top of page

Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων.


Σπουδές στα Τουριστικά Επαγγέλματα

Αντικείμενο σπουδών στα Τμήματα Τουριστικών Σπουδών των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η ανάπτυξη στελεχών ανώτατης πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για σταδιοδρομία σε όλους τους κλάδους του τουρισμού, αλλά και σε όλους τους φορείς τουριστικών ενδιαφερόντων, που ασχολούνται με την ανάπτυξη και την πολιτική στον τουρισμό σε διεθνές, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

  1. Η ανάπτυξη και η υποστήριξη της έρευνας και καινοτομίας, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων οικονομικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών προκλήσεων των τουριστικών επιχειρήσεων, οργανισμών και προορισμών σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που επιφέρουν νέα μοντέλα εταιρικής διακυβέρνησης.

  2. Η διαμόρφωση επιστημόνων ικανών να αντιλαμβάνονται τις προκλήσεις του σύγχρονου διαρκώς μεταβαλλόμενου τουριστικού περιβάλλοντος και να συμβάλλουν στην πρόοδο της τουριστικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

  3. Η διάπλαση στελεχών στον Τουρισμό, με τις δεξιότητες, τις γνώσεις και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διοικούν αποτελεσματικά τις τουριστικές επιχειρήσεις-οργανισμούς και να καταστούν ικανοί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας ή της διεθνούς τουριστικής κοινότητας.

  4. Η προαγωγή της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς, για την ανάπτυξη της τουριστικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας.

Εισαγωγή στις Σχολές Τουριστικών Σπουδών.

Ο Τουρισμός είναι η πλέον αναπτυσσόμενη βιομηχανία σήμερα στην Ελλάδα. Συνολικά λειτουργούν έξι πανεπιστημιακά τμήματα τετραετούς φοίτησης και δύο Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τριετούς φοίτησης οι οποίες λειτουργούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Η εισαγωγή φοιτητών από τα ΓΕΛ γίνεται από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) για όλα τα τμήματα εκτός των δύο ΑΣΤΕ που γίνεται από το 1ο και το 4ο.

Από τα ΕΠΑΛ η εισαγωγή φοιτητών γίνεται από τον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας.


Στον παρακάτω πίνακα τα τμήματα που είναι Αντίστοιχα έχουν το ίδιο χρώμα.

Οι βάσεις για το 2024 είναι οι εξής:

Παν/μιο

Τμήμα

Πεδίο

Βάση

ΕΒΕ

Ειδικό Μάθημα

Δυτικής Αττικής

Διοίκησης Τουρισμού

4ο

13.710

12,33

Αγγλικά

Πατρών

Διοίκησης Τουρισμού

4ο

12.325

8,63

Αγγλικά

ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ (Ηράκλειο)

Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού

4ο

10.072

10,39

Χ

Ιόνιο (Κέρκυρα)

Διοίκησης Τουρισμού

4ο

9.620

9,86

Αγγλικά

ΠΑ.ΠΕΙ

Τουριστικών Σπουδών

4ο

14.985

13,56

Αγγλικά

Αιγαίου (Χίος)

Οικονομίας και Διοίκησης Τουρισμού

4ο

10.975

8,63

Αγγλικά

Α.Σ.Τ.Ε

Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτη

1ο-4ο

11.912

9,16

Αγγλικά

Α.Σ.Τ.Ε

>> Ρόδος

1ο-4ο

11.678

9,16

Αγγλικά


Επαγγελματικά Δικαιώματα

Οι απόφοιτοι των Τμημάτων Διοίκησης Τουρισμού εντάσσονται στον Κλάδο ΠΕ 80 Οικονομίας. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ν. 4152/2013 ΦΕΚ 107 Α 9-5-2013, οι απόφοιτοι αυτών των Τμημάτων έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν επαγγελματική ταυτότητα Λογιστή Φοροτεχνικού Β’ τάξης, και κατά συνέπεια να διενεργούν κάθε είδους λογιστικές και φοροτεχνικές εργασίες.


Οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων έχουν το δικαίωμα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος ( http:/www.oe-e.gr ) και να αποκτήσουν δικαιώματα άσκησης του επαγγέλματος του οικονομολόγου ή του λογιστή. Για το οικονομικό ή λογιστικό επάγγελμα μπορούν να ενημερωθούν από τις παρακάτω νομοθεσίες: • ΠΔ 475/1991 : “Περί οικονομολογικού επαγγέλματος και της άδειας άσκησης του” • Ν 2515/1997: “Άδεια λογιστή φοροτεχνικού – Φορολογικές κλπ διατάξεις” • Π.Δ. 340/1998: Περί επαγγέλματος λογιστή – φοροτεχνικού – άδειας ασκήσεως • Ν 2873/2000 :Τάξεις λογιστών – φοροτεχνικών και δικαιούχοι αδειών • Άρθρο 46 του Νόμου 4177 (ΦΕΚ 173/08.08.2013 τ.Α’’) : “ Ρυθμίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων λογιστών – φοροτεχνικών” .Τέλος, οι απόφοιτοι έχουν την δυνατότητα απόκτησης επαγγελματικής και διδακτικής επάρκειας για την απασχόλησή τους στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΠΕ80 Οικονομίας)


Οι απόφοιτοι των ΑΣΤΕ έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους /τις αποφοίτους των Τμημάτων Τουριστικών Επιχειρήσεων. Τέλος, εκτός από τον ευρύτερο τουριστικό τομέα,  οι απόφοιτοι/ες της Σχολής δραστηριοποιούνται στο τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, στελεχώνοντας  τμήματα τουριστικής κατεύθυνσης των επαγγελματικών λυκείων, των Ι.Ε.Κ, ενώ αρκετοί/ές  έχουν καταλάβει θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού σε Ελληνικά και διεθνή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


Μεταπτυχιακές Σπουδές


Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:


  • Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης προσφέρει το Π.Μ.Σ. “Διοίκηση Επιχειρήσεων Φιλοξενίας και Τουρισμού”

η ιστοσελίδα του ΠΜΣ είναι η ακόλουθη:


  • Το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος παρέχει το ΠΜΣ με τίτλο: "Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών" χωρίς τέλη φοίτησης. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: https://tourism-master.gr/?page_id=13


  • Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής προσφέρει τα ακόλουθα:

  1. Πληροφορίες για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές “Διοίκηση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων – Executive MBA in Hotel Management” μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: https://HotelMBA.gr  

  2. Πληροφορίες για τις Μεταπτυχιακές Σπουδές «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα  στον Τουρισμό» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://tourpost.uniwa.gr/

  3. Πληροφορίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές «Διοίκηση Επιχειρησιακών Λειτουργιών»: http://labreg.toum.uniwa.gr/del/

  4. Πληροφορίες για Μεταπτυχιακές Σπουδές “Προηγμένα Συστήματα Διοίκησης”: https://mscams.uniwa.gr/

Επαγγελματική Αποκατάσταση

  • Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως σε ξενοδοχεία και λοιπές επιχειρήσεις φιλοξενίας, αεροπορικές εταιρείες, ακτοπλοϊκές εταιρείες, πρακτορεία (φυσικά ή διαδικτυακά), σε φορείς διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων και ως στελέχη σε τομείς που αφορούν στη διοίκηση, το marketing, την οργάνωση και τις πωλήσεις.

  • Ως στελέχη στο δημόσιο τομέα, όπως στο Υπουργείο Τουρισμού, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Επιπλέον στα γραφεία τουρισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης Δήμων και Περιφερειών ως στελέχη που πραγματεύονται ζητήματα σχεδιασμού διοίκησης και πολιτικής του τουρισμού, καθώς και θέματα στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης τουριστικών προορισμών.

  • Ως αυτοαπασχολούμενοι στην τουριστική βιομηχανία.

  • Σε λογιστικά γραφεία και σε λογιστήρια τουριστικών επιχειρήσεων.

  • Σε κλαδικούς φορείς τουρισμού, όπως ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), κ.ά., ως στελέχη των φορέων αυτών.

  • Σε αναπτυξιακές εταιρείες, ως μελετητές και σύμβουλοι τουρισμού και θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης.

  • Στην ακαδημαϊκή κοινότητα και την τουριστική εκπαίδευση, ως καθηγητές, ερευνητές και εκπαιδευτές στις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης τουριστικών σπουδών σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και διοίκησης τουριστικών επιχειρήσεων.


Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τουρισμός στην Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης.

Ατομικό Πρόγραμμα Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού


231 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page