top of page

Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων


Εξόρυξη ορυκτών πόρων π.χ. πετρελαίου

Στην Ελλάδα δύο πανεπιστημιακά τμήματα έχουν ως αντικείμενο την μηχανική των ορυκτών πόρων.

Αυτά είναι:

Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στο Πολυτεχνείο Κρήτης (Χανιά)

Επιστ. Πεδίο

Βάση 2023

Ε.Β.Ε

2ο

9.815

9,87


Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων στη Πολυτεχνική Σχολή Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη)


Επιστ. Πεδίο

Βάση 2023

Ε.Β.Ε

2ο

9.900

9,87

Τομείς ΕΠΑΛ : Μηχανολογίας-Δομικών Έργων-Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού-Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων.


Η φοίτηση και στα δύο τμήματα είναι 5ετής.

Προσοχή !!! Δεν είναι αντίστοιχα .

Γιατί το Ανώτατο Συμβούλιο της ΕΘ.Α.Α.Ε ( Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ) έχει αποφασίσει ότι για την αντιστοίχιση νέων τμημάτων είναι αναγκαία η λειτουργία τους για τουλάχιστον 4 ή 5 χρόνια, ώστε να είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για την συνάφειά τους με άλλα τμήματα.

Το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Κοζάνη, ιδρύθηκε με τον Νόμο 4610/2019 ( ΦΕΚ 70/Α/07.05.2019). Είναι νέο τμήμα στο οποίο εισήχθησαν αποκλειστικά νέοι φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα το πρόγραμμα σπουδών τους και έτσι δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί.

Ενώ το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1987 και έχει ήδη την δική του αξιόλογη πορεία.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτά τα δύο τμήματα δεν είναι αντίστοιχα.

Σκοπός

Σκοπός και των δύο τμημάτων είναι η εκπαίδευση Μηχανικών για την αναζήτηση, εκμετάλλευση, επεξεργασία στις ορυκτές πρώτες ύλες και στην περιβαντολλογική γεωτεχνολογία.

Δίδεται μεγάλη σημασία σε εκείνους τους τομείς ορυκτού πλούτου που έχουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας με τρόπο που να καλύπτονται σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της οικονομίας. Τέτοιοι τομείς είναι τα βιομηχανικά ορυκτά και τα πετρώματα και οι ορυκτοί πόροι που σχετίζονται με την παραγωγή και εκμετάλλευση ενέργειας.

Πρόγραμμα σπουδών


Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς στο Πολυτεχνείο Κρήτης : -Τομέας Ανίχνευσης και Εντοπισμού Ορυκτών , -Τομέας Μεταλλευτικής Τεχνολογίας, -Τομέας Εκμετάλλευσης Ορυκτών. Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς τομείς στη Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας:

-Τομέας Μεταλλευτική και Γεωτεχνική Μηχανική

-Μηχανική Ενεργειακών Πόρων

-Γεωπεριβαντολλογική Μηχανική

Τομείς απασχόλησης

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, μπορούν να απασχοληθούν τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα, με δραστηριότητες όπως :

  • Μελέτη και επίβλεψη έργων για την ανίχνευση και τον εντοπισµό ορυκτών πόρων µε γεωτρήσεις, κοιτασµατολογικές, γεωφυσικές, ορυκτολογικές και άλλες σύγχρονες µεθόδους.

  • Εκπόνηση, επίβλεψη και εφαρµογή οικονοµικοτεχνικών µελετών για την επιφανειακή ή υπόγεια εκµετάλλευση βιοµηχανικών ορυκτών και µεταλλευµάτων.

  • Σχεδιασμός, μελέτη επίβλεψη συστημάτων παραγωγής και εκμετάλλευσης ρευστών από υπόγειους ταμιευτήρες (υδρογονάνθρακες, γεωθερμικά ρευστά κ.λπ.).

  • Σχεδιασµός, µελέτη επίβλεψη συστηµάτων παραγωγής και εκµετάλλευσης ρευστών από υπόγειους ταµιευτήρες (υδρογονάνθρακες, γεωθερµικά ρευστά κ.λπ.).


Επαγγελματικά Δικαιώματα


Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης καθορίζονται από το ΦΕΚ 185/Α/5-11-2018, σύμφωνα με το οποίο εγγράφονται στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας ως Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων.

Σε σχέση με την εκπαίδευση εντάσσονται στον κλάδο Π.Ε 85 Χημικών Μηχανικών.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Δυτικής Μακεδονίας, ρυθμίζονται στο άρθρο 14, του Π.Δ. 99/ΦΕΚ.187 τ.Α/5.11.2018.




Επαγγελματικός προσανατολισμός μαθητών


28 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page