Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα)
- About Career
- 11 Μαΐ
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Αντικείμενο και Σκοπός
Είναι το μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει συγχρόνως τις αναφερόμενες στην ονομασία του γνωστικές περιοχές, καθώς θεραπεύει την Αρχειονομία, τη Βιβλιοθηκονομία και τη Μουσειολογία και γενικότερα, την Επιστήμη της Πληροφορίας.
Το Τμήμα άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1993-1994. Σκοπό έχει την άρτια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση των φοιτητών του σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη θεωρία του βιβλίου, των αρχειακών τεκμηρίων, των αντικειμένων μουσειακής αξίας και γενικά, της πληροφορίας και των πληροφοριακών συνόλων, σε συμβατική ή ψηφιακή μορφή, καθώς και με τη δημιουργία, οργάνωση, ταξινόμηση, διαχείριση και αξιοποίηση συλλογών βιβλιακού, αρχειακού ή άλλης μορφής υλικού και πληροφοριών.
Απώτερος σκοπός είναι η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητο για τη στελέχωση των πάσης φύσεως, δημόσιων και ιδιωτικών, βιβλιοθηκών, αρχειακών υπηρεσιών, μουσείων, κέντρων τεκμηρίωσης και υπηρεσιών πληροφόρησης.
Πέραν των ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων, το Τμήμα παρέχει στους φοιτητές του γνώσεις γενικής παιδείας και γνώσεις πληροφορικής, που θεωρούνται απαραίτητες για τη συγκρότηση επιστημόνων ικανών να κατανοήσουν και να χρησιμοποιήσουν σωστά τις εξειδικευμένες γνώσεις τους, τόσο ως επαγγελματίες, όσο και ως ερευνητές σε σχετικούς επιστημονικούς τομείς.
Εισαγωγή και φοίτηση
Από τα ΓΕΛ από το 1ο πεδίο και 4ο και από τα ΕΠΑΛ από τους τομείς Διοίκησης και Οικονομίας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα.
(Βάσεις 2024)
ΓΕΛ: Βάση Εισαγωγής:9.190-ΕΒΕ:9,14
ΕΠΑΛ: Βάση Εισαγωγής:11.960-ΕΒΕ:5,89
Η φοίτηση στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου
διαρκεί τέσσερα (4) ακαδημαϊκά έτη ή οκτώ (8) εξάμηνα σπουδών και
αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS).
Τα πρώτα δύο (2) έτη σπουδών αποτελούν τον κορμό και περιλαμβάνουν αποκλειστικά υποχρεωτικά μαθήματα
τα οποία παρέχουν στους/στις φοιτητές/τριες τις βασικές γνώσεις του γνωστικού αντικειμένου που θεραπεύει το Τμήμα.
Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων ετών φοίτησης ο/η φοιτητής/τρια πρέπει να επιλέξει μια από τις τρεις προσφερόμενες κατευθύνσεις:
Αρχειονομίας
Βιβλιοθηκονομίας
Μουσειολογίας
Oι κατευθύνσεις είναι άτυπες και δεν αποτυπώνονται στο πτυχίο το οποίο εξακολουθεί να παραμένει ενιαίο.
Τα μαθήματα κάθε κατεύθυνσης χωρίζονται σε δύο ροές: τη Βασική Ροή (ΒΡ) και την Ψηφιακή Ροή (ΨΡ).
Κάθε φοιτητής/τρια θα πρέπει να παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά μαθήματα (Υ) τόσο της Βασικής Ροής όσο και της Ψηφιακής Ροής της κατεύθυνσης που επέλεξε. Εκτός από τα υποχρεωτικά μαθήματα κάθε ροής ο/η φοιτητής/τρια θα πρέπει να παρακολουθήσει και ένα αριθμό επιλεγόμενων μαθημάτων (Ε) της αντίστοιχης ροής.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα σύμφωνα με το Π.Δ. 385/1989 (Φ.Ε.Κ. 169/16-6-89/τ.Α΄
Επαγγελματική Αποκατάσταση
Στη σημερινή «Κοινωνία της Πληροφορίας», η σωστή οργάνωση και χρήση των πληροφοριών και η έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη για την επιβίωση κάθε δημιουργικής δραστηριότητας. Μαζί με την ανάγκη της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, οδηγεί τα τελευταία χρόνια, σε μια ραγδαία εξέλιξη στα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, δηλαδή στην οργάνωση, εύρεση, διάθεση και παρουσίαση της πληροφορίας.
Συνεπώς, παρατηρείται μια αύξηση της ζήτησης για επιστήμονες αυτού του χώρου, και οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασής των αποφοίτων του Τμήματός είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, και το ποσοστό απορρόφησης τους από την αγορά εργασίας, και ειδικά το δημόσιο τομέα, παραμένει αρκετά υψηλό.
εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και διοίκησης βιβλιοθηκών, κέντρων τεκμηρίωσης και πληροφόρησης καθώς και οργανισμούς διαχείρισης γνώσης με βάση τα διεθνή πρότυπα (DDC, LC, AACR2, MARC21, UDC, DC , LOM, κ.λπ.).
Οι απόφοιτοι μπορούν να:
αναπτύσσουν στην πράξη σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και διαχείρισης τεκμηρίων σε βιβλιοθήκες και κέντρα πληροφόρησης.
αναζητούν, συλλέγουν, επεξεργάζονται, οργανώνουν, διαχειρίζονται και διαχέουν τις πληροφορίες στους χρήστες των βιβλιοθηκών.
παρέχουν πληροφοριακές υπηρεσίες με σκοπό την κάλυψη των πληροφοριακών αναγκών των χρηστών.
χρησιμοποιούν πληροφοριακά συστήματα διαχείρισης πληροφοριών και υπηρεσιών σε βιβλιοθήκες και κέντρα πληροφόρησης.
χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να αναπτύξουν και να προάγουν τις υπηρεσίες των βιβλιοθηκών και των κέντρων τεκμηρίωσης και πληροφόρησης.
δραστηριοποιούνται σε ένα σύγχρονο ή /και σύνθετο περιβάλλον εργασίας στο οποίο όλο και περισσότερο οι νέες τεχνολογίες διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο.
αναπτύσσουν, οργανώνουν, διαχειρίζονται και αξιολογούν ψηφιακές βιβλιοθήκες, ψηφιακές συλλογές, πύλες, ιδρυματικά αποθετήρια, δικτυακούς τόπους, βάσεις δεδομένων, κ.λπ.
εφαρμόζουν σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ στα πλαίσια των εργασιών τους σε βιβλιοθήκες και κέντρα τεκμηρίωσης και πληροφόρησης.
σχεδιάζουν, οργανώνουν, επιβλέπουν, εφαρμόζουν και αξιολογούν ερευνητικά προγράμματα, καινοτόμες εφαρμογές και νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης σε όλους τους τομείς της ειδικότητας.
ασχολούνται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία σε όλους τους τομείς της ειδικότητάς τους.
συντάσσουν, επιβλέπουν και εφαρμόζον μελέτες έργων και εργασιών που αφορούν σε πληροφοριακά συστήματα.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου οργανώνει και λειτουργεί (σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4485/2017) από το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ):
Το τμήμα Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Κέρκυρα) είναι ιδιαίτερο και πολλά υποσχόμενο τμήμα για όσους θέλουν να το δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους.