top of page

Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)



Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

Σκοπός της ΣΣΑΣ

Αποστολή της Σχολής είναι η παροχή αρμονικά συνδυασμένης, επιστημονικής και στρατιωτικής εκπαιδεύσεως για την κατάρτιση μονίμων Αξιωματικών με απώτερο σκοπό την κάλυψη των αναγκών των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων όπως παρακάτω:

  • Υγειονομικού (Ιατροί, Κτηνίατροι, Οδοντίατροι, Φαρμακοποιοί, Ψυχολόγοι)

  • Οικονομικού

  • Στρατολογικού – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΝΟΜ)


Ποια τμήματα περιλαμβάνονται στη Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων

Τμήματα

  • Ιατρικό

  • Κτηνιατρικό

  • Οδοντιατρικό

  • Φαρμακευτικό

  • Ψυχολογικό

  • Νομικής για το τμήμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΝΟΜ)

  • Οικονομικό

Τα μαθήματα όλων των τμημάτων πραγματοποιούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης.

Οι μαθητές της ΣΣΑΣ διδάσκονται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπως όλοι οι άλλοι φοιτητές, και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα από το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου μαθήματα, και πραγματοποιούν πρακτική εξάσκηση στα εργαστήρια και τις κλινικές του.

Η φοίτηση διαρκεί 6 χρόνια για το Ιατρικό τμήμα, 5 χρόνια για το Κτηνιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό και 4 χρόνια για το Νομικό, Οικονομικό και Ψυχολογικό.

Εισαγωγή

Η εισαγωγή στα τμήματα της ΣΣΑΣ γίνεται μέσω Πανελληνίων εξετάσεων από τα ΓΕΛ.

-Ιατρική (ΣΣΑΣ)

Από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο-Επιστήμες Υγείας και Ζωής

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση: 17.600 Ε.Β.Ε: 14,34

-Κτηνιατρική (ΣΣΑΣ)

Από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάση: 17.535 Ε.Β.Ε:14,38

-Οδοντιατρική (ΣΣΑΣ)

Από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάση: 17.535 Ε.Β.Ε: 14,38

-Φαρμακευτική (ΣΣΑΣ)

Από το 3ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάση:17.375 Ε.Β.Ε:14,38

-Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ)

Από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο, Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

Βάση: 18.295 Ε.Β.Ε:13,71

-Νομικής για το τμήμα Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων

Από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο

Βάση: 17.930 Ε.Β.Ε.:13,71

-Οικονομικό (ΣΣΑΣ)

Από 4ο Επιστημονικό Πεδίο, Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Βάση: 17.875 Ε.Β.Ε: 12,47


Η ΣΣΑΣ μέσω της Διευθύνσεως Σπουδών οργανώνει την στρατιωτική και παρακολουθεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση των Μαθητών και τις επιδόσεις τους.


Οι απόφοιτοι της Σχολής ΣΣΑΣ είναι υποχρεωμένοι μετά την αποφοίτησή τους να παραμείνουν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων:

Οι Ιατροί για 12 χρόνια,

Οι Κτηνίατροι, Οδοντίατροι και Φαρμακοποιοί για 10 χρόνια και

Οι Ψυχολόγοι, Στρατολόγοι-Στρατιωτικοί Νομικοί Σύμβουλοι και Οικονομικοί για 8 χρόνια.


Προκαταρτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στη ΣΣΑΣ είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να φοιτήσουν επιτυχώς στη ΣΣΑΣ και να ασκήσουν το επάγγελμα του στρατιωτικού.

 Οι ΠΚΕ συμπεριλαμβάνουν την Αξιολόγηση Επαγγελματικής Καταλληλόλητας (Ψυχοτεχνική Δοκιμασία), την Αξιολόγηση Σωματικής Ικανότητας (Υγειονομική Εξέταση) και την Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης (Αθλητική Δοκιμασία).

Οι αποτυχόντες των ΠΚΕ αποκλείονται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής για την κατάρτιση του τελικού πίνακα επιτυχόντων (εισακτέων) που υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι ΠΚΕ δεν προσθέτουν μόρια στη βαθμολογία των υποψηφίων αλλά είναι προαπαιτούμενες για τη δήλωση τους.

Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν στην ίδια ή σε άλλη Σχολή.

Προσόντα και Κωλύματα Υποψηφίων

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ, οι υποψήφιοι θα πρέπει ναι διαθέτουν τα εξής προσόντα:

     α.    Να έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν όταν εισαχθούν, σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

     β.    Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις για την κρίση της σωματικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού γενικά (Π.Δ.11/2014, ΦΕΚ Α’ 17).

     γ.    Να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό τρίτο (23ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός.

     δ.    Να είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή στα Δημοτολόγια Θηλέων, οποιουδήποτε Δήμου ή Κοινότητας του Κράτους.

     ε.     Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που να τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον «ΚΟΣΜΙΑ».

     στ.  Να μην έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για αδικήματα που προβλέπονται στα άρθρα 207 μέχρι 211, 216 μέχρι 218, 222, 224, 229, 235, 236, 336 μέχρι 351, 363, 372 μέχρι 378, 385 μέχρι 389 του Ποινικού Κώδικα ή για έγκλημα λιποταξίας ή ανυποταξίας, ούτε να διώκονται για κάποιο από αυτά.

     ζ.     Να μην έχουν καταδικασθεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

     η.    Να μην έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από καμία Στρατιωτική Σχολή για λόγους στρατιωτικής ανεπάρκειας.

     θ.    Οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους να μην παρεμποδίζουν την εκτέλεση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.


Στρατιωτική Εκπαίδευση

Αμέσως μετά την εισαγωγή τους στη Σχολή, οι νέοι Μαθητές πραγματοποιούν τη βασική τους εκπαίδευση, της οποίας η διάρκεια είναι τρεις (3) εβδομάδες.

Η θεωρητική στρατιωτική εκπαίδευση του συνόλου των μαθητών πραγματοποιείται παράλληλα με την πανεπιστημιακή δραστηριότητα, σε ώρες κατά τις οποίες δεν υπάρχουν πανεπιστημιακές υποχρεώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.

Η εφαρμοσμένη στρατιωτική εκπαίδευση περιλαμβάνει:

-5ήμερο ημερήσιων και νυχτερινών βολών σε συνδυασμό με την πανεπιστημιακή δραστηριότητα.

-Χειμερινή εκπαίδευση-διαβίωση με τη συμμετοχή των 4 πρώτων τάξεων της Σχολής στην ευρύτερη περιοχή ΡΕΝΤΙΝΑΣ Θεσσαλονίκης για μια εβδομάδα μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Φεβρουαρίου.

-Θερινή εκπαίδευση-διαβίωση με τη συμμετοχή των 3 πρώτων τάξεων της Σχολής στην περιοχή ΦΑΡΟΣ ΠΟΣΕΙΔΙΟΥ Χαλκιδικής για τρεις εβδομάδες μετά το πέρας της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

Με το τέλος της δραστηριότητας αυτής, ο κύκλος της ετήσιας στρατιωτικής εκπαίδευσης κλείνει και οι μαθητές-τριες αναχωρούν για την καλοκαιρινή τους άδεια.

Με την επιστροφή τους ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό έτος.


Μερικές διευκρινήσεις

  • Δεν είναι δυνατή η εισαγωγή στη ΣΣΑΣ μαθητών από άλλη Στρατιωτική Σχολή.

Η εισαγωγή Μαθητών άλλων Στρατιωτικών Σχολών στη ΣΣΑΣ είναι δυνατή μόνο μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι εξετάζονται εκ νέου στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ψυχοτεχνικές, υγειονομικές, αθλητικές). Εφόσον κριθούν εισακτέοι στη ΣΣΑΣ, οφείλουν να παραιτηθούν από τη Στρατιωτική Σχολή όπου φοιτούν.

  • Δεν προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία εισαγωγή Μαθητών σε κανένα Τμήμα της ΣΣΑΣ με κατατακτήριες εξετάσεις.

  • Η εκπαίδευση των Μαθητών είναι Ακαδημαϊκή και Στρατιωτική. Η Ακαδημαϊκή εκπαίδευση πραγματοποιείται στις αντίστοιχες Σχολές και Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπως ακριβώς πραγματοποιείται και για τους υπόλοιπους φοιτητές. Η στρατιωτική εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΣΣΑΣ.

  • Όλα τα έξοδα φοίτησης στη Σχολή (διαμονή, διατροφή κτλ) βαρύνουν το Δημόσιο. Επιπλέον οι μαθητές της ΣΣΑΣ λαμβάνουν μηνιαίο χρηματικό βοήθημα.

  • Οι Μαθητές που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα).

  • Το Σώμα Στρατολογικού - Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων είναι Κοινό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Αξιωματικοί του Σώματος ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί και μπορούν να υπηρετήσουν σε Μονάδες - Υπηρεσίες και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ. Οι μαθητές που αποφοιτούν από το Τμήμα Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων της ΣΣΑΣ ΔΕΝ έχει τη δυνατότητα να ασκήσει το επάγγελμα του Δικηγόρου, διότι υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της ιδιότητας του Αξιωματικού από τη μια πλευρά και της ιδιότητας του δικηγόρου από την άλλη.

Επίσης δεν μπορεί κάποιος να αποκτήσει την ιδιότητα του Στρατιωτικού Δικαστή.

Στη ΣΣΑΣ δεν υπάρχει Τμήμα από το οποίο να αποφοιτούν Στρατιωτικοί Δικαστές.

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Στρατολογικού-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων της ΣΣΑΣ δεν τοποθετούνται σε θέσεις της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης. Προκειμένου να γίνει κάποιος Στρατιωτικός Δικαστής θα πρέπει να επιτύχει σε σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύσσεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η σχετική προκήρυξη αναφέρει κάθε φορά τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Το επάγγελμα του στρατιωτικού ΔΕΝ είναι για όλους. Πριν αποφασίσετε κάντε ένα Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού


69 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page