top of page

Προκήρυξη για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού - ΑΕΝ


Προκήρυξη ΑΕΝ 2024

Προκηρύχθηκε η εισαγωγή συνολικά 1.820 σπουδαστών/ σπουδαστριών (897 Πλοιάρχων και 923 Μηχανικών) στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025.

2. Τελευταία προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών υποψηφίων ορίζεται η Πέμπτη 25 Απριλίου 2024.

Εγγραφή χρήστη στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. (προϋπόθεση για καταχώρηση αίτησης Α.Ε.Ν.) [ https://regusr.hcg.gr/].

Ηλεκτρονική καταχώρηση αίτησης Α.Ε.Ν. [ https://eisaen.hcg.gr/]

Όλοι οι υποψήφιοι/-ες, από την 26-03-2024 πρέπει να υποβάλουν αίτηση ηλεκτρονικά ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες σύμφωνα με το Παράρτημα Ε.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλοι οι υποψήφιοι ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να δηλώσουν όλες τις Σχολές (με τη σειρά επιθυμίας τους) της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων όπως ΑΚΡΙΒΩΣ θα τις δηλώσουν και στο μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Προσόντα υποψηφίων

Κάθε υποψήφιος/-α πρέπει να συγκεντρώνει τα πιο κάτω προσόντα:

1.Να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

2.Να έχει την Ελληνική Ιθαγένεια και να είναι γραμμένος/-η στα μητρώα αρρένων ή Δημοτολόγια Δήμου ή Κοινότητας.

3.Να μην έχει υπερβεί το 27ο έτος της ηλικίας του/της, όριο που θεωρείται ότι συμπληρώνεται κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους υποβολής της αιτήσεως (γεννηθέντες από 01-01-1997 και μεταγενέστερα).

4.Να είναι κατά γνωμάτευση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής ικανός/-ή σωματικά και πνευματικά για το ναυτικό επάγγελμα, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα.

5.Να μην έχει καταδικαστεί για κακούργημα ή σε φυλάκιση ανώτερη του εξαμήνου καθ’ υποτροπή ή μεγαλύτερη του εξαμήνου για λαθρεμπόριο ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών ή για παράβαση του νόμου περί προστασίας του Εθνικού Νομίσματος ή για αδίκημα αναφερόμενο στην επί του πλοίου υπηρεσία και να μην έχει στερηθεί οριστικά το δικαίωμα άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος

Δικαιολογητικά Γενικής Κατηγορίας

Οι υποψήφιοι/-ες πρέπει να δηλώσουν τις Α.Ε.Ν. στο μηχανογραφικό δελτίο του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, και επιπλέον πρέπει, έχοντας μαζί τους το αποδεικτικό της αίτησης που υπέβαλαν ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) σύμφωνα με τη διαδικασία του

κεφαλαίου Ε, να υποβάλουν, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, σε οποιαδήποτε Α.Ε.Ν. τα κάτωθι δικαιολογητικά, κανονικά και πλήρη, από την 26-03-2024 μέχρι και την 25-04-2024 ημέρα Πέμπτη.

1.1.Γνωμάτευση υγειονομικής επιτροπής από την οποία, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε ειδικότητα, να προκύπτει ότι ο/η υποψήφιος/-α είναι σωματικά και πνευματικά κατάλληλος/-η για φοίτηση σε Σχολή της μίας ή και των δύο ειδικοτήτων.

Για την υγειονομική εξέταση των υποψηφίων και την έκδοση πιστοποιητικού υγειονομικής καταλληλότητας για την ειδικότητα Πλοιάρχων ή Μηχανικών ή και για τις δύο ειδικότητες, αρμόδια είναι η Υγειονομική Επιτροπή Απογραφομένων Ναυτικών και Εργατών Θαλάσσης (Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ.) του τόπου κατοικίας κάθε υποψηφίου/-ας.


Οι υποψήφιοι/-ες παραπέμπονται για εξέταση στις κατά τόπους Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. με την ίδια διαδικασία που ισχύει για τους απογεγραμμένους ναυτικούς, δηλαδή με παραπεμπτικό της πλησιέστερης στον τόπο κατοικίας τους απογράφουσας Αρχής (Υ.ΝΑ.Ν.Π./Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ./Δ.Ν.ΕΡ. 1ο ή Λιμενικής Αρχής).

Οι δαπάνες υγειονομικής εξέτασης των υποψηφίων, βαρύνουν τους/τις ίδιους/ίδιες και οι σχετικές υποχρεώσεις τους καθορίζονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Οι γνωμοδοτήσεις των Υ.Ε.Α.Ν.Ε.Θ. είναι οριστικές και ανέκκλητες.


1.2.Υπεύθυνη δήλωση κατά το άρθρο 8 παρ. 4 του ν. 1599/1986 (Α’ 75) με την οποία να αποδέχεται ότι εφόσον τελικά εισαχθεί σε Α.Ε.Ν., κατά τη διάρκεια του Α΄ διδακτικού εξαμήνου θα εξεταστεί στην κολύμβηση και σε περίπτωση επανεξετάσεων και εκ νέου αποτυχίας θα απομακρύνεται από την Α.Ε.Ν.

Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν αυτοπροσώπως τα δικαιολογητικά από τον ίδιο τον υποψήφιο, η Υπεύθυνη Δήλωση πρέπει να φέρει και θεώρηση για το γνήσιο της υπογραφής του υποψηφίου από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) ή Αστυνομική ή Λιμενική Αρχή ή μέσω του gov.gr.

Σε περίπτωση αυτοπρόσωπης υποβολής δικαιολογητικών, η θεώρηση δύναται να γίνει και από το προσωπικό της Α.Ε.Ν.

Ανυπόγραφη Υπεύθυνη Δήλωση δεν θα παραλαμβάνεται.


1.3. Φωτοαντίγραφο αίτησης-δήλωσης υποψηφίου/-ας για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις τρέχοντος σχολικού έτους 2023-2024 (ως αυτή οριστικά καταχωρίσθηκε ηλεκτρονικά στο σύστημα myschool από τον Διευθυντή του Λυκείου). Προκειμένου για κατόχους Βεβαίωσης Συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο (02) τελευταίων ετών υποβάλλεται φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης αυτής, ή του δελτίου εξεταζομένου πανελλαδικών εξετάσεων από τα οποία να προκύπτει ο Κωδικός αριθμός υποψηφίου του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

1.4.Φωτοαντίγραφο και των δύο όψεων δελτίου ταυτότητας.

1.5.Βεβαίωση Α.Μ.Κ.Α. ή προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού που αναγράφει τον Α.Μ.Κ.Α.

1.6.Δεν γίνονται δεκτά συμπληρωματικά δικαιολογητικά για οποιοδήποτε λόγο


Η προκήρυξη αναλυτικά εδώ

μηχανογραφικό 2024
















































328 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page