top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Τι απόφαση να πάρω για σπουδές στα 17 μου;

Τι απόφαση να πάρω για σπουδές στα 17 μου;

Καθώς οι μαθητές/τριες Λυκείου πλησιάζουν την ενηλικίωση, έρχονται αντιμέτωποι με αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον τους. 

Ένα από τα πιο τρομακτικά καθήκοντα είναι η επιλογή μιας επαγγελματικής πορείας σε ηλικία μόλις 17 ετών. Αυτή η απόφαση φαίνεται να συνεπάγεται δέσμευση σε ένα επάγγελμα για τα επόμενα σαράντα χρόνια!!! Στα μάτια των εφήβων αυτό είναι σαν να πρέπει να ανέβουν ένα τεράστιο βουνό!

Πολλοί έφηβοι αισθάνονται απροετοίμαστοι και τρομαγμένοι από αυτή την ευθύνη.

Κάποιοι το θεωρούν και άδικο. Πώς μπορεί κάποιος τόσο νέος να πάρει αυτές τις αποφάσεις;

Είναι γεγονός ότι οι σημερινοί έφηβοι αργούν να ωριμάσουν!

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε, γιατί η λήψη τέτοιων σημαντικών αποφάσεων αποτελεί πρόκληση για τους νέους σήμερα, τις διαφορές σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές και τον κρίσιμο ρόλο του επαγγελματικού προσανατολισμού στην καθοδήγηση των μαθητών προς την εκπλήρωση της σταδιοδρομίας

Το βάρος της απόφασης

Στα 17 τους, οι έφηβοι εξακολουθούν να ανακαλύπτουν την ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο. Η πίεση για επιλογή καριέρας μπορεί να είναι εκφοβιστική, καθώς πολλοί ανησυχούν ότι μια λάθος επιλογή μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία. Συναισθηματικοί και Ψυχολογικοί Παράγοντες

Πολλοί έφηβοι βιώνουν άγχος για το μέλλον. 

Καθώς πλησιάζουν την αποφοίτηση, η κοινωνία αναμένει από αυτούς να έχουν ένα σαφές όραμα για το μέλλον τους. Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι το 70% των τελειόφοιτων Λυκείου αισθάνονται να λυγίζουν μπροστά στην προοπτική λήψης μελλοντικών επαγγελματικών αποφάσεων. 

Αυτή η συναισθηματική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση στη λήψη αποφάσεων. Επιπλέον, οι περισσότεροι έφηβοι δεν έχουν εργασιακή εμπειρία ή έκθεση σε διαφορετικές σταδιοδρομίες, καθιστώντας δύσκολο να φανταστεί κανείς μια διαδρομή που ταιριάζει στην εξελισσόμενη ταυτότητά τους. Μια έρευνα σε μαθητές Λυκείου αποκάλυψε ότι μόνο το 20% ένιωθαν σίγουροι για την κατανόηση των πιθανών επιλογών σταδιοδρομίας.

Παλαιότερα όλοι είχαμε στην οικογένειά μας κάποιον συγγενή ή φίλο που να ήταν ηλεκτρολόγος-υδραυλικός-μαραγκός κλπ. Βλέπαμε από κοντά την διαδρομή του, και τη δουλειά του, είχαμε εικόνες από διάφορα επαγγέλματα. Τώρα οι έφηβοι από ποια επαγγέλματα έχουν εικόνα;

Κοινωνικές πιέσεις και προσδοκίες

Οι έφηβοι συχνά αισθάνονται πιεσμένοι από τα κοινωνικά πρότυπα και τις οικογενειακές προσδοκίες όταν επιλέγουν σταδιοδρομία. 

Οι γονείς συχνά θέλουν τα παιδιά τους να επιδιώκουν σταθερές ή υψηλού κύρους δουλειές, οι οποίες όμως μπορούν να αφήσουν ελάχιστα περιθώρια για προσωπικά ενδιαφέροντα. Περίπου το 60% των μαθητών αναφέρει ότι αισθάνεται ότι χρειάζεται να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της οικογένειας, ακόμη και όταν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα όνειρά τους.

Ο φόβος της απογοήτευσης των αγαπημένων προσώπων μπορεί να οδηγήσει τους μαθητές να επιλέξουν επαγγέλματα που δεν ευθυγραμμίζονται με τα πάθη τους, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια δυσαρέσκεια.

Η πολυπλοκότητα των σύγχρονων επαγγελματικών επιλογών

Η σημερινή αγορά εργασίας είναι πολύ διαφορετική από αυτή των προηγούμενων γενεών. Πολλοί ενήλικες που τώρα εργάζονται, μπορούσαν να επιλέξουν απλούς δρόμους, που συχνά οδηγούσαν σε συγκεκριμένα επαγγέλματα με σαφείς τροχιές.

Η εξελισσόμενη φύση των επαγγελμάτων

Με τις γρήγορες εξελίξεις στην τεχνολογία και τις αλλαγές στις απαιτήσεις της βιομηχανίας, πολλές τρέχουσες σταδιοδρομίες δεν υπήρχαν καν πριν από 20 χρόνια. 

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας (U.S. Bureau of Labor)προβλέπει ότι το 15% των θέσεων εργασίας το 2030 θα είναι σε τομείς που επί του παρόντος δεν είναι αναγνωρισμένοι, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τους νέους να συλλάβουν μια πορεία σταδιοδρομίας.

Νέοι ρόλοι εμφανίζονται συχνά, περιπλέκοντας τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη σημερινή νεολαία. Αυτό απαιτεί συχνά εκτεταμένη έρευνα και διορατικότητα, η οποία μπορεί να είναι συντριπτική.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης στις επιλογές σταδιοδρομίας

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η επαγγελματική εκπαίδευση παρείχε σαφείς δρόμους για την είσοδο των εφήβων στο εργατικό δυναμικό. Σκεφτείτε μόνο πόσες σχολές υπήρχαν το 2000 και πόσες υπάρχουν τώρα.  

Σήμερα, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τεχνών, των επιστημών, της τεχνολογίας και της επαγγελματικής κατάρτισης. Αν και αυτή η ποικιλία είναι ευεργετική, μπορεί επίσης να κατακλύσει τους μαθητές, οδηγώντας σε αναποφασιστικότητα.

Προσβασιμότητα πληροφοριών

Το Διαδίκτυο προσφέρει αμέτρητους πόρους για τη σταδιοδρομία, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση πληροφοριών. Μια έρευνα του Pew Research Center διαπίστωσε ότι το 40% των εφήβων αισθάνονται συγκλονισμένοι από τον όγκο των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους. Επιπλέον, η διάκριση μεταξύ αξιόπιστων και αναξιόπιστων πόρων μπορεί να είναι τρομακτική. Ο γρήγορος χαρακτήρας του διαδικτυακού περιεχομένου συχνά πιέζει τους νέους να πάρουν βιαστικές αποφάσεις αντί να αφιερώνουν χρόνο για να αξιολογήσουν διεξοδικά τις επιλογές τους.

Σύγκριση με προηγούμενες γενιές

Στο παρελθόν, οι επαγγελματικές διαδρομές ήταν συχνά πιο απλές και πιο προβλέψιμες. Πολλοί άνθρωποι ακολούθησαν τα βήματα των γονιών τους ή μπήκαν σε καθιερωμένες βιομηχανίες.

Πιο προβλέψιμα μονοπάτια καριέρας

Οι θέσεις εργασίας συνήθως συνδέονταν με σταθερές βιομηχανίες όπως η μεταποίηση ή η γεωργία. Οι άνθρωποι μπορούσαν να παραμείνουν σε μια καριέρα για μια ζωή. 

Μια πρόσφατη αναφορά έδειξε ότι οι άνθρωποι σήμερα αλλάζουν καριέρα κατά μέσο όρο 5-7 φορές στη διάρκεια της ζωής τους, δείχνοντας τη μη γραμμική πορεία που ακολουθούν τώρα πολλοί.

Η επιρροή της οικογένειας

Σε προηγούμενα χρόνια, οι οικογένειες έπαιζαν σημαντικότερο ρόλο στην καθοδήγηση των νέων στις αποφάσεις σταδιοδρομίας τους. 

Αντίθετα, οι σημερινοί μαθητές μπορεί να αισθάνονται απομονωμένοι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, χωρίς το ίδιο επίπεδο υποστήριξης. 

Η αυξημένη κινητικότητα και ο ατομικιστικός τρόπος ζωής της σύγχρονης κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει πολλούς νέους να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτές τις κρίσιμες επιλογές.

Η σημασία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Δεδομένης της πολυπλοκότητας του σημερινού κόσμου και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι, η συμβουλευτική σταδιοδρομίας και ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ουσιαστικής σημασίας.

Τα οφέλη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στους μαθητές που δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα σπουδάσουν. Ορισμένα από αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

  1. Ανακάλυψη Ενδιαφερόντων: Βοηθά τους μαθητές να εντοπίσουν τα ενδιαφέροντά τους και να εξερευνήσουν διάφορους τομείς σπουδών και επαγγελμάτων που ίσως δεν είχαν σκεφτεί προηγουμένως.

  2. Αξιολόγηση Δεξιοτήτων: Μέσω διαφόρων εργαλείων και δοκιμών, οι μαθητές μπορούν να αναγνωρίσουν τις δεξιότητές τους και τις ικανότητές τους, διευκολύνοντάς τους να καταλάβουν ποια καριέρα θα ήταν πιο κατάλληλη για αυτούς.

  3. Αποσαφήνιση Στόχων: Βοηθά τους μαθητές να θέσουν συγκεκριμένους και ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον τους, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους αισθάνονται αναποφάσιστοι.

  4. Ενημέρωση για Επαγγελματικές Ευκαιρίες: Παρέχει πληροφορίες για διάφορες επαγγελματικές διαδρομές, τις απαιτήσεις και τις προοπτικές τους, επιτρέποντας στους μαθητές να πάρουν ενημερωμένες αποφάσεις.

  5. Ανάπτυξη Σχεδίου Δράσης: Βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης για να επιτύχουν τους στόχους τους, συμπεριλαμβανομένων των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν και των αποφάσεων που πρέπει να πάρουν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους.

  6. Αντιμετώπιση Αβεβαιότητας: Μειώνει το άγχος και την αβεβαιότητα που μπορεί να νιώθουν οι μαθητές σχετικά με το μέλλον τους, προσφέροντάς τους σαφή καθοδήγηση και υποστήριξη.

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός λειτουργεί ως ένας πολύτιμος σύμβουλος, βοηθώντας τους μαθητές να βρουν την κατεύθυνση που ταιριάζει καλύτερα στα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους, και να αισθάνονται πιο σίγουροι για τις επιλογές τους.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι μαθητές που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικού προσανατολισμού έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ξεκάθαρους επαγγελματικούς στόχους.

Πρακτικές συμβουλές για τις αποφάσεις σταδιοδρομίας

Για τους μαθητές που βρίσκονται στο κατώφλι των κρίσιμων επαγγελματικών αποφάσεων, ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που πρέπει να λάβουν υπόψη:

Αυτοαξιολόγηση: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να αναλογιστούν τα ενδιαφέροντα, τις αξίες και τις δεξιότητές τους. Εργαλεία όπως οι αξιολογήσεις προσωπικότητας μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών επαγγελματικών πορειών που ευθυγραμμίζονται με τις δυνάμεις και τα πάθη τους.

Επιλογές σταδιοδρομίας έρευνας: Οι μαθητές θα πρέπει να ερευνούν ενεργά διάφορες σταδιοδρομίες, λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές εργασίας, τις εκπαιδευτικές απαιτήσεις και την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι ενημερωτικές συνεντεύξεις με επαγγελματίες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες γνώσεις.

Αναζητήστε καθοδήγηση: Ενθαρρύνετε τους μαθητές να εξερευνήσουν ευκαιρίες καθοδήγησης μέσω δασκάλων, μελών της οικογένειας ή επαγγελματιών της κοινότητας. Το να έχεις κάποιον να συζητήσεις τις φιλοδοξίες σου μπορεί να αποσαφηνίσει τις αποφάσεις και να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις.

Να είστε ανοιχτοί στην αλλαγή: Υπενθυμίστε στους μαθητές ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να αλλάζουν γνώμη. Η εξερεύνηση σταδιοδρομίας είναι ένα ταξίδι και οι αρχικές επιλογές μπορούν να εξελιχθούν καθώς τα ενδιαφέροντα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.

Κοιτάζοντας το μέλλον με αυτοπεποίθηση

Η απόφαση για μια επιλογή σταδιοδρομίας στα 17 μπορεί να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. 

Ωστόσο, με τη σωστή υποστήριξη και καθοδήγηση, είναι δυνατή η λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. 

Οι μαθητές θα πρέπει να συμμετέχουν σε ουσιαστικό τρόπο, να αναζητούν πληροφορίες ενεργά και να παραμένουν ανοιχτοί σε νέες δυνατότητες.

Προάγοντας μια κουλτούρα που εκτιμά την εξερεύνηση και την προσαρμοστικότητα, μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να δημιουργήσουν ικανοποιητικές σταδιοδρομίες που ευθυγραμμίζονται με τα όνειρά τους, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη συνεχώς εξελισσόμενη φύση της εργασίας. 

Τελικά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι επαγγελματικές πορείες δεν είναι σταθερές. 

Με τεκμηριωμένη καθοδήγηση και δημιουργικό προβληματισμό, οι νέοι μπορούν να χαράξουν επαγγελματικές πορείες που εξελίσσονται μαζί τους σε όλη τους τη ζωή.

Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμου

aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page