Τι είναι ανεργία;
Με τον όρο ανεργία εννοούμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιο άτομο, όπως π.χ. ένας πτυχιούχος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ένας απόφοιτος Λυκείου, ένας εργάτης, ένας τεχνίτης, κλπ., οι οποίοι, ενώ θέλουν και είναι ικανοί να εργασθούν, δεν βρίσκουν εργασία.
Σε αντίθεση με την ανεργία, έχουμε την αεργία, όπου παρατηρείται ηθελημένη αποχή από την εργασία, δηλαδή φυγοπονία.
Επομένως, άνεργοι είναι μόνο εκείνοι που θέλουν αλλά δεν μπορούν να βρουν απασχόληση.
Η ανεργία μπορεί να είναι, είτε «ολική», οπότε το άτομο αναγκάζεται να παραμείνει τελείως άνεργο, είτε «μερική», οπότε ο μισθωτός αναγκάζεται να εργασθεί λιγότερο χρόνο, με συνέπεια τη μικρότερη αμοιβή του.
Στη σημερινή δυναμική αγορά εργασίας, η πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της ανεργίας μπορεί να είναι ένα δύσκολο ταξίδι.
Η κατανόηση των διαφόρων μορφών ανεργίας είναι ζωτικής σημασίας για τον προσδιορισμό στρατηγικών για την αποτελεσματική καταπολέμησή της.
Επιπλέον, η αναζήτηση καθοδήγησης μέσω επαγγελματικής συμβουλευτικής σταδιοδρομίας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την επιτυχία του ατόμου στην αναζήτηση εργασίας.
Ας δούμε τους διαφορετικούς τύπους ανεργίας και ας διερευνήσουμε πώς η συμβουλευτική σταδιοδρομίας παίζει ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσει τα άτομα να βρουν την επαγγελματική τους πορεία.
Κατανόηση των Μορφών Ανεργίας
1. Ανεργία τριβής:
Εμφανίζεται όταν άτομα μένουν προσωρινά εκτός εργασίας λόγω παραγόντων όπως η μετάβαση στην εργασία, η μετεγκατάσταση ή η είσοδος στο εργατικό δυναμικό για πρώτη φορά.
2. Διαρθρωτική ανεργία:
Προκύπτει από μια αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που κατέχουν τα άτομα που αναζητούν εργασία και των απαιτήσεων των διαθέσιμων θέσεων εργασίας στην αγορά.
Ο τύπος αυτός ανεργίας θεωρείται μόνιμος στις υπό ανάπτυξη κυρίως χώρες, αφού στηρίζεται στη στενότητα γενικά των πόρων και κεφαλαίων, στην έλλειψη υποδομών, στη χαμηλή παροχή εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και επιμόρφωσης, στην έλλειψη δημογραφικής ισορροπίας. Έτσι, σε κάποιες χώρες, όπου υπάρχουν πολλές ευκαιρίες απασχόλησης σε έναν κλάδο εργασίας, π.χ. στον τουριστικό κλάδο, στρέφονται τα περισσότερα άτομα προς τον κλάδο αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε άλλες θέσεις εργασίας.
3. Κυκλική ανεργία:
Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια οικονομικής ύφεσης, όταν η μείωση της καταναλωτικής ζήτησης οδηγεί σε απολύσεις και απώλεια θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς. Επομένως, οφείλεται στις κυκλικές διακυμάνσεις της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίες προέρχονται από την ανεπάρκεια της συνολικής ζήτησης σε κάποια χώρα και είναι συνήθως βραχυχρόνιας διάρκειας, από 1-3 έτη.
Μοναδική ίσως εξαίρεση, και φαινόμενο μακροχρόνιας κρίσης με παρατεταμένη ανεργία, αποτελεί η Ελλάδα.
4. Εποχική ανεργία:
Συνδέεται με εποχιακές διακυμάνσεις σε κλάδους όπως η γεωργία, ο τουρισμός ή το λιανικό εμπόριο, με αποτέλεσμα προσωρινές απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων περιόδων του έτους.
5. Μακροχρόνια ανεργία:
Όταν τα άτομα παραμένουν άνεργα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίζουν προκλήσεις για την επανένταξή τους στο εργατικό δυναμικό λόγω στασιμότητας των δεξιοτήτων ή άλλων φραγμών.
6. Τεχνολογική ανεργία:
Η μορφή αυτής της ανεργίας οφείλεται στην εμφάνιση νέων καινοτόμων τεχνολογικών μεθόδων παραγωγής στις επιχειρήσεις, οι οποίες αυξάνουν το παραγωγικό αποτέλεσμα με λιγότερο εργατικό δυναμικό και επομένως με λιγότερο κόστος και έτσι εξαναγκάζονται οι επιπλέον εργαζόμενοι σε αναζήτηση άλλης εργασίας.
Κατανοώντας τους λόγους που εξωθούν τον κάθε εργαζόμενο σε ανεργία, μπορεί να βρει ο καθένας την δική του λύση.
Ο Ρόλος της Επαγγελματικής Συμβουλευτικής
Ένας πολύτιμος πόρος για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι η Επαγγελματική Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας. Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας προσφέρουν καθοδήγηση, υποστήριξη και τεχνογνωσία σε άτομα που αναζητούν να εξερευνήσουν τις επιλογές σταδιοδρομίας τους, να βελτιώσουν το σύνολο των δεξιοτήτων τους και να βρουν κατάλληλες ευκαιρίες απασχόλησης.
Δείτε πώς η συμβουλευτική σταδιοδρομίας μπορεί να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικές μορφές ανεργίας:
1. Καθοδήγηση και αξιολόγηση:
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας πραγματοποιούν αξιολογήσεις για να εντοπίσουν τα δυνατά και αδύναμα σημεία, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες ενός ατόμου, βοηθώντας το να ευθυγραμμίσει τους επαγγελματικούς του στόχους με τις κατάλληλες ευκαιρίες εργασίας.
2. Ανάπτυξη δεξιοτήτων:
Μέσω συμβουλευτικών συνεδριών, το άτομο μπορεί να εντοπίσει τομείς για βελτίωση των δεξιοτήτων και να λάβει συμβουλές από ειδικούς για προγράμματα κατάρτισης ή μαθήματα για να γεφυρώσουν τυχόν κενά δεξιοτήτων.
3. Βιογραφικό και Προετοιμασία συνέντευξης:
Οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας βοηθούν στη δημιουργία βιογραφικών, συνοδευτικών επιστολών και παρέχουν συμβουλές προετοιμασίας συνεντεύξεων για να βοηθήσουν το κάθε άτομο να παρουσιάζεται αποτελεσματικά στους πιθανούς εργοδότες.
4. Στρατηγικές αναζήτησης εργασίας:
Από τις διαδικτυακές πύλες εργασίας έως την αξιοποίηση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, οι σύμβουλοι σταδιοδρομίας εξοπλίζουν το κάθε άτομο με αποτελεσματικές στρατηγικές αναζήτησης εργασίας προσαρμοσμένες στις δεξιότητες και τις φιλοδοξίες του.
Βασική αρχή του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι η επιλογή εργασίας με βάση τα ατομικά ενδιαφέροντα, τα ταλέντα, και τις κλίσεις.
Η λανθασμένη άποψη ότι η σημερινή οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας δεν αφήνουν περιθώρια για ατομικά ενδιαφέροντα-ταλέντα και κλίσεις, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
Συγκεκριμένα, το άτομο που βρίσκεται σε ένα εκπαιδευτικό ή επαγγελματικό σταυροδρόμι θα πρέπει να διερευνήσει αρχικά τον εαυτό του, να αποσαφηνίσει τις επαγγελματικές του αξίες, την προσωπικότητα, τις ικανότητες, τα ενδιαφέροντά του και στη συνέχεια, να εξετάσει τις επιλογές που υπάρχουν, να ενημερωθεί για τις συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε επαγγέλματος.
Αυτή η διαδικασία θα του επιτρέψει να συνδυάσει τη προσωπικότητά του και τις εναλλακτικές του και θα τον οδηγήσει στην καλύτερη δυνατή επιλογή. Η αυτογνωσία είναι βασική συνθήκη για την κατανόηση των δυνατοτήτων του και τη στοχοθέτηση των επιδιώξεων του.
Η πληροφόρηση κατέχει κεντρικό ρόλο στην αναγνώριση των προσφερόμενων εργασιακών εναλλακτικών.
Ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού είναι σε θέση να παρέχει έγκυρη πληροφόρηση και να βοηθήσει την εξειδικευμένη αναζήτηση επαγγελματικών επιλογών στους τομείς που ενδιαφέρουν. Όντας προετοιμασμένος για τις μελλοντικές καταστάσεις που θα αντιμετωπίσει, ο εργαζόμενος θα μπορέσει να κάνει σωστές επιλογές και να βιώσει τις μικρότερες δυνατές απογοητεύσεις. Θα είναι σε θέση να προλάβει τις εξελίξεις και να θωρακιστεί απέναντι στις δυσκολίες της αγοράς εργασίας. Η γνώση τον καθιστά ικανό για σοφότερες επιλογές που θα τον βοηθήσουν να αποφύγει σημαντικά λάθη κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία. Ο εργαζόμενος πρέπει να διακρίνει τι του είναι πιο ταιριαστό και σε ποιον εργασιακό τομέα θα μπορέσει να εργαστεί με όρεξη και όραμα για δημιουργία ώστε να ανταμειφθεί τόσο υλικά όσο και ηθικά.
Συνοψίζοντας
Η πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της ανεργίας απαιτεί ανθεκτικότητα, αποφασιστικότητα και συχνά, ένα χέρι καθοδήγησης για να κατευθυνθείτε προς τη σωστή επαγγελματική πορεία. Οι συνθήκες που επικρατούν στη σύγχρονη αγορά εργασίας έχουν σχεδόν εκμηδενίσει τις επιλογές που οδηγούν σε εύκολη και σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Η συνεχής προσπάθεια, η αδιάκοπη εξέλιξη, και η καλλιέργεια των προσόντων και ικανοτήτων σας, θα σας εξασφαλίσουν την πολυπόθητη επαγγελματική επιτυχία.
Η αποδοχή της αλλαγής και η αναζήτηση βοήθειας από συμβούλους σταδιοδρομίας μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσετε τις προκλήσεις, να εξερευνήσετε νέες ευκαιρίες και να βρείτε ικανοποιητικές προοπτικές απασχόλησης στη σημερινή συνεχώς εξελισσόμενη αγορά εργασίας.
Μπορεί η ανεργία να είναι μαζικό πρόβλημα, όμως μεγάλο μέρος της λύσης του, είναι προσωπική υπόθεση!