Σχολές Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
- About Career
- πριν από 5 ημέρες
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Σκοπός
Σκοπός του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι η παροχή υψηλής ποιότητας σπουδών για την εκπαίδευση επιστημόνων οι οποίοι θα διαθέτουν υψηλού επιπέδου γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην Επιστήμη και στην Τεχνολογία των Τροφίμων, δίνοντας έμφαση σε τομείς, όπως η μικροβιολογία τροφίμων, η χημεία και η ανάλυση τροφίμων, η επεξεργασία, συντήρηση και συσκευασία τροφίμων, η διασφάλιση ποιότητας, η τεχνολογία φυτικών και ζωικών προϊόντων τροφίμων, κλπ.
Επίσης σκοπός του τμήματος είναι να εκπαιδεύει φοιτητές/τριες σε θέματα που σχετίζονται με:
Την επίδραση της διατροφής στην ανάπτυξη, διατήρηση και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού.
Τη σύσταση, τεχνολογία, επεξεργασία, διακίνηση και νομοθεσία των τροφίμων.
Το σχεδιασμό και παρασκευή διαιτολογίων για φυσιολογικές και παθολογικές καταστάσεις.
Σχολές Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται από τα ΓΕΛ
2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες.
3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής.
Από ΕΠΑΛ από τους τομείς: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος
Παρακάτω εμφανίζονται οι σχολές που ορίστηκαν (από το Υπουργείο Παιδείας) ως «αντίστοιχες» για τις Μετεγγραφές του 2024 και εντάχθηκαν στην ομάδα: ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (8 ΕΞΑΜΗΝΑ).
Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής:13.850-Ε.Β.Ε:13,18
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής: 12.060-Ε.Β.Ε:
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής: 9.583-Ε.Β.Ε: 9,59
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής:7.150-Ε.Β.Ε: 6,43
Οι επόμενες σχολές ΔΕΝ είναι αντίστοιχες για Μετεγγραφές με τις προηγούμενες.
Παρακάτω εμφανίζονται οι σχολές που ορίστηκαν (από το Υπουργείο Παιδείας) ως «αντίστοιχες» για τις μετεγγραφές του 2024 και εντάχθηκαν στην ομάδα:
ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Η διάρκεια σπουδών 10 ΕΞΑΜΗΝΑ.
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής:10.120-Ε.Β.Ε:9,59
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής:8.180 -Ε.Β.Ε:6,43
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής: 12.760-Ε.Β.Ε:10,79
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής:13.390-Ε.Β.Ε: 7,23
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής:10.890-Ε.Β.Ε: 9,59
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής: 8.520-Ε.Β.Ε:6,43
ΓΕΛ: Βάση εισαγωγής: 10.425-Ε.Β.Ε:9,59
ΕΠΑΛ: Βάση εισαγωγής: 10.660-Ε.Β.Ε:6,43
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Οι απόφοιτοι/ες του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων εντάσσονται στους κλάδους ΠΕ 88.04 Διατροφής και ΠΕ 88.01 Γεωπόνοι.
Προοπτικές Απασχόλησης
Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν με την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων καθώς και τις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Επιστήµης και Τεχνολογίας Τροφίμων µε βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται µε τη μελέτη, έρευνα και την εφαρμογή σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων.
Ενδεικτικά οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργασθούν σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες µε την παραγωγή και τον ποιοτικό έλεγχο των τροφίμων, στην εμπορία και διακίνηση εξοπλισµού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίµων, σε Υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίµων, μπορούν να συµµμετέχουν στην ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίµων, σύμφωνα µε τις προϋποθέσεις που χορηγούν τις σχετικές άδειες τα αρµόδια Υπουργεία που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών, στην εκπόνηση μελετών οικονοµοτεχνικής σκοπιµότητας για βιομηχανίες τροφίµων.
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος μπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της διοικοτικοτεχνικής ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίµων και υπηρεσίες τροφίµων.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Ενδεικτικά αναφέρουμε προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών τα οποία λειτουργούν το ακαδημαϊκό έτος 2024-25.
(Οι αιτήσεις έχουν λήξει)
1)Το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών και το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προσφέρουν ΔΜΠΣ: «Τεχνολογία, Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης» για το ακαδημαϊκό έτος 2024 – 2025.
2)Π.Μ.Σ. «Τεχνολογία και Ποιότητα Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιόλαδου» προσφέρει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις σε νέους επιστήμονες και σε επαγγελματίες στον τομέα της τεχνολογίας παραγωγής, ποιότητας και οργανοληπτικού ελέγχου, εμπορίας και μάρκετινγκ του ελαιόλαδου και της επιτραπέζιας ελιάς καθώς και της διαχείρισης αποβλήτων ελαιοτριβείων, ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων κ.ά.
Τα τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων είναι ιδιαίτερα και πολλά υποσχόμενα για όσους θέλουν να τα δηλώσουν στο Μηχανογραφικό τους.