top of page

Πάσχα με την Ο.Ε.Φ.ΕΑν αναγνωρίζεις το ακρωνύμιο Ο.Ε.Φ.Ε (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος), τότε έχεις παιδί που δίνει πανελλαδικές. Αλλά ακόμα και αν δεν το ξέρεις, σίγουρα οι λέξεις προσομοιωτικά, επαναληπτικά, εφ΄όλης της ύλης κλπ., κυριάρχησαν σ’ αυτές τις πασχαλινές διακοπές.

Στην πραγματικότητα, γύρω τους στήθηκε όλο το πρόγραμμα των γιορτών. Αν κατάφερες να οργανώσεις μια μίνι εξόρμηση χωρίς να σε απειλήσουν με απεργία πείνας, είσαι η ηρωίδα μου!

Ό,τι σε αφορούσε προγραμματίστηκε στο τρίωρο που έγραφε το παιδί–υποψήφιος, το οποίο είναι μια ιδιαίτερη φυλή εφήβου για την οποία έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Ψώνια, ρίζα, κοινωνικοποίηση, υποχρεώσεις, έπρεπε να στριμωχτούν μέσα στο εν λόγω τρίωρο. Αδιαμαρτύρητα …

Πάλι καλά που κανόνισε να βγει ένα βράδυ και κατάφερες να πας στα 12 Ευαγγέλια που ειρήσθω εν παρόδω είναι 4 .

Γιατί, τις ώρες που είναι στο σπίτι επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή, είτε επειδή διαβάζει, είτε επειδή έχει τα νεύρα του και δεν τολμάς ούτε να αναπνεύσεις.

Και πάνω που βρήκες την τέλεια συνταγή για κουλουράκια από τον Άκη μόνο με τρία υλικά σε 12 λεπτά, έρχεται με το κατασημειωμένο κουφάρι της ιστορίας και σου πετάει στο κεφάλι ένα Παρευξείνιο ή ένα Προσφυγικό. Φέρε αντίρρηση εσύ τώρα, δείξε κούραση, πες όχι. Αν το κάνεις είσαι έτοιμη για casting στις επόμενες ‘’Επικίνδυνες Αποστολές’’

Ανεξάρτητα από τη συνολική διαχείριση που έχει γίνει για το θέμα Πανελλαδικές, ας συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα: 1ον το όλο σύστημα είναι μονοθεματικό

και αυστηρά προσηλωμένο στις πανελλαδικές και 2ον με κάθε τρόπο θα στηρίξεις το παιδί σου.

Είμαστε στην τελική ευθεία, στη φάση κορύφωσης του άγχους, στο απόγειο της έντασης, δείξε ψυχραιμία (ακόμα περισσότερη). Δικαιούσαι και εσύ βοήθεια, αναζήτησε την. Πιες βαλεριάνες, κάνε γιόγκα, πήγαινε στον εξομολόγο σου, στον ψυχολόγο σου, πάντως μην μετακυλύεις την ένταση σου στο παιδί. Απομένουν περίπου 7 εβδομάδες εξαιρετικά στρεσογόνες και απαιτητικές. Βιώνουμε και εμείς και τα παιδιά ένα σύμπλεγμα διαφόρων συναισθημάτων, με κυρίαρχα αυτά του άγχους και της αγωνίας. Δεν χρειάζεται τώρα να αρχίσει το κήρυγμα και η πίεση, μόνο να μεγιστοποιήσεις το άγχος θα καταφέρεις. Δείξε αγάπη, κατανόηση, συνέπεια σε αυτά που λες ώστε να νοιώσει το παιδί περισσότερη ασφάλεια και να μπορεί να μοιραστεί τις σκέψεις του.

Αν ακούσεις, θα μιλήσει. Προσπάθησε έστω και τώρα να το πείσεις (και να το

πιστεύεις) ότι δεν κρίνεται η προσωπική του αξία, ούτε επηρεάζεται η αγάπη σου από την επιτυχία του στις εξετάσεις.

Ως ενήλικες, οφείλουμε πρώτα και πάνω από όλα να είμαστε διακριτικά παρόντες, ένα καταφύγιο στήριξης και ενθάρρυνσης. Τίποτα δεν κρίθηκε, ούτε θα κριθεί με τις εξετάσεις. Προστατεύουμε τη σχέση μας με το παιδί και διδασκόμαστε από τη διαδικασία και από τα λάθη μας. Οι πανελλαδικές είναι ένα project και αν κάτι αξιολογείται είναι η διαχείριση, η οργάνωση, η στοχοθεσία, όχι η ευφυΐα και σίγουρα όχι ο χαρακτήρας.

Αν παρόλα αυτά, καμία θεωρία δεν είναι αρκετή, ψάξε να βρεις την πρώτη φωτογραφία από το μαιευτήριο και τότε κανένα ΕΚΠΑ, κανένα ΕΜΠ δεν θα μπει ποτέ πάνω από το παιδί σου, την ψυχική του υγεία και τη σχέση σας.


Πανελλαδικές είναι, θα περάσουν!


Αλεξάνδρα Ιωάννου Φυτά

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Μητέρα Υποψηφίου177 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

コメント


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page