Αντικείμενο Σπουδών.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς ιδρύθηκε το 1999 και καλύπτει δύο σημαντικούς κλάδους της Ψηφιακής Οικονομίας και της Κοινωνίας της Γνώσης:
τον κλάδο των Δικτυοκεντρικών Συστημάτων και Υπηρεσιών
τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων
Η μετάβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας και της Γνώσης απαιτεί την ανάδειξη εξειδικευμένων επιστημόνων ικανών να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, υλοποίηση και διαχείριση συστημάτων σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων εκπαιδεύει νέους επιστήμονες σε τεχνολογίες αιχμής που εντάσσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις σπουδών και αφορούν τα πληροφοριακά συστήματα, την τεχνολογία λογισμικού, την ανάλυση δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη, τις τηλεπικοινωνίες, τα δίκτυα, την κυβερνοασφάλεια και την ιδιωτικότητα, την υπολογιστική βιοϊατρική, τα πολυμέσα και τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση και στη διακυβέρνηση.
Στη βάση αυτή έχει σχεδιαστεί το Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος, σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν οι παρακάτω κατευθύνσεις σπουδών:
Κατεύθυνση «Τηλεπικοινωνίες & Δίκτυα» (Τ&Δ)
Κατεύθυνση «Συστήματα Λογισμικού & Δεδομένων» (ΣΛΔ)
Κατεύθυνση «Υπολογιστικές Υποδομές & Υπηρεσίες» (ΥΥΥ)
Οριζόντια Κατεύθυνση «Ασφάλεια» (ΑΣΦ)
Οριζόντια Κατεύθυνση «Παιδαγωγική & Διδακτική Ικανότητα» (ΠΔΙ)
Εισαγωγή στη Σχολή Ψηφιακών Συστημάτων (ΠΑ.ΠΕΙ)
Η εισαγωγή φοιτητών γίνεται από τα ΓΕΛ: 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες) και από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής). Βάση εισαγωγής για το 2024: 15.830 μόρια, ΕΒΕ:12,47
ΕΠΑΛ: από τους τομείς: Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού Πληροφορικής.
Δεν υπάρχουν αντίστοιχα τμήματα.
Ενδεικτικά μαθήματα:
Θεωρία Πιθανοτήτων
Λογική και Λογικός Προγραμματισμός
Μαθηματική Ανάλυση και Στοιχεία Γραμμικής Άλγεβρας
Λειτουργικά Συστήματα
Γλώσσα Προγραμματισμού C
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα, ορίζονται από το Π.Δ. 44/2009, ΦΕΚ ΦΕΚ 58/8-4-2009) “Επαγγελματική Κατοχύρωση των Διπλωματούχων Μηχανικών και των Πτυχιούχων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης στα αντικείμενα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών“.
• Δυνατότητα διορισμού στο Δημόσιο στον Κλάδο ΠΕ Πληροφορικής (Π.Δ. 347/2003, ΦΕΚ 315/A’/31-12-2003)
• Δυνατότητα διορισμού στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στους Κλάδους ΠΕ86 Πληροφορικής, Εκπαιδευτικού Προσωπικού Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Π.Δ. 268/2004, ΦΕΚ 268/A’/28-12-2004).
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσφέρει τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.):
Το Π.Μ.Σ. “Πληροφοριακά Συστήματα & Υπηρεσίες” (MSc in Information Systems and Services) (Α.Π. 20184240, ΦΕΚ 3273/Β’ /8-8-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων και περιλαμβάνει τρεις κατευθύνσεις:
Κατεύθυνση 1η: Προηγμένα Πληροφοριακά Συστήματα (Advanced Information Systems)
Κατεύθυνση 2η: Μεγάλα Δεδομένα και Αναλυτική (Big Data and Analytics)
Κατεύθυνση 3η: Πληροφορική Διακυβέρνηση (IT Governance)
Το Π.Μ.Σ. “Ηλεκτρονική Μάθηση” (MSc in e-Learning) (Α.Π. 20183530, ΦΕΚ 2505/Β’ /29-6-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
Το Π.Μ.Σ. “Ψηφιακές Επικοινωνίες & Δίκτυα” (MSc in Digital Communications and Networks) (Α.Π. 20183531, ΦΕΚ 2398/Β’ /22-6-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
«Κυβερνοασφάλεια και Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης» (MSc in CyberSecurity and AI Technologies) (πρώην Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων)
Το Π.Μ.Σ. “Τεχνοοικονομική Διοίκηση Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων” (ΜSc in Technoeconomic Management of Telecommunication Systems) (Α.Π. 20183533, ΦΕΚ 2463/Β’ /27-6-2018), το οποίο απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
Το Π.Μ.Σ. “Δίκαιο και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών” (MSc in Law and Information and Communication Technologies) (ΦΕΚ: 2077/30.05.2020/τ.Β), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
Το Π.Μ.Σ. “Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών” (MSc in Climate Crisis and Information and Communication Technologies) (ΦΕΚ: 3047/22.07.2020/τ.Β’), το οποίο απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) που αντιστοιχεί σε 90 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων συμμετέχει στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας – Πληροφορική της Υγείας». Το Π.Μ.Σ. οργανώνεται από τα Τμήματα Νοσηλευτικής και Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα Τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων, Πληροφορικής και Βιομηχανικής Διοίκησης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων συμμετέχει στο Διιδρυματικό Π.Μ.Σ. «Ψηφιακές Υπηρεσίες Υγείας και Αναλυτική». Το Π.Μ.Σ. οργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και από το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων και το ΙΠ&Τ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη» (ΦΕΚ 2924/ Β’ / 12-07-2017).
Επαγγελματική Αποκατάσταση.
Σε επιχειρήσεις και οργανισμούς ως στέλεχος και σύμβουλος ειδικοτήτων αιχμής
Σε εταιρείες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Στις πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων, στην παραγωγή, στην εκπαίδευση του προσωπικού, στον ποιοτικό έλεγχο, στις προμήθειες, κ.α.
Στην Δευτεροβάθμια ως καθηγητής Πληροφορικής.
Commentaires