ΠΜΣ Χρηματοοικονομική Τεχνολογία - Fintech
- alinfyta1
- 16 Μαρ
- διαβάστηκε 5 λεπτά

Περιγραφή Προγράμματος
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία», έχει διατομεακό, διεπιστημονικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης αναφορικά με τη λειτουργία συγκεκριμένων αγορών, π.χ. κρυπτονομισμάτων, blockchain, αλλά και εργαλείων και πλατφορμών που διαχειρίζονται big data/data analytics. Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ξεχωρίζουν ο συνδυασμός των ακαδημαϊκών γνώσεων και η επαγγελματική εμπειρία των διδασκόντων, καθώς και η σύνθεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.
Φορέας: Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Τμήμα: Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής
Σκοπός του ΠΜΣ
Η εμβάθυνση στο γνωστικό αντικείμενο της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας.
Η ένταξη των φοιτητών στο νέο περιβάλλον των χρηματαγορών που αρχίζει να διαμορφώνεται με τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες. Το περιβάλλον αυτό συνδυάζει τη γνώση και τις δεξιότητες στα χρηματοοικονομικά και την εφαρμοσμένη πληροφορική.
Η προσφορά στους φοιτητές υψηλού επιπέδου γνώσεων, προκειμένου να ενταχθεί στην παγκόσμια κοινότητα του FinTech.
Η οργάνωση ενός προγράμματος σπουδών που να περιλαμβάνει τόσο τη θεωρητική ανάλυση όσο και εμπειρικές εφαρμογές από το χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
Η προετοιμασία στελεχών ικανών ώστε να ανταποκρίνονται στην αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες που έχουν γνώσεις σε χρηματοοικονομικά ζητήματα σε συνδυασμό με την επιστήμη των δεδομένων, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό, προκειμένου αυτοί να αυξήσουν την αποδοτικότητα των παραδοσιακών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, να δημιουργήσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες και να τα υποστηρίξουν.
Η ικανοποίηση της αγοράς για αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας που πηγάζει από την επιθυμία των παραδοσιακών ιδρυμάτων να αυτοματοποιήσουν πολλές από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητές τους με ηλεκτρονικό τρόπο, να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, να αυξήσουν την παραγωγικότητα, και να προσφέρουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες βασιζόμενα επί των νέων τεχνολογιών, προκειμένου να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ανταγωνιστικών επιχειρήσεων FinTech.
Δικαιολογητικά Αίτησης Συμμετοχής
Αίτηση συμμετοχής.
Βιογραφικό σημείωμα.
Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών. Οι τελειόφοιτοι πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι η αποδοχή τους στο πρόγραμμα γίνεται υπό την αίρεση απόκτησης πτυχίου/πιστοποιητικού περάτωσης μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου του έτους αίτησης υποψηφιότητας.
Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
Μια (1) συστατική επιστολή, είτε από μέλος ΔΕΠ, είτε από εργοδότη. Οι συστατικές επιστολές μπορεί να υποβληθούν σε ειδικό έντυπο του Προγράμματος ή με ξεχωριστή συστατική επιστολή σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.
Αντίγραφο Πτυχιακής ή Διπλωματικής εργασίας (εάν εκπονήθηκε).
Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν).
Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας, (εάν υπάρχουν).
Αποδεικτικό γλωσσομάθειας αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Β2 ή πτυχίο πρώτου ή δεύτερου κύκλου σπουδών από αγγλόφωνο Α.Ε.Ι. της αλλοδαπής. Όσοι υποψήφιοι δεν κατέχουν τον απαιτούμενο τίτλο κατά την περίοδο υποβολής αιτήσεων πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ότι η αποδοχή τους γίνεται υπό την αίρεση της απόκτησης του απαιτούμενου αποδεικτικού γλωσσομάθειας έως την εγγραφή στο ΠΜΣ.
Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
Πρόσφατη φωτογραφία.
Υπεύθυνη Δήλωση όπου θα δηλώνεται από τον υποψήφιο ότι τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και κατατίθενται στο φάκελό του είναι αληθή.
Οι υποψήφιοι από ιδρύματα της αλλοδαπής πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό αντιστοιχίας και ισοτιμίας από το Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης – ΔΟΑΤΑΠ
Διάρκεια Σπουδών
Η χρονική διάρκεια σπουδών για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται σε τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών, ορίζεται σε πέντε (5) ακαδημαϊκά εξάμηνα.
Κόστος Φοίτησης
Τα τέλη φοίτησης του προγράμματος ανέρχονται στο ποσό των 7.000 €. Τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 2.400 ευρώ για το α’ και β’ εξάμηνο και στο ποσό των 2.200 ευρώ για το γ’ εξάμηνο.
Η καταβολή του τέλους γίνεται στην αρχή κάθε εξαμήνου σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται από τη Γραμματεία του Τμήματος.
Απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης
Οι εγγεγραμμένοι μεταπτυχιακοί φοιτητές δύναται να διεκδικήσουν απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ο συνολικός αριθμός των φοιτητών/τριων που φοιτούν δωρεάν δεν δύναται να υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στο τριάντα τοις εκατό (30%) του συνόλου των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά ακαδημαϊκό έτος. Αν οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, επιλέγονται με σειρά κατάταξης ξεκινώντας από αυτούς/ές που έχουν το μικρότερο εισόδημα. Στους δικαιούχους της απαλλαγής των τελών φοίτησης επιστρέφεται το ποσό των τελών φοίτησης που έχουν ήδη καταβάλει.
Μαθήματα
Η οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας του ΠΜΣ «Master of Science (MSc) in Financial Technology/ Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (FinTech)» γίνεται με συνδυασμό εξ αποστάσεως και δια ζώσης (μικτή μέθοδος / blended teaching and learning). Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές που επιθυμούν, να παρακολουθήσουν δια ζώσης έως και το σύνολο των διαλέξεων.
Τα μαθήματα οργανώνονται σε εξάμηνα, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση, οποιαδήποτε ημέρα από Δευτέρα έως και Σάββατο και διεξάγονται στην Αγγλική γλώσσα. Η διάρκεια κάθε μαθήματος είναι 39 ώρες.
Προπαρασκευαστικά Μαθήματα
Διάρθρωση Στατιστικών Στοιχείων και Αλγόριθμοι
Θεμελιώδεις Αρχές της Χρηματοοικονομικής
Α' Εξάμηνο
Αρχές Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας
Μέθοδοι Προγραμματισμού (C++ και Python)
Τεχνητή Νοημοσύνη στη Χρηματοοικονομική και Μηχανική Μάθηση
Υπολογιστικές και Ποσοτικές Μέθοδοι στη Χρηματοοικονομική με C++
Μαθήματα Επιλογής Χειμερινού Εξαμήνου
Συμπεριφορική Χρηματοοικονομική
Αγορές Παραγώγων
Βάσεις Δεδομένων για Επιχειρηματικές Αναλύσεις
Το Κανονιστικό Πλαίσιο της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας (FinTech)
Αποτίμηση Σύνθετων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων
Πρακτική Άσκηση
Β' Εξάμηνο
Ποσοτική Διαχείριση Κινδύνου
3 Μαθήματα Επιλογής Εαρινού Εξαμήνου
Μαθήματα Επιλογής Εαρινού Εξαμήνου
Κατανομή Περιουσιακών Στοιχείων και Επενδυτικές Στρατηγικές
Αλγοριθμική Θεωρία Παιγνίων και Σχεδιαστικοί Μηχανισμοί
Τεχνολογία Αλυσίδας Συστοιχιών και Αγορά Κρυπτονομισμάτων
Διαχείριση Λειτουργικών Κινδύνων και Διοίκηση Επιχειρησιακής Συνέχειας / Διαχείριση Κινδύνου Κυβερνοασφάλειας
Περιβαλλοντική Χρηματοοικονομική
Γ' Εξάμηνο
Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία
2 Μαθήματα Επιλογής Χειμερινού Εξαμήνου
Προοπτικές Απασχόλησης
Σταδιοδρομία
Ο κλάδος της Χρηματοοικονομικής Τεχνολογίας παγκοσμίως βρίσκεται στα αρχικά στάδια διαμόρφωσης. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω χρηματοοικονομικό περιβάλλον επικεντρώνονται σε υπηρεσίες πληρωμών. Μάλιστα στο ελληνικό περιβάλλον δραστηριοποιούνται αρκετά αδειοδοτημένα ιδρύματα πληρωμών (π.χ., Access Payment Services, ΑΡΓΩ Ανταλλαγή, Everypay, Intelli Express, KMT, NBL Money Transfer, Smart Pay Services, Paylink, International Express Remittance) καθώς και κάποια αδειοδοτημένα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος (π.χ., Viva και Tora Wallet).
Αντίστοιχα, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για τη δραστηριοποίηση στη χώρα μας από ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος με έδρα στο εξωτερικό. Έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών τύπου FinTech πάνω από 375 ιδρύματα πληρωμών και πάνω από 170 ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι αμιγώς ψηφιακά.
Αντίστοιχα, FinTech του εξωτερικού ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα με μεγάλη επιτυχία συγκεντρώνοντας μερίδιο αγοράς από τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα και ιδρύματα πληρωμών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Revolut επένδυσε στην Ελλάδα, με την χώρα να αποτελεί την 4η μεγαλύτερη αγορά για την εταιρεία μετά τις Βρετανία, Γαλλία και Λιθουανία και την εταιρεία να θέτει ως στόχο την προσέλκυση 150.000 χρηστών.
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χρηματοοικονομική Τεχνολογία», έχει διατομεακό, διεπιστημονικό χαρακτήρα, υπό την έννοια ότι παρέχει στους φοιτητές εξειδικευμένες γνώσεις χρηματοοικονομικής κατεύθυνσης αναφορικά με τη λειτουργία συκεκριμένων αγορών, π.χ. κρυπτονομισμάτων, blockchain, αλλά και εργαλείων και πλατφορμών που διαχειρίζονται big data/data analytics. Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος ξεχωρίζουν ο συνδυασμός των ακαδημαϊκών γνώσεων και η επαγγελματική εμπειρία των διδασκόντων, καθώς και η σύνθεση διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων.
Πέραν των επιστημονικών γνώσεων που παρέχει, με ένα σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, εφάμιλλο των καλυτέρων πανεπιστημίων του κόσμου, το Μεταπτυχιακό ενθαρρύνει, προωθεί και επιβραβεύει την άμιλλα, την αριστεία και την επαγγελματική νοοτροπία, επιδιώκοντας να εκπαιδεύσει ηγετικά στελέχη και υπεύθυνους πολίτες.
Επιπλέον, ένα τυπικό μονοπάτι σταδιοδρομίας αποτελούν και οι διδακτορικές σπουδές σε διεθνούς φήμης πανεπιστήμια, με πιθανή κατάληξη την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Τυπικές θέσεις εργασίας.
Μερικές από τις θέσεις εργασίας των αποφοίτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος σχετίζονται με θέσεις ευθύνης όπου τα στελέχη έχουν ένα σύνθετο ρόλο ο οποίος απαιτεί γνώσεις σε πολλά γνωστικά αντικείμενα:
έχουν κριτική ικανότητα και δημιουργικότητα, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις προκλήσεις του ταχύτατα μεταβαλλόμενου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος,
συνδυάζουν θεωρητική κατάρτιση υψηλού επιπέδου με πρακτικό νου, για να δίνουν λύσεις, λαμβάνοντας στρατηγικές αποφάσεις, σε προβλήματα του πραγματικού κόσμου,
αναλάβουν την εκπαίδευση/επιμόρφωση και διαχείριση μιας ομάδας.
Ειδικότερα, οι απόφοιτοι του προγράμματος μπορούν να απασχοληθούν στον τραπεζικό τομέα, σαν ανεξάρτητοι σύμβουλοι παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αποκλειστικά μέσω καινοτόμων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, σαν πάροχοι ή σύμβουλοι υπηρεσιών πληρωμών (π.χ. ηλεκτρονικές πληρωμές και mobile wallets), σε κλάδους υπηρεσιών διαχείρισης επενδύσεων, σε κλάδους υπηρεσιών δανειοδότησης κυρίως μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης (π.χ. P2P lending), και σε κλάδους υπηρεσιών αυτοματοποιημένου ελέγχου των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών και επικοινωνίας με τους πελάτες (π.χ. robo-advisors). Τέλος, μπορούν να απασχοληθούν και στον κλάδο των ασφαλιστικών υπηρεσιών.