Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (Ρέθυμνο)
Η Σχολή
Η Σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ιδρύθηκε τον Μάιο 2019 με έδρα το Ρέθυμνο (Φ.Ε.Κ. 70 / τ. Α’ / 07-05-2019).
Η Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής είναι μοναδική στο είδος της στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα και έρχεται να καλύψει τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες σε ειδικευμένους μηχανικούς στο χώρο του ήχου, της Μουσικής Τεχνολογίας και της Ακουστικής.
Έναν χώρο στον οποίο αφενός μεν παρατηρείται μεγάλη άνθιση, αφετέρου υπάρχει εξίσου μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού μηχανικών, σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ηλεκτρονικής τεχνολογίας είναι ραγδαίες.
Το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής φιλοδοξεί να καλύπτει αυτές τις ελλείψεις με απόφοιτους άρτια εκπαιδευμένους σε κάθε τομέα της Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, ικανούς όχι μόνο να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο χώρο αλλά και να βρίσκονται μπροστά από αυτές.
Πέραν της εκπαίδευσης το Τμήμα έχει από ιδρύσεως του αυστηρά ερευνητικό προσανατολισμό και εξωστρέφεια μέσω των οποίων οι φοιτητές βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις εξελίξεις στο χώρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων και προγραμμάτων συνεργασίας με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.
Αντικείμενο Σπουδών
Το αντικείμενο σπουδών του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής είναι:
Η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην καταγραφή, ανάλυση, σύνθεση, παραγωγή και διαχείριση του ήχου και της μουσικής πληροφορίας.
Η επιστήμη και τεχνολογία της Ακουστικής.
Ο σκοπός της Σχολής, προσδιοριζόμενος από τα γνωστικά αντικείμενα και τους επιμέρους σκοπούς των Τμημάτων της, είναι η παραγωγή νέας γνώσης μέσω της έρευνας και η προαγωγή της εκπαίδευσης στους ευρύτερους τομείς της Μουσικής Τεχνολογίας, της Ακουστικής και της Οπτοακουστικής, αλλά και της Μουσικής.
Εισαγωγή
Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται από τα ΓΕΛ από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής).
Από τα ΕΠΑΛ από τον Τομέα: Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
(Αποτελέσματα 2024)
ΓΕΛ-Βάση: 8.350 Ε.Β.Ε: 8,31
ΕΠΑΛ-Βάση: 13.175 Ε.Β.Ε:6,82
Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Δεν υπάρχει αντίστοιχη σχολή
Ενδεικτικό Πρόγραμμα Σπουδών
Φυσική Κυμάτων και Ταλαντώσεων
Απειροστικός Λογισμός
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών
Εισαγωγή στα Ηλεκτρονικά
Τεχνολογία Πολυμέσων
Αγγλικά Ι
Εισαγωγή στην Ακουστική
Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
Εργαστήριο Φυσικής Κυμάτων και Ήχου
Δομημένος Προγραμματισμός
Μορφολογία του Ήχου
Αγγλικά ΙΙ
Ψηφιακές Αναπαραστάσεις της Μουσικής
Δομική Ακουστική
Διαδραστικά Συστήματα Μουσικής
Οπτική και Απεικόνιση
Σύνθεση Ήχου ΙΙ
Αρχές Τηλεοπτικής Παραγωγής
Ηλεκτρονικά Μουσικά Όργανα
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Η Σχολή Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής προσφέρει μεταπτυχιακές σπουδές .
Τα μαθήματα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής στο Ρέθυμνο και απαιτούν φυσική παρουσία.
Το πρόγραμμα λειτουργεί χωρίς τέλη φοίτησης και οι φοιτούντες έχουν την υπόσταση υπότροφου κι επομένως αναμένεται να προσφέρουν έργο στην υποβοήθηση των εκπαιδευτικών αναγκών του Τμήματος.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα Επαγγελματικών Δικαιωμάτων,(Π.Δ. 141/2003): οι απόφοιτοι μπορούν να δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρο που είναι απαραίτητη η χρήση μουσικής τεχνολογίας και ειδικότερα σε χώρους ιδιαίτερα απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς, όπως η δισκογραφική παραγωγή, η διαφήμιση, το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, το θέατρο και ο κινηματογράφος, η παραγωγή μουσικών παραστάσεων και συναυλιών. Οι χώροι αυτοί προσφέρουν ευρύτατο πεδίο δραστηριοτήτων και επαγγελματικών επιλογών, αφού οι κάθε είδους σύγχρονες μουσικές παραγωγές κάνουν εκτενή χρήση της ηλεκτρονικής μουσικής τεχνολογίας.
Οι άδειες άσκησης επαγγέλματος χορηγούνται κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερόμενου από τη Διεύθυνση Κινηματογράφου & Οπτικ/κών Μέσων του Υπουργείου Πολιτισμού.
Τέλος, οι απόφοιτοί μπορούν να εγγράφονται στην Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. και ως Μηχανικοί Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.) να μπορούν να ανοίγουν μελετητικά γραφεία ακουστικής, ηχομείωσης, ηχομόνωσης, κατασκευής στούντιο ηχοληψίας, κατασκευής αιθουσών με ακουστικό ενδιαφέρον κ.α. ως ελεύθεροι επαγγελματίες.
Οι απόφοιτοί, συμπεριλαμβάνονται στο προσοντολόγιο των προκηρύξεων του Α.Σ.Ε.Π., για την πλήρωση θέσεων ηχοληπτών.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να καλύπτουν θέσεις:
Υπευθύνων στελεχών σε επιχειρήσεις που απασχολούνται με επαγγελματικές μουσικές διατάξεις, μουσικά όργανα, υλικό και λογισμικό μουσικής πληροφορικής και λοιπές ηλεκτροακουστικές διατάξεις.
Μηχανικού ήχου σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αίθουσες συναυλιών, θέατρα και χώρους διασκέδασης.
Στην εκπαίδευση, για τη μεταφορά των εξειδικευμένων γνώσεων τους, σύμφωνα με την ισχύουσα σε κάθε βαθμίδα του εκπαιδευτικού συστήματος νομοθεσία.
Μπορούν να απασχολούνται στο δημόσιο και να εξελίσσονται στις βαθμίδες της ιεραρχίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Η Μουσική Τεχνολογία είναι ένας χώρος με πολλές δυνατότητες και καλή επαγγελματική αποκατάσταση. Ταυτόχρονα είναι και ένας ιδιαίτερος κλάδος ο οποίος απαιτεί υπομονή, επιμονή και αφοσίωση.
Γι' αυτό είναι αναγκαίο οι υποψήφιοι να πάρουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται μέσω ενός πλήρους προγράμματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού.