top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Όταν οι γονείς δίνουν Πανελλήνιες.


Γονείς και Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ποιος δίνει Πανελλήνιες;

Η προφανής απάντηση είναι : ο/η μαθητής/-τρια.

Μέγα λάθος!

Πανελλήνιες δίνει όλη η οικογένεια. Μέχρι και το νεογέννητο αδελφάκι, νιώθει κάπου μέσα του ότι κάποιος δίνει εξετάσεις.

Και ενώ η προετοιμασία και η διαδικασία των εξετάσεων είναι ατομική υπόθεση π.χ. ο γονιός μιλάει σε δεύτερο ενικό πρόσωπο:

"διάβασες; "

"πώς έγραψες στο φροντιστήριο;"

"δεν είναι διάβασμα αυτό για Πανελλήνιες! "

και άλλα τέτοια παρόμοια, όταν έρχεται η ώρα των αποτελεσμάτων και δη των θετικών αποτελεσμάτων, τότε ο γονιός μιλάει στο πρώτο πληθυντικό: "πετύχαμε στις εξετάσεις!!!" Ενώ όταν υπάρχει αποτυχία τότε ξαναγυρνάει ο ενικός: "στα έλεγα εγώ, με τέτοιο διάβασμα πού να πετύχεις!!! "

Πρακτικά οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι η τελική αξιολόγηση των μαθητών μετά από 12 χρόνια εκπαίδευσης. Είναι το πέρασμα στην ενηλικίωση και η αρχή της αυτονομίας των εφήβων. Οι γονείς νιώθουν ότι "ξεσχόλισαν" επιτέλους, θέλουν να δουν τα παιδιά τους να μορφώνονται και να μπαίνουν στην αγορά εργασίας με αξιώσεις.

Και μέχρις εδώ όλα καλά.

Αυτό που βλέπουμε όμως, είναι τις Πανελλήνιες να εξελίσσονται σε Αρένα όπου έφηβοι και γονείς δοκιμάζουν τις αντοχές τους .

Στον στίβο των Πανελληνίων.

And...the Winner isssss......

Η επιτυχία, η νίκη, το έπαθλο, είναι το μόνο που έχει σημασία. Είναι πολλοί οι γονείς που θεωρούν ότι αρκεί να μπει το παιδί τους σε μία σχολή για να πετύχει στη ζωή του. Έτσι ανταμείβονται και οι δικοί τους κόποι. Που βεβαίως έχουν ένα δίκιο. Πόσες θυσίες χρειάστηκαν για να χρηματοδοτήσουν αυτό το σκοπό!

Αγωνιούν και φωνάζουν από την κερκίδα να βάλει όλες τις δυνάμεις του ο μαθητής για να νικήσει.

Και μην ξεχνάμε και το κοινωνικό στίγμα,

"-τι έκανε ο Γιαννάκης ; πέρασε πουθενά;

-"Όχι δεν πέρασε!

- Εε δεν πειράζει, υγεία να έχει!"

Αυτό το "υγεία να έχει" μεταφράζεται στα αφτιά του γονιού ως : εμ όλη μέρα έξω ήταν, σιγά μην πέρναγε! και συ τι έκανες, δεν μπορούσες να του βάλεις μυαλό; "

Τελικά οι Έλληνες γονείς νιώθουν ότι δεν κρίνεται μόνο το παιδί τους αλλά κρίνονται και οι ίδιοι ως γονείς.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Κανονικά θα έπρεπε να λειτουργεί και γι' αυτούς ένα φροντιστήριο συμπεριφοράς, που να τους μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουν τις Πανελλήνιες. Γιατί κατά βάθος ο γονιός κάνει τον δικό του προσωπικό απολογισμό. Ήταν σωστός στην ανατροφή του παιδιού του; του έδωσε ό,τι χρειάζονταν; ήταν παρών όταν τον χρειαζόταν το παιδί του;

Πολλοί γονείς βλέπουν να περνάνε τα 12 χρόνια εκπαίδευσης του παιδιού σαν ταινία από μπροστά τους.

-Αν είχα κάνει αυτό; αν τον είχα πιέσει λιγότερο εκεί; αν δούλευα λιγότερο και τον διάβαζα περισσότερο; αν, αν, αν.

Ας δούμε όμως τι πρέπει να κάνουν οι γονείς έστω και τελευταίες μέρες πριν τις εξετάσεις:

  • Να μειώσουν το δικό τους άγχος και να λειτουργήσουν υποστηρικτικά και εμψυχωτικά προς τα παιδιά τους.

  • Να μην παρεμβαίνουν στον τρόπο διαβάσματος του παιδιού. Άλλωστε είναι αργά για τέτοιου είδους συμβουλές.

  • Να σέβονται και να επιβραβεύουν τις προσπάθειες των παιδιών τους.

  • Να εξασφαλίζουν ένα ήρεμο και χωρίς εντάσεις περιβάλλον για διάβασμα.

  • Να αποφύγουν στις συγκρίσεις με άλλα αδέρφια, φίλους, συμμαθητές ή φίλους.

  • Να φροντίσουν για την καλή και σωστή διατροφή τους.

  • Δεν είναι η στιγμή για να μάθουν να καθαρίζουν το δωμάτιό τους, ας το κάνουν οι γονείς. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο περιβάλλον βοηθάει πάρα πολύ.

  • Οι γονείς δεν πρέπει να ενθαρρύνουν τα άσκοπα ξενύχτια. Δεν πρόκειται να ξαναβγάλουν όλη την ύλη σε λίγες μέρες. Είναι αδύνατον.

  • Είναι θεμελιώδους σημασίας για τους γονείς να διατηρούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τα παιδιά τους κατά την περίοδο των εξετάσεων. Μια ειλικρινής και ανοικτή συζήτηση σχετικά με τις ανησυχίες, τα άγχη και τις προσδοκίες μπορεί να μειώσει την αίσθηση της μοναξιάς που μπορεί να νιώθει ένας μαθητής. Προσπαθήστε να είστε προσιτοί και διαθέσιμοι, δείχνοντας κατανόηση και υπομονή, και παρέχοντας καθοδήγηση ή βοήθεια όταν ζητείται. Αυτό δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον ενότητας και υποστήριξης που είναι ανεκτίμητο κατά την τόσο κρίσιμη αυτή περίοδο.

Τελευταίο κουδούνι για τους γονείς.

Ναι έφτασε η ώρα που δεν θα σας νοιάζει τί ώρα θα ξυπνήσετε τα παιδιά για να πάνε σχολείο. Έφτασε η ώρα να ανοίξουν τα δικά τους φτερά και να βρουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι. Μην κρίνετε τις αποφάσεις των παιδιών με τα δικά σας κριτήρια, σήμερα ο κόσμος τρέχει, και αυτά καλούνται να προλάβουν ό,τι μπορούν. Δώστε τους χώρο να εκφραστούν, να πουν τον προβληματισμό τους, να επιλέξουν αυτό που τους ταιριάζει. Φροντίστε να ανακαλύψουν αυτό που τους ταιριάζει, χωρίς να προβάλλετε τις δικές σας κρυφές επιθυμίες.

Καθώς τα παιδιά προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο ρόλος των γονέων αποκτά μια ιδιαίτερα κρίσιμη διάσταση. Αυτή η περίοδος είναι πολύ απαιτητική και η υποστήριξη, η κατανόηση, και η σωστή καθοδήγηση από εσάς τους γονείς είναι απαραίτητα στοιχεία. Μέσα από την ενεργή σας συμμετοχή και την ενθάρρυνση μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην ψυχολογική και ακαδημαϊκή ετοιμότητα των παιδιών.


Κάντε τους δώρο ένα πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού για να βρουν στόχο και να τον ακολουθήσουν.


Επίλογος

Καθώς τα παιδιά σας προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, ο ρόλος σας ως γονείς είναι καθοριστικός. Οι πράξεις στήριξης, η κατανόηση και οι ήρεμες συμβουλές μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ψυχολογική κατάσταση και τις επιδόσεις τους. Θυμηθείτε, στο τέλος της ημέρας, το πιο σημαντικό δεν είναι μόνο οι βαθμοί που θα πάρουν, αλλά και το να μείνουν ψυχολογικά υγιείς και να αισθάνονται ασφαλείς και αγαπημένοι. Η αγάπη και υποστήριξη είναι τα δυνατότερα εργαλεία που έχετε.



Ατομικό Πρόγραμμα Συμπλήρωσης Μηχανογραφικού


75 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page