top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Twitter

Σπουδάζω Φιλόλογος


Μαθαίνω για τις σπουδές στη Φιλολογία.

Πόσες σχολές Φιλολογίας έχει η Ελλάδα;

Οι σχολές της Φιλολογίας που ορίστηκαν από το Υπουργείο Παιδείας ως "αντίστοιχες" για τις μετεγγραφές του 2023 είναι :

  • Φιλολογία (Αθήνα) - Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση:13.012 μόρια. Έχει τρεις κατευθύνσεις: α) Κλασικής Φιλολογίας, β) Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και γ) Γλωσσολογίας.

  • Φιλολογία (Θεσσαλονίκη) - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εισαγωγή από 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 13.994 μόρια. Έχει τρεις κατευθύνσεις: α) Κλασικής Φιλολογίας, β) Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και γ) Γλωσσολογίας.

  • Φιλολογία (Ιωάννινα) - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 10.411 μόρια. Έχει τρεις κατευθύνσεις: α) Κλασικών Σπουδών, β) Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών και γ) Γλωσσολογίας.

  • Φιλολογία (Καλαμάτα) - Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 9.510 μόρια. Δεν έχει κατευθύνσεις.

  • Φιλολογία (Πάτρα) - Πανεπιστήμιο Πατρών. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 10.800 μόρια. Δεν έχει κατευθύνσεις.

  • Ελληνικής Φιλολογίας (Κομοτηνή) - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 9.528 μόρια. Έχει τρεις κατευθύνσεις: α) Κλασικής Φιλολογίας, β) Μεσαιωνικής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και γ) Γλωσσολογίας ΣΗΜΕΙΩΣΗ Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, συγχωνεύονται τα ακόλουθα τμήματα, της Σχολής Κλασσικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δ.Π.Θ.: α) Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, β) Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, γ) Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας. Στο Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών της παρ. 1 υλοποιούνται τα εξής προγράμματα, πρώτου κύκλου σπουδών: α) Φιλολογίας, Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, β) Ψηφιακών Εφαρμογών στις Τέχνες και στον Πολιτισμό. Αναλυτικά εδώ


  • Φιλολογία (Ρέθυμνο)-Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εισαγωγή από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο. Βάση: 9.558 μόρια. Έχει τέσσερις κατευθύνσεις:

  • α) Κλασικών Σπουδών,

  • β) Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας,

  • γ) Γλωσσολογίας,

  • δ) Θεατρολογίας.

Η εισαγωγή στα τμήματα Φιλολογίας γίνεται μόνο από τα Γενικά Λύκεια.

Αντικείμενο σπουδών

Η φιλολογία είναι ένα πεδίο σπουδών που μας φέρνει πιο κοντά σε κείμενα, γλώσσες και πολιτισμούς. Είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη του γραπτού λόγου και της λογοτεχνίας, αναζητώντας να ανακαλύψει, να κατανοήσει και να ερμηνεύσει τα μηνύματα και τις αξίες που κρύβονται μέσα στις σελίδες ιστορικών κειμένων, ποιημάτων, μυθιστορημάτων και πολλών άλλων.

Ο σκοπός της φιλολογίας δεν περιορίζεται απλώς στη μελέτη και την ερμηνεία

κειμένων. Είναι να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε το πώς διαμορφώνονται οι ιδέες και οι τάσεις στην ανθρώπινη σκέψη κατά τη διάρκεια διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Μέσω της φιλολογίας, εξερευνούμε το παρελθόν και την κληρονομιά μας, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούμε την κριτική σκέψη και την αναλυτική ικανότητα.

Επαγγελματικά Δικαιώματα

Ο απόφοιτος των τμημάτων Φιλολογίας εντάσσεσαι στον ΠΕ 02 Κλάδο Φιλολόγων. Αναλυτικότερα τα επαγγελματικά του δικαιώματα είναι τα αντίστοιχα του εργασιακού περιβάλλοντος και καθεστώτος που θα εργάζεται.

Προοπτικές εργασίας

Μερικές από τις θέσεις εργασίας που μπορεί να εργαστεί ένας Φιλόλογος είναι:

  • καθηγητής στη δημόσια και ιδιωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε σχολεία, φροντιστήρια ή ιδιαίτερα

  • ερευνητής σε αρχεία, βιβλιοθήκες και επιστημονικά κέντρα

  • επιμελητής ή διορθωτής κειμένων σε εκδοτικούς οίκους, εφημερίδες, στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε Θεατρικούς Οργανισμούς και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης 

  • Εκπαιδευτής σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές του ΟΑΕΔ, σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων, σχολές Ενόπλων Δυνάμεων.

Μεταπτυχιακές Σπουδές

  1. Μεταπτυχιακό στη Σχολική Ψυχολογία: Εξετάζει τη συμπεριφορά και τις ανάγκες των μαθητών.

  2. Μεταπτυχιακό στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και τη Συμβουλευτική: Επικεντρώνεται στην καθοδήγηση επαγγελματικών επιλογών.

  3. Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Σχολικών και Εκπαιδευτικών Μονάδων: Εξετάζει τη διοίκηση σχολείων.

  4. Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Ενηλίκων: Εστιάζει στην εκπαίδευση ενηλίκων.

  5. Μεταπτυχιακό στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση: Εξετάζει την πολυπολιτισμική προσέγγιση στην εκπαίδευση.

  6. Μεταπτυχιακό στη Δημοσιογραφία: Επικεντρώνεται στην επικοινωνία και την ενημέρωση.

Πολλοί φιλόλογοι επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ακόμη και σε πεδία που διασταυρώνονται με άλλες επιστήμες, για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους προοπτική.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα:

-Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών "Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση (http://www.icte.ecd.uoa.gr/index.php/el/)

Πρόκειται για Διεπιστημονικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΕΚΠΑ, του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με το τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

-Μεταπτυχιακές Σπουδές στην Γνωσιακή Επιστήμη (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αποφοίτους τμημάτων θετικών, τεχνολογικών, θεωρητικών και κοινωνικών σπουδών που ενδιαφέρονται για την κατανόηση του νου μέσα από τη διεπιστημονική συνεργασία (https://cogsci.phs.uoa.gr/to_programma/).

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσφέρουν στους φιλολόγους τη δυνατότητα να εξερευνήσουν την τεχνητή νοημοσύνη και να αναπτύξουν δεξιότητες που συνδυάζουν τη γλώσσα με την τεχνολογία.


Συνοψίζοντας

Είναι πολλές οι φορές που έχουμε ακούσει ότι η εποχή που ζούμε θα σημάνει το τέλος των Θεωρητικών Επιστημών. Επίσης πολλές φορές, βλέπουμε τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους, να αποφεύγουν να δηλώσουν σχολές κλασικών σπουδών στο Μηχανογραφικό, γιατί εκτός από το επάγγελμα του καθηγητή, δεν ξέρουν που αλλού θα μπορέσουν να απασχοληθούν. Εμείς αυτό που βλέπουμε είναι οι νέες τεχνολογίες να δίνουν το χέρι και να ανοίγουν νέους δρόμους στις κλασικές σπουδές.

Με αυτή τη σκέψη γίνεται επίσης ορατή η ανάγκη του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Δεν πρέπει να αποκλείονται σχολές όπως η Φιλολογία με την δικαιολογία ότι δεν έχουν μέλλον. Με τη σωστή πληροφόρηση και καθοδήγηση ο κάθε μαθητής μπορεί να έχει μία καλή σταδιοδρομία.



Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού

130 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page