Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών
Οι δύο βασικές κατηγορίες μετεγγραφών είναι: με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και αδελφών προπτυχιακών φοιτητών.
Σε αντίθεση με την πρώτη κατηγορία, όπου υπάρχει ο περιορισμός του 15% των θέσεων, στη δεύτερη δεν υπάρχει ποσοτικός περιορισμός.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σχετικά με τις προϋποθέσεις Μετεγγραφής αδελφών φοιτητών γιατί εφόσον οι υποψήφιοι πληρούν τα κριτήρια, η μετεγγραφή είναι δεδομένη.
Προϋποθέσεις
Μετεγγραφή/Μετακίνηση αδελφών προπτυχιακών φοιτητών
Γ1) Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών στα Α.Ε.Ι. και στις Α.Ε.Α.
1. Φοιτητής/φοιτήτρια προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., δύναται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, να αιτηθεί μετεγγραφή, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αποκλειστικά κατά το έτος πρώτο σπουδών.
2. Δύο ή περισσότερα αδέλφια που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελαχίστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δύνανται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, αυτοτελώς ή από κοινού, να αιτηθούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους.
3. Για τη μετεγγραφή των παρ. 1 και 2 ισχύουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) τουλάχιστον δύο (2) αδέλφια σπουδάζουν σε Τμήματα Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., τα οποία εδρεύουν σε διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα τόσο μεταξύ τους όσο και από την Περιφερειακή Ενότητα στην οποία διαμένουν μόνιμα οι γονείς,
β) τα αδέλφια της περ. α’, συμπεριλαμβανομένου του αιτούντος/της αιτούσας, δεν είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών και δεν έχουν υπερβεί τον ανώτατο χρόνο σπουδών, ο οποίος προβλέπεται για την απονομή του τίτλου σπουδών, (Αναλυτικά εδώ ποιοι δεν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής ή μετακίνησης)
γ) αιτών/η αιτούσα δεν διαθέτει, ο ίδιος/η ίδια ή οι γονείς του/της, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) στην Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει το Τμήμα φοίτησής του/της,
δ) αποκλειστικά για τους αιτούντες της παρ. 1, το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος δεν υπερβαίνει το ποσό των δεκαεπτά χιλιάδων πεντακοσίων (17.500) ευρώ.
Κατά κεφαλήν εισόδημα έως 17.500 ευρώ
Γ1.α) Μετεγγραφή φοιτητή/φοιτήτριας προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών και κατά κεφαλήν εισόδημα έως δεκαεπτά χιλιάδες πεντακόσια (17.500) ευρώ.
α) O αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης του αδελφού ή της αδελφής του/της, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός του/της αιτούντος/αιτούσας υποβάλει μέσω του ιδίου Πληροφοριακού Συστήματος, ψηφιακή ή μη υπεύθυνη δήλωση περί αποποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής και μετακίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του/της. Διατηρείται, σε κάθε περίπτωση, δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής του, σύμφωνα με το άρθρο 79, καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 78, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
β) Ο αιτών/η αιτούσα δύναται να μετεγγραφεί σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων του/της, υπό την προϋπόθεση ότι ο/η αδελφός/αδελφή του/της αιτούντος/αιτούσας υποβάλει μέσω του ιδίου Πληροφοριακού Συστήματος, ψηφιακή ή μη υπεύθυνη δήλωση περί αποποίησης του δικαιώματος μετεγγραφής και μετακίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης του/της. Διατηρείται, σε κάθε περίπτωση, δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής του, σύμφωνα με το άρθρο 79, καθώς και σύμφωνα με το άρθρο 78, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
γ) Τα δύο (2) αδέλφια δύνανται από κοινού να μετεγγραφούν σε αντίστοιχα Τμήματα, τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή, τα αδέλφια φοιτητές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές άλλης, κοινής μεταξύ των αδελφών, Περιφερειακής Ενότητας.
Μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών
Γ1.β) Μετεγγραφή, αυτοτελώς ή από κοινού, σε όλα τα έτη σπουδών, δύο ή περισσότερων αδελφών που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.
α) Ένα ή περισσότερα αδέλφια δύναται να μετεγγραφούν μεμονωμένα ή από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα, το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα φοίτησης αδελφού ή αδελφής που δεν αιτείται μετεγγραφής, και δεν φοιτά στην Περιφερειακή Ενότητα τόπου μόνιμης διαμονής των γονέων, υπό την προϋπόθεση ότι ο αδελφός που δεν αιτείται μετεγγραφής, υποβάλει μέσω του ιδίου Πληροφοριακού Συστήματος, ψηφιακή ή μη υπεύθυνη δήλωση:
α) περί αποποίησης δικαιώματος μετεγγραφής που θεμελιώνεται στο άρθρο 76 μέχρι την ολοκλήρωση των σπουδών του και
β) περί μη άσκησης, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, δικαιώματος μετεγγραφής/μετακίνησης που θεμελιώνεται στα άρθρα 75, 77 και 78. Διατηρείται, σε κάθε περίπτωση, 11 δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής του, σύμφωνα με το άρθρο 79.
β) Αν δεν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα για το σύνολο των αδελφών σε μία Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει Τμήμα στο οποίο φοιτά τουλάχιστον ένας/μία εξ αυτών, ένα ή περισσότερα αδέλφια, μεμονωμένα ή στο σύνολό τους, δύναται διαζευκτικά να μετεγγραφούν:
βα) σε αντίστοιχο Τμήμα το οποίο εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα της μόνιμης κατοικίας των γονέων τους, ή
ββ) σε Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους, έχουν, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Ο αιτών/αιτούσα δύναται να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στις περ. βα) και ββ).
Αν, δύο ή περισσότερα αδέρφια αιτούνται ταυτόχρονα μετεγγραφής σύμφωνα με την παρούσα περίπτωση, επιτρέπεται να επιλέξουν να υπαχθούν στις ανωτέρω δύο διαφορετικές υπoπεριπτώσεις μεταξύ τους.
γ) τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχα Τμήματα, τα οποία εδρεύουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα, πλην Αττικής και Θεσσαλονίκης. Στην περίπτωση αυτή , τα αδέλφια φοιτητές, πρέπει να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος για αντίστοιχα Τμήματα ή Σχολές άλλης, κοινής μεταξύ τους, Περιφερειακής Ενότητας.
Κατά κεφαλήν εισόδημα έως 5.000 ευρώ
Γ1.γ) Κατά κεφαλήν εισόδημα έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Κατ’ εξαίρεση των περ. Γ1.α) και Γ1.β) σε περίπτωση που το κατά κεφαλήν εισόδημα του αιτούντος/της αιτούσας δεν υπερβαίνει το ποσό των χιλιάδων (5.000) ευρώ, τα αδέλφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο Τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα ή στην οποία τα ίδια ή οι γονείς τους, έχουν, μεμονωμένα ή από κοινού, πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας, σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%).
Στην περίπτωση αυτή, τα αδέλφια δύνανται να επιλέξουν διαζευκτικά έναν εκ των ανωτέρω προορισμών μετεγγραφής και επιτρέπεται να επιλέξουν διαφορετικούς μεταξύ τους.
Τα αδέλφια που δεν αιτούνται μετεγγραφής σύμφωνα με την περ. α) του Γ1.β) διατηρούν δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής ή μετακίνησης που θεμελιώνεται στα άρθρα 75, 77, 78 και 79 από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Οι περ. των Γ1.α) και Γ1.β) ασκούνται κατά προτεραιότητα, υπό την έννοια ότι, δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής σύμφωνα με την κάθε περίπτωση, υφίσταται αποκλειστικά, αν δεν συντρέχουν οι ειδικές προϋποθέσεις κάθε προηγούμενης περίπτωσης. Εφόσον θεμελιώνεται δικαίωμα μετεγγραφής σύμφωνα με την υπό α) περίπτωση, το δικαίωμα εξαντλείται σε αυτή.
Εφόσον δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σύμφωνα με την περ. α), ενεργοποιείται η περ. β), οπότε το δικαίωμα εξαντλείται σε αυτή. Εφόσον δεν θεμελιώνεται δικαίωμα σύμφωνα με τις περ. α) και β), ενεργοποιείται η περ. γ). Η παρ. Γ1.γ) αποτελεί μία εξαιρετική διαδικασία, κατά την οποία, τηρουμένων των οικείων προϋποθέσεων, θεμελιώνεται δικαίωμα ανεξαρτήτως των διαδικασιών των περ. Γ1.α) και Γ1.β)
Έως Τρίτη 26/11/2024 και ώρα 15.00 μπορείς να υποβάλεις ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση μετεγγραφής/μετακίνησης.