top of page

Γιατί να κάνω τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού;


τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού

• Δημιουργείται πλαίσιο διαλόγου.

Όταν οι συμβουλευόμενοι καλούνται να κατατάξουν τον εαυτό τους σε κάποιες κατηγορίες, τους δίνεται η δυνατότητα να αξιολογήσουν μόνοι τους τον εαυτό τους και αυτό στη συνέχεια αποτελεί ένα πλαίσιο εποικοδομητικού διαλόγου.


• Αυξάνεται η σαφήνεια και η εμπιστοσύνη .

Αυτό επιτυγχάνεται όταν δίνεται η δυνατότητα στους συμβουλευόμενους να εντοπίσουν τις πεποιθήσεις που έχουν για τον εαυτό τους, σε σχέση με διάφορα προσωπικά τους χαρακτηριστικά. Η συζήτηση γύρω από τα αποτελέσματα του τεστ μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση της άποψης που έχει ο συμβουλευόμενος για τον εαυτό του, καθώς και σε αποδοχή οποιουδήποτε απρόσμενου ευρήματος ανακύψει.


• Βελτιώνεται η αυτογνωσία του ατόμου.

Ορισμένα αποτελέσματα των τεστ ενδέχεται να δώσουν τη δυνατότητα στους συμβουλευόμενους να δουν τους εαυτούς τους ή τις ευκαιρίες από άλλη σκοπιά.


• Ενισχύονται οι μακροχρόνιες προοπτικές

Μέσω των τεστ δίδεται μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού, η οποία ενδέχεται να δώσει στο άτομο μια αίσθηση ελέγχου πάνω στο μέλλον του, την οποία προηγουμένως δεν είχε.


• Μειώνεται το ρίσκο μιας τυχαίας απόφασης

Η χρήση των τεστ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να βάλουν σε τάξη τις σκέψεις τους και να περιορίσουν την τάση λαμβάνουν αποφάσεις σε κατάσταση πανικού.


• Ερμηνεύονται παλαιότερες συμπεριφορές στο χώρο εργασίας.

Συχνά ακούμε την έκφραση : «έτσι εξηγείται» καθώς βλέπουν τα αποτελέσματα των τεστ και άλλων ασκήσεων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής συμβουλευτικής.


Πρέπει να υπενθυμίζουμε συνεχώς, ότι τα τεστ είναι εργαλείο στα πλαίσια της συμβουλευτικής διαδικασίας. Επομένως, για να αποκομίσουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη, είναι χρήσιμο :

• Να μην δίνεται υπερβολική έμφαση στην ερμηνεία του τεστ

Είναι εργαλείο αξιολόγησης που χρησιμοποιείται στην επαγγελματική συμβουλευτική και παρέχεται ως μέσο για να βοηθήσει την αυτοαξιολόγηση . Είναι σύνηθες κάποιοι συμβουλευόμενοι να περιμένουν ότι τα τεστ προσφέρουν μαγικές λύσεις. Είναι δουλειά του συμβούλου να θέτει τα αποτελέσματα των τεστ σε ένα γενικό πλαίσιο επικεντρώνοντας τη συζήτηση στις αυτοαντιλήψεις του συμβουλευόμενου


• Να μην επικρατεί το τεστ στη συμβουλευτική συζήτηση

μόνη η χρήση των τεστ, δεν επιφέρει ΚΑΝΕΝΑ αποτέλεσμα, αν δεν συνδυάζεται με την επικοινωνία με έναν επαγγελματία σύμβουλο!


• Να μην γίνονται τα τεστ χωρίς οδηγίες χορήγησης

Ακόμα και ένα τεστ υψηλής εγκυρότητας (μετρά δηλ. αυτό που υποτίθεται ότι μετρά), ενδέχεται να μην εμφανίσει απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το άτομο δεν κατανοεί πλήρως τις ερωτήσεις ή απαντά τυχαία ή επιθυμεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις. Είναι σημαντικό ο σύμβουλος να ενημερώσει και να εξηγήσει στον πελάτη του τον τρόπο διενέργειας του τεστ, προτού προχωρήσει στη χορήγηση του.


• Να μην γίνεται σύγχυση μεταξύ ενδιαφερόντων και ικανοτήτων.

Το να αποδίδει κανείς καλά σε μια ορισμένη δραστηριότητα (ικανότητα) δεν αποτελεί εγγύηση ότι ενδιαφέρεται για το αντικείμενο αυτό. Είναι καθήκον του συμβούλου να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις για να μην καταλήξουν σε λανθασμένες αποφάσεις

28 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page