top of page

Πόση Ελπίδα έχει το μέλλον μου?


Ξεκλειδώνω το μέλλον μου


Θετικά συναισθήματα.


Η εργασία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στη ζωή του ανθρώπου επειδή επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής του.

Τα θετικά συναισθήματα είναι το μέσο για μια καλή εργασιακή σταδιοδρομία καθώς επιτρέπουν στο άτομο να είναι αυτάρκες, να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και να βελτιστοποιούν τις δεξιότητές του.

Τα θετικά συναισθήματα εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς και των σκέψεων του ατόμου και συνθέτουν την προσωπικότητα και την ταυτότητά του.

Θετικά συναισθήματα έχουμε όλοι σε κάποιο βαθμό, αλλά ο καθένας μας σε μοναδικό συνδυασμό και αυτό μας διαφοροποιεί.

Τα θετικά συναισθήματα που σχετίζονται με το νόημα στην εργασία είναι:

το θάρρος, η ελπίδα, η αισιοδοξία, η ανθεκτικότητα, η αυτορρύθμιση και η πνευματικότητα ( Luthans, Avolio, Avey & Norman,2007).


Στο παρόν άρθρο θα μιλήσουμε για την σημασία της Ελπίδας, και πώς αυτή μπορεί να καλλιεργηθεί μέσα από τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.


Ορισμός της Ελπίδας.


Κατά τον Synder (2002) η Ελπίδα έχει δύο κύριες συνιστώσες.

α) Είναι η δύναμη της θέλησης, δηλαδή, η κινητήριος δύναμη που μας κατευθύνει προς τον Στόχο και

β) Η ικανότητα του ατόμου να δημιουργεί Οδούς προς επιθυμητούς στόχους (μονοπάτια ) .

Πιο συγκεκριμένα, η δύναμη της θέλησης, αφορά την αποφασιστικότητα του ατόμου να ξεκινήσει και να διατηρήσει την προσπάθεια που χρειάζεται για να επιτύχει τους στόχους του.

Ενώ, τα μονοπάτια, οι οδοί, αντικατοπτρίζουν τα σχέδια του ατόμου για την επίτευξη των στόχων.

Με απλά λόγια ένα άτομο νιώθει Ελπίδα όταν έχει την θέληση και την αποφασιστικότητα να βάλει στόχους και έχει την ικανότητα να δημιουργήσει δρόμους και μονοπάτια, για να τον κατακτήσει.

Αν για παράδειγμα ένα άτομο έχει υψηλή θέληση για να επιτύχει έναν στόχο, αλλά δεν μπορεί να βρει τον δρόμο προς τον Στόχο, τότε η διαδικασία παραμένει στάσιμη.


Η Ελπίδα καλλιεργείται μέσω του Επαγγελματικού Προσανατολισμού.


Βασικός σκοπός του Επαγγελματικού Προσανατολισμού είναι να δημιουργήσει στους ωφελούμενους στόχο καθώς επίσης να δώσει τις πληροφορίες για την επίτευξη του στόχου.

Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός αναδεικνύει τις ικανότητες, τις δεξιότητες, τις επιθυμίες, τις αδυναμίες, τους περιορισμούς που τυχόν υπάρχουν και τις αξίες του ατόμου, με κύριο σκοπό, το άτομο να γνωρίσει τον εαυτό του. Με τη βοήθεια του τεστ προσωπικότητας και ενδιαφερόντων που χρησιμοποιείται από τον Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο ωφελούμενος αποκωδικοποιεί τον εαυτό του και μπορεί να επιλέξει την κατεύθυνση σπουδών που είναι κατάλληλη για αυτόν.

Έτσι σχηματίζεται ο Στόχος του.

Κατόπιν ο Σύμβουλος του παρέχει την πληροφόρηση που χρειάζεται για τις σχολές που τον ενδιαφέρουν, τα προγράμματα σπουδών, την μεταπτυχιακή εκπαίδευση και τις δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Δημιουργείται έτσι ο Δρόμος που θα τον οδηγήσει στην επίτευξη του Στόχου.


Η αγωνία όσων έρχονται για επαγγελματικό προσανατολισμό είναι ότι δεν ξέρουν τι θέλουν να σπουδάσουν, ούτε τι δουλειά θέλουν να κάνουν και αυτό τους οδηγεί συχνά σε απογοήτευση ή σε λάθος επιλογές.

Όταν τελειώνοντας τις συνεδρίες τους, έχουν βρει τις απαντήσεις που χρειάζονται ως προς τις σπουδές και τη μελλοντική εργασία τους και καταλαβαίνουν τον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουν στο Στόχο τους, τότε βιώνουν χαρά και αισιοδοξία και έχουν την Ελπίδα ότι μπορούν να τα καταφέρουν!



38 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page