top of page
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Youtube

Φιλόλογοι και νέα επαγγέλματα


Φιλόλογοι και νέα επαγγέλματα.

Ας δούμε τη μεγάλη εικόνα. Ζούμε το μέλλον !

Όλοι συμφωνούν ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την αυτοματοποίηση, την διασύνδεση μηχανών-συσκευών και ανθρώπων και την ταχύτητα μετάδοσης πληροφοριών.

Μπορούμε πια να συνδυάσουμε ενέργειες που πριν λίγα χρόνια ήταν αδιανόητες. Ποιος να μας έλεγε ότι από το τηλέφωνό μας, θα ανοίγαμε τη θέρμανση στο σπίτι

ή ότι από το σαλόνι μας θα εργαζόμασταν σε γραφείο στην Αμερική. Εμφανίζονται νέες ανάγκες και νέα επαγγέλματα που χρειάζονται περισσότεροι του ενός επιστήμονες.

Έτσι, νέα πεδία δράσης απλώνονται έξω από τα παραδοσιακά σύνορα μεταξύ επιστημών, είναι η εποχή της Διεπιστημονικότητας .

Οι κλασσικές σπουδές έχουν θέση στην 4η βιομηχανική επανάσταση;

Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι σπουδές στη Φιλολογία θεωρούνταν σημαντικές, έδιναν κύρος και καλή επαγγελματική αποκατάσταση.

Σήμερα πολύς λόγος γίνεται για το " τέλος των κλασσικών σπουδών ". Η Φιλολογία, ένα εμβληματικό τμήμα του ΕΚΠΑ και του ΑΠΘ, πριν 10χρόνια είχε βάση εισαγωγής περίπου 17.000 μόρια. Φέτος κυμάνθηκε στα 13.990 μόρια περίπου. Αυτό γίνεται διότι η τεχνολογία κινείται με άλματα ενώ οι κλασσικές σπουδές φαίνεται να μην έχουν θέση στη σύγχρονη εποχή.

Είναι έτσι όμως;

Οι βασικές σπουδές ενός Φιλολόγου σχετίζονται με την εξέλιξη του πολιτισμού ενός λαού, μέσα από τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και την τέχνη του.

Μπορεί με το πτυχίο του να εργαστεί ως:

-Διαχειριστής Κοινωνικών Δικτύων,

Ως πολύ καλός γνώστης της γλώσσας, ασχολείται με την δημιουργία, την διαχείριση και συντήρηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης μιας εταιρείας ή ενός οργανισμού.

-Copywriter (δημιουργία περιεχομένου ).

Μελετά την καθημερινότητα και δημιουργεί δημοσιεύσεις με στόχο την πώληση προϊόντων ή υπηρεσιών.

-Διοικητής ανθρώπινου δυναμικού (Human Resources)

Ασχολείται με την εκπαίδευση των ανθρώπων, με την διοίκηση των ανθρωπίνων πόρων, δημιουργεί κίνητρα για τους εργαζόμενους και πολλά ακόμα.


Όσοι ενδιαφέρονται για την επιστήμη της Γλωσσολογίας, θα έχουν ένα εξαιρετικό προσόν, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει στα ακόλουθα αντικείμενα εργασίας.

α) Υπολογιστικός Γλωσσολόγος. Όλοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μηχανική μετάφραση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στα τηλέφωνά μας, στα έγγραφά μας, ώστε να μεταφράσουμε κείμενα από μία γλώσσα σε μία άλλη.

β) Δικαστικός Γλωσσολόγος.

Ένας δικαστικός γλωσσολόγος αναλαμβάνει τις γλωσσικές αναλύσεις στις κλήσεις έκτακτης ανάγκης, περιστατικά bulling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναλύει επιστολές αυτοκτονίας, συνεργάζεται με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, τοπικές και διεθνείς (CIA, FBI κλπ.) για θέματα εθνικής ασφάλειας.


Κανείς δεν περισσεύει στην 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τα νέα προγράμματα σπουδών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες εστιάζουν στον συνδυασμό των επιστημονικών κλάδων για να αντιμετωπίσουν σύγχρονα προβλήματα της καθημερινότητας. Η μελέτη της έμφυλης ταυτότητας, η πολυπολιτισμικότητα, η παγκοσμιοποίηση, η βιώσιμη ανάπτυξη κλπ. χρειάζονται τη συνδρομή πολλών και διαφορετικών επιστημόνων. Ο συνδυασμός τους προσφέρει λύσεις στον σύγχρονο άνθρωπο.

Οι κλασσικές επιστήμες, μέρος των οποίων είναι και η φιλολογία, είναι και σημαντικές και απαραίτητες στον σύγχρονο κόσμο.




Επαγγελματικός Προσανατολισμός
















aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page