top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας.

Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

Παρουσίαση της Αστυνομικής Ακαδημίας

Η Αστυνομική Ακαδημία έχει ως αποστολή την εκπαίδευση, μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση όλων των κατηγοριών και βαθμών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Αστυνομική Ακαδημία συγκροτείται από το Επιτελείο και τις εξής Υπηρεσίες:

  • Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

  • Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας

  • Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας

  • Σχολή Εθνικής Ασφάλειας


Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας

Εισαγωγή

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές

2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση: 17.500 Ε.Β.Ε: 8,31

Διάρκεια φοίτησης: 8 εξάμηνα


Η Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως αποστολή την επιστημονική μόρφωση και την επιχειρησιακή κατάρτιση, καθώς επίσης και την πολιτιστική και κοινωνική καλλιέργεια των μελλοντικών στελεχών – αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Σχολή Αξιωματικών είναι ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η εισαγωγή των υποψηφίων σπουδαστών στη Σχολή πραγματοποιείται από το 1995 με το σύστημα των Πανελλήνιων Εξετάσεων.

Οι υποψήφιοι πριν την επιλογή τους από το Υπουργείο Παιδείας, υποβάλλονται σε προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες συνίστανται σε ψυχοτεχνική δοκιμασία, υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι υποψήφιοι που δεν κρίνονται ικανοί σε κάποια από τις προκαταρκτικές δοκιμασίες, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής για τη Σχολή Αξιωματικών.

Η φοίτηση στη Σχολή διαρκεί οκτώ (8) εξάμηνα και χωρίζεται σε τέσσερα (4) εκπαιδευτικά έτη, ενώ διακρίνεται σε θεωρητική και πρακτική, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα.

Ο κύκλος της εκπαίδευσης συμπληρώνεται με μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ως στόχο να διευρύνουν το πνευματικό και επιστημονικό πεδίο των Δοκίμων Υπαστυνόμων.

Επίσης, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος, της ενίσχυσης της ατομικής ευθύνης και της ισχυροποίησης της περιβαλλοντικής συνείδησης των Δοκίμων Υπαστυνόμων, υλοποιείται από το Νοέμβριο του 2010 πρόγραμμα «περιβαλλοντικής παιδείας» και «περιβαλλοντικής εκπαίδευσης».

Σε όλη τη διάρκεια της 4ετους φοίτησής τους οι Δόκιμοι Αξιωματικοί διαμένουν και σιτίζονται στη Σχολή, ενώ φορούν ειδικό τύπο στολής, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένο το έμβλημα της Σχολής.

Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής Αξιωματικών αποτελείται από διακεκριμένους Καθηγητές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Δικαστές και Εισαγγελείς, Νομικούς και άλλους Ειδικούς Επιστήμονες, καθώς και αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας ή άλλων Σωμάτων με υψηλή επαγγελματική εμπειρία και κατάρτιση πάνω σε θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος ή ευρύτερα θέματα, όπως η πολιτική προστασία.

Οι διοικητές των εκπαιδευτικών τμημάτων, οι διμοιρίτες, καθώς και οι εκπαιδευτές της Σχολής είναι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας με σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ είναι απόφοιτοι του Σχολείου Κατάρτισης Εκπαιδευτών Αστυνομικών Σχολών.

Στα καθήκοντα των Δοκίμων Υπαστυνόμων συμπεριλαμβάνεται και η συμμετοχή, ως συγκροτημένα τμήματα με την καθορισμένη στολή, σε παρελάσεις, αγήματα αποδόσεως τιμών, όπως επίσης και η παράσταση ως αντιπροσωπεία σε τελετές, διαλέξεις και εορτές. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από διαταγή του Αρχηγού του Σώματος, μπορούν να τεθούν σε κατάσταση επιφυλακής ή να διατεθούν σε μέτρα αστυνόμευσης συνδράμοντας το αστυνομικό έργο.

Στους Δοκίμους Υπαστυνόμους που επιτυγχάνουν υψηλούς βαθμούς επίδοσης στην εκπαίδευση ή επι­δεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και ζήλο στους άλλους τομείς της σχολικής τους δραστηριότητας, απονέμονται από τον Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών τιμητικές διακρίσεις, ως ηθικές αμοιβές.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του τετραετούς κύκλου σπουδών οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών δίνουν τον καθιερωμένο όρκο και παραλαμβάνουν τα ξίφη τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή ορκωμοσίας.

Οι νέοι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων φέρουν τον βαθμό του υπαστυνόμου Β΄.

Οι Υπαστυνόμοι Β’, κατέχουν τον αρχικό βαθμό των Αξιωματικών στην ιεραρχία του Σώματος και έχουν τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι την κορυφή της ιεραρχικής πυραμίδας, δηλαδή, στο βαθμό του Αντιστράτηγου. Αρχαιότερος όλων των αντιστρατήγων είναι ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η Σχολή Αξιωματικών, από το 2004 στεγάζεται σε σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις στις Αχαρνές.

Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές

2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής

Τομείς ΕΠΑΛ: Κοινή Ομάδα

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση: 13.180 Ε.Β.Ε: 8,31

Διάρκεια φοίτησης: 6 εξάμηνα

Η Σχολή Αστυφυλάκων ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης,

όπως ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και εδρεύει στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης και διαρθρώνεται σε οκτώ (8) Τμήματα Δοκίμων Αστυφυλάκων

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Γρεβενών

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Καρδίτσας

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Νάουσας

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου

  • Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας

Αποστολή της είναι η εκπαίδευση των Δοκίμων Αστυφυλάκων και αποβλέπει στην άρτια επαγγελματική κατάρτιση και την κατάλληλη σωματική και ψυχική προετοιμασία των εκπαιδευομένων, ώστε να καταστούν ικανοί αστυνομικοί και ανακριτικοί υπάλληλοι.

Η φοίτηση των σπουδαστών διαρκεί έξι (6) εξάμηνα (χειμερινά – εαρινά) και χωρίζεται σε τρία (3) εκπαιδευτικά έτη. Οι Δόκιμοι Αστυφύλακες όλων των εκπαιδευτικών ετών, το χειμερινό εξάμηνο παρακολουθούν θεωρητικό πρόγραμμα εντός της Σχολής και το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιούν πρακτική εκπαίδευση σε αντικείμενα αστυνομικού ενδιαφέροντος σε Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κατά τη διάρκεια της θεωρητικής εκπαίδευσης οι δόκιμοι αστυφύλακες διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

Σχολή Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας

Αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης αποτελείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα:

  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Επιτελών Στελεχών

  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών

  • Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων

  • Τμήμα Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων – Αρχιφυλάκων και Αστυφυλάκων

  • Τμήμα Εκπαίδευσης & Μετεκπαίδευσης εκπαιδευτών – συνοδών σκύλων και ανιχνευτών – εξουδετερωτών εκρηκτικών μηχανισμών

  • Τμήμα Ξένων Γλωσσών

  • Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης .

Σχολή Εθνικής Ασφάλειας

Η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας έχει ως αποστολή τη μετεκπαίδευση και επιμόρφωση, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, των ανώτερων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του Πυροσβεστικού Σώματος και των Πολιτικών Υπαλλήλων Υπουργείων και Υπηρεσιών του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, σε θέματα που σχετίζονται με τη στρατηγική και την πολιτική εθνικής ασφάλειας.

Η Σχολή εδρεύει στις Αχαρνές Αττικής και υπάγεται στην Αστυνομική Ακαδημία. Λειτουργεί σε επίπεδο Αστυνομικής Διεύθυνσης και συγκροτείται από το Τμήμα Σπουδών και το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών.

Ο αριθμός των εισαγομένων στη Σχολή δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) σπουδαστές και καθορίζεται κάθε φορά με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Προκαταρτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στη Σχολή Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να φοιτήσουν επιτυχώς και να ασκήσουν το επάγγελμα του Αξιωματικού ή του Αστυφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας, ως μόνιμα στελέχη.

 Οι ΠΚΕ συμπεριλαμβάνουν την Αξιολόγηση Επαγγελματικής Καταλληλόλητας (Ψυχοτεχνική Δοκιμασία), την Αξιολόγηση Σωματικής Ικανότητας (Υγειονομική Εξέταση) και την Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης (Αθλητική Δοκιμασία).

Περισσότερες πληροφορίες εδώ για τις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους των Σχολών Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Eπισημαίνεται ότι εφόσον υποψήφιος/ α έχει ή πρόκειται να υποβάλει αίτηση συμμετοχής και στις Στρατιωτικές Σχολές ή τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ή τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και παρουσιασθεί για εξέταση στις προκαταρκτικές εξετάσεις των ως άνω Σχολών, δεν προσέρχεται στις προκαταρκτικές εξετάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και ως εκ τούτου δεν παραλαμβάνει δελτίο υγειονομικής εξέτασης, αλλά θα προσκομίσει στη Διεύθυνση Αστυνομίας, στην οποία υπάγεται το Αστυνομικό Τμήμα που υπέβαλε την αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό, βεβαίωση ικανότητας από τις Στρατιωτικές Σχολές ή τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας ή του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, ότι κρίθηκε ΙΚΑΝΟΣ/Η στις προκαταρκτικές εξετάσεις με τα κριτήρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα κριτήρια εισαγωγής στις Σχολές της Αστυνομίας μπορείτε να τα δείτε εδώ.


Ειδικές Υπηρεσίες Ελληνικής Αστυνομίας

  1. Άμεση Δράση

  2. Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.)

  3. Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας

  4. Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.)

  5. Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)

  6. Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας

  7. Διεύθυνση Πληροφορικής

  8. Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής

  9. Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.)

  10. Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (Τ.Ε.Ε.Μ.)

  11. Εναέρια Μέσα Σωμάτων Ασφαλείας

  12. Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών

  13. Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

  14. Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

  15. Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων

  16. Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων

  17. Διεύθυνση Υγειονομικού

  18. Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων

  19. Θρησκευτική Υπηρεσία


Το επάγγελμα του Αστυνομικού δεν είναι για όλους.

Απαιτείται ένα Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού πριν την Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.



Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού




aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page