top of page

Ο λυπημένος ελέφαντας

Δυσλειτουργικές πεποιθήσεις



Έχετε σκεφτεί ποτέ τι κρατάει τον ελέφαντα και δεν φεύγει από το σχοινάκι που τον κρατάει;


Γιατί αυτό το τόσο μικρό εμπόδιο είναι ικανό να τον κρατάει φυλακισμένο, αδύναμο, λυπημένο;


Απλώς και μόνο, γιατί έχει την πεποίθηση ότι δεν έχει την δύναμη να νικήσει το σχοινάκι!


Πεποίθηση είναι μία άποψη που έχουμε και θεωρούμε ότι είναι σωστή.


Οι δυσλειτουργικές σκέψεις ή πεποιθήσεις που αφορούν την επαγγελματική σταδιοδρομία, αναφέρονται σε κάποιες παράλογες σκέψεις ή ιδέες, σε προκαταλήψεις ή διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις, σε αναίτιες ή υπερβολικές προσδοκίες, σε διάφορους μύθους ή και σε αρνητικές εκτιμήσεις για κάποιο επάγγελμα.


Αυτές οι πεποιθήσεις προέρχονται από το σπίτι, το περιβάλλον, το σχολείο, την κοινωνία και την κουλτούρα μας.

Φράσεις που αναδεικνύουν αυτές τις παράλογες πεποιθήσεις μπορεί να είναι: «Δεν είναι επάγγελμα για γυναίκα αυτό», «Για να πετύχεις στη ζωή πρέπει να βγάλεις πολλά χρήματα», «Αφού έχουμε αυτή την επιχείρηση, τι θέλεις να ψάχνεις αλλού;», «Δεν είμαι αρκετά έξυπνος/η για να σπουδάσω κάτι τέτοιο», «Από μικρός/ή ακούω ότι είμαι τεμπέλης, άρα πώς θα σπουδάσω;» και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.


Οι δυσλειτουργικές σκέψεις και πεποιθήσεις τείνουν να επηρεάζουν τις φιλοδοξίες και τις δράσεις του ατόμου, οδηγώντας συχνά σε συμπεριφορές αυτοϋπονόμευσης και παρόλο που δεν έχουν λογική βάση, εντούτοις επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των ανθρώπων.


Οι διαστρεβλωμένες αυτές πεποιθήσεις σχετίζονται με δυσκολίες που συνδέονται με την έλλειψη πληροφοριών, την επιφανειακή πληροφόρηση και την έλλειψη ετοιμότητας στον εργασιακό βίο. Παράλληλα συνδέονται με μειωμένη ικανοποίηση για τη ζωή και το επάγγελμα και με μια ελλιπώς διαμορφωμένη επαγγελματική ταυτότητα.


Οι νέοι χρειάζεται να προσπαθούν να γνωρίζουν και να προσδιορίσουν τι είναι αυτό που τους δυσκολεύει να αποφασίσουν, να διερευνήσουν και να συζητήσουν τυχόν παράλογες ιδέες που έχουν σχετικά με τον εαυτό τους και τα μελλοντικά τους σχέδια.


Εμείς, εδώ στην About Career, επιχειρούμε να αντλήσουμε τις δυσλειτουργικές πεποιθήσεις, να τις φέρουμε στην επιφάνεια, να τις γνωστοποιήσουμε στους συμβουλευόμενούς μας και να τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν ότι τέτοιου είδους πεποιθήσεις μπορεί να καταστρέψουν την πορεία τους. Τέλος, να τις θέσουμε υπό αμφισβήτηση, να τις αποδομήσουμε, να τις μειώσουμε, ούτως ώστε και ο ίδιος ο συμβουλευόμενος να καταλάβει ότι πρέπει να τις αποβάλει.


Το πιο κομβικό σημείο όμως της συμβουλευτικής μας είναι η διαδικασία της αναπλαισίωσης, δηλαδή η προσπάθεια να μεταμορφώσουμε την δυσλειτουργική πεποίθηση σε λειτουργική!


Παπαγιαννάκη Ανδρομάχη

59 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page