Αποστολή της Σχολής Ικάρων (ΣΙ)
Η Αποστολή της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) ως Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) καθορίζεται από τον ν.3187/03 (Α’233). Συγκεκριμένα αποστολή της ΣΙ είναι:
Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας, καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.
Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς της ΠΑ με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανωτάτου επίπεδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντάς τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.
Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Αεροπορικής Επιστήμης και Τεχνολογίας σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 3187/2003 (Α΄ 233).
Προκαταρτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)
Οι υποψήφιοι/ες της Σχολής Ικάρων (όλων των τμημάτων της) πρέπει να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα σε επίπεδο Β2 (καλή γνώση) του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Γλωσσομάθειας και η γνώση αυτή πρέπει να βεβαιώνεται με το αντίστοιχο πιστοποιητικό αναγνωρισμένο από το κράτος, όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.
Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στη ΣΙ είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να φοιτήσουν επιτυχώς στη ΣΙ και να ασκήσουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, ως μόνιμα στελέχη.
Οι ΠΚΕ δεν προσθέτουν μόρια στη βαθμολογία των υποψηφίων αλλά είναι προαπαιτούμενες για τη δήλωση τους.
Στην αρχή κάθε έτους, το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης εκδίδει εγκύκλιο διαταγή με την οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες των προκαταρκτικών εξετάσεων, καθώς επίσης και την διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών στην Σχολή. Η εγκύκλιος διαταγή κοινοποιείται στις αρχές και τα λύκεια όλης της χώρας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Σχολής.
Οι ΠΚΕ συμπεριλαμβάνουν την Αξιολόγηση Επαγγελματικής Καταλληλόλητας (Ψυχοτεχνική Δοκιμασία), την Αξιολόγηση Σωματικής Ικανότητας (Υγειονομική Εξέταση) και την Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης (Αθλητική Δοκιμασία). Οι αποτυχόντες των ΠΚΕ αποκλείονται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής για την κατάρτιση του τελικού πίνακα επιτυχόντων (εισακτέων) που υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Οι ΠΚΕ διεξάγονται κατά σειρά, δηλαδή, Ψυχοτεχνική Δοκιμασία, Υγειονομική Εξέταση και Αθλητική Δοκιμασία. Οι υποψήφιοι κρίνονται ως κατάλληλοι ή ακατάλληλοι. Οι κριθέντες ως ακατάλληλοι αποκλείονται της συμμετοχής στην επόμενη εξέταση ή δοκιμασία. Κατά τον ίδιο τρόπο αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν προσέρχονται τις ημέρες και ώρες που ορίστηκαν για να υποβληθούν σε κάποια από τις δοκιμασίες – εξετάσεις ή τις διακόπτουν για οποιονδήποτε λόγο.
Επίσης οι υποψήφιοι/ες που δήλωσαν το Τμήμα Ιπταμένων της ΣΙ, θα εξετάζονται με μέριμνα του εξεταστικού κέντρου επιθυμίας τους και στην κολύμβηση, εφόσον κριθούν κατάλληλοι στις λοιπές ΠΚΕ.
Δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ έχουν:
Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ, οι υποψήφιοι θα πρέπει ναι διαθέτουν τα εξής προσόντα:
α. Να έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν όταν εισαχθούν, σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.
β. Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις για την κρίση της σωματικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού γενικά (Π.Δ.11/2014, ΦΕΚ Α’ 17).
γ. Να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό τρίτο (23ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός.
δ. Να είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή στα Δημοτολόγια Θηλέων, οποιουδήποτε Δήμου ή Κοινότητας του Κράτους.
ε. Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που να τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον «ΚΟΣΜΙΑ».
στ. Να μην έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για αδικήματα που προβλέπονται στα άρθρα 207 μέχρι 211, 216 μέχρι 218, 222, 224, 229, 235, 236, 336 μέχρι 351, 363, 372 μέχρι 378, 385 μέχρι 389 του Ποινικού Κώδικα ή για έγκλημα λιποταξίας ή ανυποταξίας, ούτε να διώκονται για κάποιο από αυτά.
ζ. Να μην έχουν καταδικασθεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
η. Να μην έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από καμία Στρατιωτική Σχολή για λόγους στρατιωτικής ανεπάρκειας.
θ. Οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους να μην παρεμποδίζουν την εκτέλεση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.
Ψυχομετρική Εξέταση
Οι ψυχομετρικές δοκιμασίες διενεργούνται από επιτροπή ψυχομετρικών δοκιμασιών για τη διαπίστωση της καταλληλόλητας των υποψηφίων για σταδιοδρομία στις Ένοπλες Δυνάμεις και περιλαμβάνει: α. Διερεύνηση χαρακτηριστικών προσωπικότητας. β. Διερεύνηση γνωστικών ικανοτήτων. γ. Δομημένη ατομική συνέντευξη επαγγελματικής καταλληλόλητας.
Υγειονομική Εξέταση
Οι υποψήφιοι/ες έχουν την υποχρέωση να προσκομίσουν το Δελτίο Ιατρικού Ιστορικού τους καθώς και εργαστηριακές εξετάσεις, οι οποίες θα επαναληφθούν εντός του 1ου δεκαπενθημέρου κατάταξης, με μέριμνα των Σχολών, για όσους επιτύχουν και εισαχθούν σε αυτές.
Οι εξετάσεις-γνωματεύσεις μπορούν να διενεργηθούν σε Νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. ή Ν.Π.Ι.Δ. ή από ιδιώτη ιατρό της χώρας, με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιηθεί τη χρονική περίοδο που ορίζεται από την εγκύκλιο. (ΠΡΟΣΟΧΗ: μη προσκόμιση ΟΛΩΝ των παραπάνω εξετάσεων κατά την πρώτη ημέρα αποτελεί αιτία αποκλεισμού από τη συνέχεια των ΠΚΕ).
Λοιπές, επιπλέον και επαναληπτικές εξετάσεις, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, καθώς και μετρήσεις των σωματομετρικών στοιχείων γίνονται στο αρμόδιο ανά εξεταστικό κέντρο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
Μετά την κατάταξή τους στην αντίστοιχη σχολή, οι επιτυχόντες/ούσες, θα υποβάλλονται σε όλες τις υγειονομικές εξετάσεις για τις οποίες είχαν προσκομίσει δικαιολογητικά και επιπλέον στις παρακάτω εξετάσεις: Τεστ HIV, τεστ HbsAg, τεστ HCV, τοξικολογική ούρων, τεστ κύησης (μόνο για τις επιτυχούσες) και σε ειδικές εξετάσεις αναλόγως της σχολής επιτυχίας, όταν τέτοιες απαιτούνται με ευθύνη και διαταγή του αντιστοίχου Κλάδου.
Αθλητική Δοκιμασία
Οι υποψήφιοι/ες που κρίνονται κατάλληλοι/ες από τις Υγειονομικές Επιτροπές (βάσει εκδιδομένου Πρακτικού), στη συνέχεια συμμετέχουν στις προβλεπόμενες αθλητικές δοκιμασίες.
Οι χώροι διεξαγωγής των αθλητικών δοκιμασιών γνωστοποιούνται στους/στις υποψηφίους, σύμφωνα με το πρόγραμμα κάθε εξεταστικού κέντρου. Οι αθλητικές δοκιμασίες διεξάγονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις που διατίθενται στα εξεταστικά κέντρα.
Οι υποψήφιοι άντρες του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων κρίνονται Ακατάλληλοι λόγω εργονομικών περιορισμών των πτητικών μέσων και υλικών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90μ.), μικρότερο από ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70μ.) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1μ.).Οι υποψήφιες γυναίκες του Τμήματος Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων κρίνονται Ακατάλληλες λόγω εργονομικών περιορισμών των πτητικών μέσων και υλικών εφόσον έχουν ανάστημα μεγαλύτερο από ένα μέτρο και ενενήντα εκατοστά (1,90μ.), μικρότερο από ένα μέτρο και εξήντα πέντε εκατοστά (1,65μ.) και ύψος κορμού μεγαλύτερο από ένα μέτρο (1μ.)
Εισαγωγή και Φοίτηση στη ΣΙ
Η φοίτηση στη Σχολή Ικάρων
διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και
περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή, τη στρατιωτική εκπαίδευση και την πτητική εκπαίδευση.
Στη ΣΙ λειτουργεί το Τμήμα Αεροπορικών Επιστημών (ΤΑΕΠ) με τις ακόλουθες Κατευθύνσεις: (α) Ιπταμένων, (β) Μηχανικών, (γ) Ελεγκτών Αεράμυνας, (δ) Έρευνας Πληροφορικής, (ε) Διοικητικών, (στ) Εφοδιαστών, (ζ) Μετεωρολόγων. Είναι δυνατή η ίδρυση, λειτουργία, μετονομασία ή κατάργηση νέων Κατευθύνσεων στο ΤΑΕΠ, σύμφωνα με τον Ν. 3187/2003.
Η Κατεύθυνση μετά το 1ο ή το 2ο έτος δύναται να παρέχει Ειδικεύσεις οι οποίες άπτονται αναγνωρισμένου επιστημονικού αντικειμένου.. Η ποσοτική κατανομή των Ικάρων κάθε σειράς σε συγκεκριμένη Ειδίκευση καθορίζεται σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας. Η ονομαστική κατανομή και ένταξη των Ικάρων στις Ειδικεύσεις γίνεται με πρωταρχικό κριτήριο την επιθυμία. Σε περίπτωση που οι επιθυμούντες υπερβαίνουν τις διαθέσιμες θέσεις ανά Ειδίκευση, κριτήριο επιλογής αποτελεί η σειρά αρχαιότητας.
Οι Κατευθύνσεις της Σχολής Ικάρων στις οποίες μπορεί να εισαχθεί ένας υποψήφιος μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων είναι οι εξής:
ΣΙ Έρευνας και Πληροφορικής
Η εισαγωγή γίνεται από το 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο.
Βάση:18.435 Ε.Β.Ε:12,47
ΣΙ Μετεωρολόγων
Η εισαγωγή γίνεται από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Βάση:17.280 Ε.Β.Ε:14,58
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με διοικητική και οικονομική μέριμνα και ευθύνη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Το Μάιο του 2010, η ΕΜΥ πήρε πιστοποίηση ISO 9001:2008, για τη μετεωρολογική υποστήριξη που παρέχει στον τομέα της αεροναυτιλίας, απαίτηση του ICAO για τους θεσμοθετημένους φορείς υποστήριξης της αεροναυτιλίας και για αυτό, έχει οριστεί από την Εθνική Εποπτική Αρχή για την Αεροναυτιλία ο μοναδικός πάροχος μετεωρολογικής υποστήριξης στη χώρα μας.
ΣΙ Μηχανικών
Η εισαγωγή γίνεται από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Βάση:16.525 Ε.Β.Ε:14,58
Η Κατεύθυνση Μηχανικών, μετά την ολοκλήρωση του 1ου έτους σπουδών, παρέχει τρείς Ειδικεύσεις: Μηχανικοί Αεροσκαφών, Μηχανικοί Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών και Μηχανικοί Αεροπορικών Εγκαταστάσεων
ΣΙ Ελεγκτές Αεράμυνας
Η εισαγωγή γίνεται από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Βάση:16.340 Ε.Β.Ε:14,58
ΣΙ Ιπτάμενοι
Η εισαγωγή γίνεται από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο
Βάση:14.575 Ε.Β.Ε:14,58
Οι Ίκαροι της Κατεύθυνσης Ιπταμένων δύνανται να μετατάσσονται είτε στην Κατεύθυνση Ελεγκτών Αεράμυνας είτε σε άλλη Κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Ν. 3187/2003.
Η παρακολούθηση όλων των μαθημάτων είναι υποχρεωτική για τους Ικάρους.
ΤΟΜΕΙΣ
Ηγετικής – Διοικητικής, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Φυσιολογίας
Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών
Αεροδυναμικής – Μηχανικής Πτήσης
Μηχανολογικών Κατασκευών, Τεχνολογίας Υλικών, Οργάνωσης Παραγωγής
Αεροναυπηγικής, Τεχνικής Μηχανικής, Δομικών Κατασκευών, Έργων
Υποδομών
Θερμοδυναμικής, Προωθητικών & Ενεργειακών Συστημάτων
Ηλεκτρονικών, Ηλεκτρικής Ισχύος, Τηλεπικοινωνιών
Πληροφορικής & Υπολογιστών
Αυτομάτου Ελέγχου, Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, Αμυντικών Συστημάτων & Επιχειρήσεων
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Εργομετρίας
Ξένων Γλωσσών
Πολεμικών Παιγνίων
Φυσικής
Μηχανικής των Ρευστών
Αεροδυναμικής
Στοιχείων Μηχανών – Τριβολογίας
Τεχνολογίας και Κατεργασίας Υλικών
Συστημάτων Παραγωγής
Αντοχής Υλικών
Αεροναυπηγικής
Οπλισμένου Σκυροδέματος
Προωθητικών Συστημάτων
Θερμοδυναμικής – Ενεργειακών Συστημάτων
Καυσίμων – Λιπαντικών
Ηλεκτρικών Μηχανών
Ηλεκτρονικής
Τηλεπικοινωνιών
Μικροεπεξεργαστών
Δικτύων Υπολογιστών και Λογισμικού
Αυτομάτου Ελέγχου και Συστημάτων Αεροσκαφών
Ηλεκτρονικού Πολέμου
Διαχείρισης και Ελέγχου Εναερίου – Διαστημικού Χώρου
Αεροπορικής Τακτικής και Χρήσης Όπλων Μακράς Εμβέλειας – Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών
Η στρατιωτική εκπαίδευση υλοποιείται αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σε όλες τις Κατευθύνσεις και Ειδικεύσεις των Ικάρων.
Το πρόγραμμα σπουδών της στρατιωτικής εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει μαθήματα πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης, όπως: α. Χειμερινή Διαβίωση β. Θερινή Διαβίωση γ. Επιβίωση δ. Διέλευση Στίβου Μάχης ε. Ασκήσεις Πυκνής Τάξης Αόπλου – Ενόπλους στ. Φορητός Οπλισμός – Επίγειες Βολές ζ. Θεωρητικά Μαθήματα Στρατιωτικής Τέχνης/Εφαρμογές
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης, υλοποιείται χωρίς παύση και καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών σε όλες τις Κατευθύνσεις και Ειδικεύσεις των Ικάρων το πρόγραμμα της φυσικής αγωγής με σκοπό τη διατήρηση και διαρκή βελτίωση της φυσικής κατάστασης των Ικάρων, συνολικής διάρκειας 720 ωρών, οι οποίες αντιστοιχούν σε 24 στρατιωτικές πιστωτικές μονάδες MIL-ECTS.
Εργασιακά
Όλοι οι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων λαμβάνουν το αξίωμα του Ανθυποσμηναγού. Οι Ανθυποσμηναγοί όλων των ειδικοτήτων εκτός των ιπτάμενων, τοποθετούνται σε μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ειδικότητα που έχουν εκπαιδευτεί. Όσον αφορά στους Ιπτάμενους Ανθυποσμηναγούς, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευση τους υπηρετούν σε πολεμικές Μοίρες Αεροσκαφών με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας.
Μεταπτυχιακά
Στη Σχολή Ικάρων το πρόγραμμα των μεταπτυχιακών σπουδών διαφέρει σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Στη Σχολή Ικάρων υπάρχει η δυνατότητα να οργανώνονται, να λειτουργούν, να μετονομάζονται ή να καταργούνται Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών σε θέματα Αεροπορικής επιστήμης και τεχνολογίας και σε γνωστικά αντικείμενα, σχετικά με τις ανάγκες των ένοπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Άμυνας της χώρας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Δυνατότητες σταδιοδρομίας εκτός της Πολεμικής Αεροπορίας.
Οι απόφοιτοι της Σχολής Ικάρων έχουν πολλές δυνατότητες καριέρας σε διάφορους τομείς.
Αεροπορικές Εταιρείες: Πολλοί απόφοιτοι εργάζονται ως πιλότοι ή μηχανικοί σε εμπορικές αεροπορικές εταιρείες.
Αμυντική Βιομηχανία: Θέσεις σε εταιρείες που ασχολούνται με την κατασκευή και συντήρηση αεροπορικών συστημάτων και εξοπλισμού.
Ακαδημαϊκή Καριέρα: Διδασκαλία και έρευνα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.
Δημόσιος Τομέας: Θέσεις σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την αεροπορία και την άμυνα.
Ιδιωτικός Τομέας: Συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση έργων και ανάπτυξη τεχνολογιών σε εταιρείες τεχνολογίας και αεροδιαστημικής.
Το επάγγελμα του Ίκαρου δεν είναι για όλους.
Απαιτείται ένα Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού πριν την Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.
Comments