Βαθμολόγηση γραπτών Πανελλαδικών 2025
- alinfyta1
- πριν από 5 ημέρες
- διαβάστηκε 4 λεπτά
Έγινε ενημέρωση: πριν από 2 ημέρες

Πότε ξεκινά η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων των Πανελλαδικών
Σε εξέλιξη βρίσκεται η βαθμολόγηση των γραπτών των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2025.
Τα γραπτά έχουν αποσταλεί προς τα Βαθμολογικά Κέντρα της χώρας, μέσω των ΕΛΤΑ, κυρίως σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που βρίσκεται το Εξεταστικό Κέντρο στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι.
Για παράδειγμα τα γραπτά των υποψηφίων ενός Εξεταστικού Κέντρου της Αθήνας, γίνονται ένα πακέτο , και μπορεί να ταξιδέψουν σε Βαθμολογικό Κέντρο της Πελοποννήσου, της Θεσσαλονίκης κλπ.
Υπάρχουν δύο στάδια βαθμολόγησης, για κάθε μάθημα στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι των πανελλαδικών Εξετάσεων: Η πειραματική και η κανονική.
Πειραματική βαθμολόγηση
Η πειραματική βαθμολόγηση γίνεται το απόγευμα της επόμενης ημέρας από αυτήν που εξετάσθηκε το μάθημα. Εφόσον από την πειραματική βαθμολόγηση προκύπτουν ανάγκες διευκρινίσεων από την Κεντρική Επιτροπή, οι σχετικές ερωτήσεις θα διατυπώνονται γραπτά και θα αποστέλλονται σύμφωνα με νεότερες οδηγίες που θα σταλούν για το σκοπό αυτό.
Κανονική βαθμολόγηση
Η κανονική βαθμολόγηση αρχίζει μετά την 12.00 μεσημβρινή της μεθεπόμενης ημέρας από αυτή που πραγματοποιήθηκε η εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος, ώστε να δίνεται ο αναγκαίος χρόνος για την παραλαβή από όλα τα Β.Κ. των διευκρινίσεων που ενδεχομένως θα παρασχεθούν από την Κ.Ε.Ε.
Γενικά δεν επιτρέπεται η έναρξη της κανονικής βαθμολόγησης νωρίτερα, εκτός αν υπάρξει οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία και εφαρμόζεται κατά προτεραιότητα.
Έναρξη βαθμολόγησης γραπτών
Σε περίπτωση που κάποιο μάθημα εξετάζεται Παρασκευή πρωί, όπως για παράδειγμα το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, η πειραματική βαθμολόγηση γίνεται την επόμενη ημέρα λειτουργίας του Β.Κ. (δηλαδή το Σάββατο) και η κανονική βαθμολόγηση θα αρχίζει μετά τις 12:00 της μεθεπόμενης ημέρας (δηλαδή τη Δευτέρα).
Πανελλαδικές 2025: Οδηγίες από την Κεντρική Επιτροπή για τη βαθμολόγηση σε Μαθηματικά και Βιολογία
Τι αναφέρει η οδηγία της ΚΕΕ
Για το μάθημα της ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ που εξετάστηκε στις 2-6-2025
Στα ερωτήματα Γ1β και Γ1γ οι απαντήσεις που έχουν δοθεί από την ΚΕΕ είναι ενδεικτικές. Επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα συνεκτιμώνται και αξιολογούνται θετικά.
Στο ερώτημα Δ5 ως αποδεκτή απάντηση λαμβάνεται αυτή που περιγράφεται στις ενδεικτικές απαντήσεις της ΚΕΕ, η οποία συμφωνεί πλήρως με το σχολικό βιβλίο και τα δεδομένα του ερωτήματος.
Σε περίπτωση που υποψήφιος απαντήσει κάτι διαφορετικό, αυτό μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτό ΜΟΝΟ στην περίπτωση που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και μέχρι το βαθμό που είναι τεκμηριωμένο.
Για το μάθημα Μαθηματικών Προσανατολισμού, το οποίο εξετάστηκε τη Δευτέρα 2 Ιουνίου.
Τι αναφέρει η οδηγία της ΚΕΕ:
Για το ερώτημα Β2:«Το ζητούμενο περιγράφεται με σαφήνεια στην εκφώνηση». Η ΚΕΕ επισημαίνει ότι δεν απαιτείται διευκρίνιση ή ερμηνεία πέραν της αρχικής διατύπωσης του θέματος, καθιστώντας την αξιολόγηση τυπική ως προς την ακρίβεια της απάντησης.
Για το ερώτημα Γ4: «Κάθε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση να γίνεται δεκτή».
Δηλαδή, ακόμα και αν η λύση δεν ακολουθεί ακριβώς το σκεπτικό της ενδεικτικής απάντησης, εφόσον είναι πλήρως αιτιολογημένη και εντός του επιστημονικού πλαισίου των Μαθηματικών, θα πρέπει να βαθμολογείται κανονικά.
Πώς γίνεται η διόρθωση των γραπτών στις Πανελλαδικές
Πρώτη βαθμολόγηση
Τα γραπτά δοκίμια, πριν παραδοθούν στους βαθμολογητές, αναμειγνύονται τυχαία ενώπιον των μελών της επιτροπής, τοποθετούνται σε φακέλους ανά 30, παραδίδονται στους βαθμολογητές για την πρώτη βαθμολόγηση. Το ελάχιστο όριο ανά βαθμολογητή είναι τουλάχιστον 60 δοκίμια.
Η πρώτη βαθμολόγηση γίνεται με κόκκινο στυλό στην κλίμακα 0-100 με ακέραιους αριθμούς. Ο τελικός γραπτός βαθμός ανάγεται στην κλίμακα 0-20 και γράφεται ως δεκαδικός, όπου απαιτείται. Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης βαθμολόγησης, η επιτροπή του Β.Κ. ελέγχει κάθε τετράδιο για την αναγραφή της βαθμολογίας και επικολλά αδιαφανές αυτοκόλλητο στο βαθμό του Α' βαθμολογητή
Δεύτερη βαθμολόγηση
Ο δεύτερος βαθμολογητής σημειώνει με πράσινο στυλό ελλείψεις, σφάλματα, αδυναμίες ή ατέλειες πάνω στο γραπτό και αναγράφει το βαθμό και την αναλυτική βαθμολογία στον ειδικό χώρο και υπογράφει στην ειδική θέση του γραπτού.
Η δεύτερη βαθμολόγηση είναι χρήσιμο να γίνεται, εφόσον αυτό είναι εφικτό, σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που γίνεται η πρώτη βαθμολόγηση.
Πως γίνεται η Αναβαθμολόγηση στις Πανελλήνιες
Αν η διαφορά βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη των δώδεκα (12) μονάδων, το γραπτό αναβαθμολογείται από τρίτο καθηγητή στην ίδια κλίμακα. Τελικός γραπτός βαθμός κάθε μαθήματος στην περίπτωση αναβαθμολόγησης, είναι το άθροισμα των δύο μεγαλύτερων βαθμών.
Σ' αυτήν την περίπτωση, καλύπτονται με μαύρα αυτοκόλλητα οι βαθμοί του α ́ και του β ́ βαθμολογητή και το γραπτό παραδίδεται στον γ ́ βαθμολογητή, ο οποίος βαθμολογεί με μαύρο στυλό.
Ο τρίτος βαθμολογητής (αναβαθμολογητής), επιλέγεται μεταξύ των βαθμολογητών ή των μελών της επιτροπής του ΒΚ με μεγαλύτερη εκπαιδευτική εμπειρία και είναι κατά προτίμηση ΣΕ ή Διευθυντής Λυκείου ή καθηγητής με βαθμό Α΄ της οικείας ειδικότητας που έχει διδάξει το μάθημα κατά το τελευταίο έτος διδασκαλίας του.
Απαγόρευση συμμετοχής
Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην Επιτροπή Βαθμολογικού Κέντρου με οποιαδήποτε ιδιότητα ή ως βαθμολογητής αναβαθμολογητής σε Β.Κ., όποιος
έχει συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο ή είναι σύζυγος υποψηφίου, τα γραπτά του οποίου βαθμολογούνται σ’ αυτό το Β.Κ.
Αριθμός γραπτών ανά βαθμολογητή
Σημειώνεται ότι κάθε βαθμολογητής μπορεί να διορθώνει μέχρι τριακόσια (300) γραπτά για την πρώτη βαθμολόγηση και μέχρι τριακόσια (300) γραπτά για τη δεύτερη βαθμολόγηση.
Μέχρι πότε φυλάσσονται τα γραπτά των πανελλαδικών
Τα γραπτά φυλάσσονται μέχρι 15 Μαΐου 2026
Μετά το τέλος της διαδικασίας βαθμολόγησης, ελέγχου και ηλεκτρονικής καταχώρισης της βαθμολογίας, τα αποκόμματα παραμένουν στο σχολείο προέλευσης των υποψηφίων, ενώ τα στελέχη των γραπτών δοκιμίων φυλάσσονται στο Βαθμολογικό Κέντρο ή σε άλλον ασφαλή χώρο που ορίζεται από τον Διευθυντή Δ.Ε. μέχρι τις 15 Μαΐου του επόμενου έτους, οπότε και καταστρέφονται.
Πότε θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες
Εκτίμηση ανακοίνωσης
Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας: «Προς το τέλος του Ιουνίου θα λάβουν τις βαθμολογίες τους τα παιδιά, δηλαδή λίγο μετά το τέλος των ειδικών μαθημάτων. Μετά πρέπει να συμπληρωθούν τα μηχανογραφικά και τις τελευταίες 5 μέρες του Ιουλίου βγαίνουν πλέον οι βάσεις, οπότε ξέρουν σε ποιες σχολές θα φοιτήσουν, γεγονός που θα βοηθήσει στον καλύτερο προγραμματισμό της οικογένειας στην περίπτωση που το παιδί θα φοιτήσει μακριά, αλλά και λιγότερες μέρες αγωνίας» είχε εξηγήσει η κα Ζαχαράκη.
Επομένως το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης των Βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων και η ανακοίνωση των βάσεων και τα ονόματα των επιτυχόντων, εκτός απροόπτου γεγονότος, θα είναι το ίδιο με πέρσι.
Πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης βαθμών πανελλαδικών 2025, το αργότερο την Παρασκευή 27 Ιουνίου, αν και θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να ανακοινωθούν Τετάρτη 25 Ιουνίου.
Οι βαθμολογίες για τις πανελλαδικές 2024 ανακοινώθηκαν στις 28 Ιουνίου και οι βάσεις με τα ονόματα των επιτυχόντων στις 25 Ιουλίου.