top of page

Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.


Φτιάχνουμε ένα βιώσιμο μέλλον.

Η ιστορία του τμήματος.

Ξεκίνησε ως Χαροκόπειος Σχολή.

Είναι δωρεά του εθνικού ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου (1835-1911), ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση σχολής για την παραγωγή επιστημονικού δυναμικού στην Οικιακή Οικονομία. Είχε ως αντικείμενο τη γυναικεία εκπαίδευση και ειδικότερα την παροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων σχετικά με τη διεύθυνση του οίκου και τη διαχείριση της καθημερινής ζωής, έναν τομέα που γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Αμερική από τον 19ο αιώνα.

Το 1929 λειτούργησε η Χαροκόπειος Ανωτάτη Σχολή, η οποία έπαυσε να λειτουργεί το 1990, όταν και ιδρύθηκε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το 1999 το τμήμα Οικιακής Οικονομίας μετονομάσθηκε σε Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας και το 2020 έγινε Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στον κλάδο.

Το τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, σήμερα.

Το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος παραμένει ως έχει προσδιοριστεί με το άρθρο 2 του Π.Δ. 206/92 (Α΄97) και εξειδικεύεται στα παρακάτω επιστημονικά πεδία:

  • Προαγωγή της ποιότητας ζωής του ατόμου, της οικογένειας και της κοινωνίας, που άπτεται της βιωσιμότητας και ακολουθεί τις αρχές της Οικιακής Οικονομίας.

  • Συμπεριφορά του καταναλωτή σε σχέση με την υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την μελέτη και διαμόρφωση προτύπων ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς, την διαχείριση των οικονομικών της οικογένειας και του καταναλωτή, την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών και συλλογικών κοινωνικών σχέσεων.

  • Βιώσιμη επιχειρηματικότητα, διοίκηση και λειτουργία επιχειρηματικών μονάδων και οργανισμών.

  • Διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, εκτίμηση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής δραστηριότητας, περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

  • Βιώσιμος τουρισμός και πολιτισμός με έμφαση στην ανάδειξη του πολιτισμού ως ζωτικού παράγοντα ανάπτυξης και στη συνέργεια πολιτισμού - τουρισμού ως βασικών πυλώνων της βιώσιμης κοινωνικής ανάπτυξης.

  • Ψυχοπαιδαγωγική εκπαίδευση των φοιτητών μέσω της απόκτησης παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας, για τη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση.

Επαγγελματικά δικαιώματα

Οι απόφοιτοι του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης έχουν τη δυνατότητα να εργασθούν ως Οικονομολόγοι, Εκπαιδευτικοί και Ειδικοί Επιστήμονες σε θέματα Βιωσιμότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Οι απόφοιτοι εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και πιστοποιούνται με παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια ( ΠΕ 80 ).

Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργασθούν ως:

  • Οικονομολόγοι (λογιστές, φοροτέχνες, σύμβουλοι οικονομικών μονάδων)

  • Καθηγητές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

  • Στελέχη Τμημάτων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (Λογιστήρια, Τμήματα Προμηθειών, Εξυπηρέτησης Πελατών, Logistics κ.ά.)

  • Στελέχη με αντικείμενο τη Διαχείριση Περιβάλλοντος και τη Βιωσιμότητα σε ευρύ φάσμα εργασιακών φορέων (τεχνικά γραφεία, επιχειρήσεις, ευρύτερος δημόσιος τομέας, Μ.Κ.Ο.)

Εισαγωγή φοιτητών.

ΓΕΛ

4ο επιστημονικό πεδίο

Βάση: 12.451/ΕΒΕ : 11.47

ΕΠΑΛ

Διοίκησης και Οικονομίας

Βάση: 13.610/ΕΒΕ : 10,01

Μεταπτυχιακές σπουδές

-Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο παρέχει Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τις παρακάτω ειδικεύσεις :

α) Τοπική Ανάπτυξη

β) Διαχείριση Περιβάλλοντος

γ) Αγωγή Καταναλωτή


-Τα Τμήματα Περιβάλλοντος της Σχολής Περιβάλλοντος και Τεχνών Ήχου και Εικόνας της Σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνουν το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΔΠΜΣ) με τίτλο «Νέες Τεχνολογίες για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» (New Technologies in Environmental Education and Sustainable Development)


Συνοψίζοντας

Η "Βιώσιμη Ανάπτυξη " είναι ένα διεθνές στοίχημα. Η αλόγιστη κατανάλωση των φυσικών πόρων, η ερημοποίηση επαρχιών, η ακατανόητες διακρίσεις λόγω φύλου, θρησκείας ή φυλής, οδηγούν σε ανάπτυξη επεμβάσεων προς επίλυση αυτών των προβλημάτων, με σκοπό ένα βιώσιμο μέλλον.




Μηχανογραφικό 2024




 





















34 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page