα εξής :
Αναλυτική βαθμολογία
Βεβαίωση πτυχίου
Αναλυτική περιγραφή μαθημάτων (3 χαρτιά που μου δόθηκαν από τη σχολή του προπτυχιακού μου, τα οποία εάν δεν δοθούν κατά την αποφοίτηση, μπορείς να τα ζητήσεις από τη γραμματεία και είναι δωρεάν).
Αγγλικά : Είναι απαραίτητο να έχεις κάποιο από τα εξής :
-TOEFL iBT ή iBT Home Edition με βαθμό όχι κάτω του 88.
-IELTS academic test από 6.5 και πάνω
-C1 Advanced (CAE) with a minimum score of 180 ή
-C2 Proficiency (CPE) - ή από το Cambridge Network ή από το University of Michigan.
Καταγραφή του αριθμού των μαθημάτων αγγλικών διάρκειας 60 λεπτών ανά σχολικό έτος, καθώς και τον αριθμό των ετών που έχετε φοιτήσει στο λύκειο.
Πανεπιστήμια:
Σίγουρα αυτό που έχει ορίσει ο κάθε Έλληνας ως πανεπιστημιακό κτίριο, όταν μιλάμε για Δανία, πρέπει να φύγει από το μυαλό του, τα κτίρια δεν έχουν σχέση ούτε αρχιτεκτονικά ούτε εκπαιδευτικά, οι προσεγγίσεις μας είναι σίγουρα διαφορετικές. Σε κάθε περίπτωση οι εντυπώσεις είναι πολύ καλές.
Η εκπαίδευση για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι δωρεάν.
Η φοίτηση στα πανεπιστήμια της Δανίας, για τους ευρωπαίους πολίτες είναι Δωρεάν.
Έπειτα από την αίτηση σου, το κάθε πανεπιστήμιο παρέχει και πλατφόρμα εγγραφής για εύρεση σπιτιού (τα ενοίκια σε αυτή τη περίπτωση κυμαίνονται στα 400-500 ευρώ)
Οι αιτήσεις είναι πολύ εύκολες και μετέπειτα οι ίδιοι κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν την ένταξη σου όσο το δυνατόν πιο εύκολη.
Αν μπορούσα κάπως να περιγράψω τη Δανία γρήγορα, θα έλεγα ότι είναι μια χώρα στην οποία μαθαίνεις τι σημαίνει πολιτισμός, παιδεία, αποτελεσματικότητα και αλληλεγγύη, βλέποντας το συνέχεια από το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον έως το εργασιακό και ό,τι άλλο υπάρχει στο μεσοδιάστημα .
ΔΟΥΛΕΙΑ:
Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του να κάνει κανείς τις σπουδές του στη Δανία είναι το πόσο σημαντικό είναι για τους Δανούς το work-life balance. Αυτό φυσικά στους φοιτητές αλλάζει σε studies-work balance. Γιαυτό και έχουν δημιουργηθεί θέσεις εργασίας αποκλειστικά για φοιτητές. Πρόκειται για 10-20 ώρες εργασίας την εβδομάδα και μπορείς να προσαρμόσεις εσύ το πόσο ή πότε θα δουλεύεις. Ταυτόχρονα εάν καλύψεις τις 10 ώρες τη βδομάδα και είσαι πολίτης Ευρωπαϊκής Ένωσης σου παρέχεται ένα επίδομα, το οποίο μετά τους φόρους, ανέρχεται περίπου στα 600 ευρώ. Κατά μέσο όρο, με τις λιγότερες ώρες εργασίας ένας μέσος μισθός ανέρχεται στα 1100+ ευρώ.
ΖΩΗ:
Καταρχάς, δεν ζουν για να εργάζονται. Δίνουν προτεραιότητα στην προσωπική τους ζωή και γενικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δανίας είναι αδιαμφισβήτητα υψηλή. Εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους, τους εργοδότες τους, τους συμπολίτες τους... Σίγουρα ο τρόπος διασκέδασης τους είναι διαφορετικός από αυτόν που έχει συνηθίσει κάποιος στην Ελλάδα. Αλλά αυτό ισχύει για κάθε πόλη του εξωτερικού. Σαν φοιτητής στη Δανία ωστόσο έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις κόσμο, αλλά και φοιτητές απ' όλο τον κόσμο και τελικά ανοίγουν τόσο οι ορίζοντες σου, που δεν θα σου λείπει η Ελλάδα.
Γιατί εξωτερικό και όχι Ελλάδα και γιατί Δανία;
Καταρχάς είναι δωρεάν. Προσωπικά, το μεταπτυχιακό που θα επέλεγα να κάνω στην Ελλάδα θα κόστιζε περίπου 13.000 ευρώ.
Το γιατί εξωτερικό και όχι Ελλάδα, είτε για κάποιους δεν υπάρχει απάντηση είτε για κάποιους άλλους είναι μια πολύ λογική απόφαση σχετικά με την καριέρα τους ή τις οικονομικές απολαβές.
Προσωπικά για πολλά χρόνια σκεφτόμουν την μετακόμιση κάπου εκτός Ελλάδας και όταν μου δόθηκε η ευκαιρία αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα. Η Δανία στην αρχή δεν ήταν σίγουρα στις σκέψεις μου, αλλά επειδή ήταν μια περίοδος με πολύ ψάξιμο κατέληγα συνέχεια εκεί. Στην επιλογή της χώρας βοήθησαν σίγουρα οι συνθήκες εργασίας που ισχύουν για τους φοιτητές καθώς και το επίδομα βοήθειας που παρέχεται από το κράτος. Σίγουρα πρέπει πηγαίνοντας να έχεις ένα βασικό budget αλλά δεδομένου το πόσο εύκολα βρίσκεις δουλειά και ο μισθός που έχεις βοηθούν πάρα πολύ.
Γίνεσαι οικονομικά ανεξάρτητος με 10-20 ώρες τη βδομάδα εργασίας.
Άλλος ένας πολύ βασικός παράγοντας για μένα, ήταν πως κάνοντας το μεταπτυχιακό μου εκτός Ελλάδας είναι ότι θα δημιουργούσα σχέσεις και επαφές για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση στην χώρα που θα διάλεγα.
Όσον αφορά τη σχολή, με κέρδισε κυρίως ο τομέας, που βασικά πρόκειται για digital marketing και ήταν αυτό που έψαχνα και επίσης έχουν 2 περιόδους που δέχονται φοιτητές (Σεπτέμβρη και Φεβρουάριο) το οποίο ήταν αρκετά βολικό καθώς είχα χάσει την χρονική προθεσμία για τον Σεπτέμβρη, οπότε πρακτικά δεν χρειάστηκε να περιμένω άλλο ένα χρόνο.
Εν κατακλείδι η Δανία για όποιον σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.
Comments