top of page

Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων


Σχολή Ευελπίδων

Αποστολή της ΣΣΕ

Αποστολή της ΣΣΕ είναι:

α. Να παράγει και να μεταδίδει τη γνώση στους Ευέλπιδες και στους Σπουδαστές της με την έρευνα και διδασκαλία της Στρατιωτικής Επιστήμης καθώς και των συναφών θεωρητικών, θετικών και εφαρμοσμένων επιστημών.

β. Να αναπτύσσει τις στρατιωτικές αρετές και τη στρατιωτική αγωγή ώστε να διαμορφώνει αξιωματικούς του ΣΞ με στρατιωτική συνείδηση, μόρφωση ανώτατου επιπέδου, καθώς και κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική παιδεία και αγωγή, παρέχοντας τους τα εφόδια για να καταστούν ικανοί ηγέτες με άρτια επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση.

γ. Να σχεδιάζει και να οργανώνει Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) και Ερευνητικά Προγράμματα σε θέματα Στρατιωτικής Επιστήμης σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του N. 3187/2003.

δ. Κάθε έργο που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία στο πλαίσιο της καθορισθείσας αποστολής της, από το Ν.3187/03, όπως αυτός εκάστοτε ισχύει.


Εισαγωγή Ευελπίδων – Προκαταρκτικές Εξετάσεις 

Η εισαγωγή στη ΣΣΕ γίνεται μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων (2ο Ε.Π, Βάση Εισαγωγής 2024, 12.230) που διεξάγονται με μέριμνα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κάθε ακαδημαϊκό έτος, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την εισαγωγή υποψηφίων στη ΣΣΕ είναι οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες αποσκοπούν στην αξιολόγηση των υποψηφίων ώστε να φοιτήσουν επιτυχώς στη ΣΣΕ και να ασκήσουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, ως μόνιμα στελέχη, σύμφωνα με το πρότυπο του Αξιωματικού του ΣΞ.

     

     Οι ΠΚΕ συμπεριλαμβάνουν την Αξιολόγηση Επαγγελματικής Καταλληλόλητας (Ψυχοτεχνική Δοκιμασία), την Αξιολόγηση Σωματικής Ικανότητας (Υγειονομική Εξέταση) και την Αξιολόγηση Φυσικής Κατάστασης (Αθλητική Δοκιμασία). Οι αποτυχόντες των ΠΚΕ αποκλείονται της περαιτέρω διαδικασίας επιλογής για την κατάρτιση του τελικού πίνακα επιτυχόντων (εισακτέων) που υποβάλλεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Προσόντα και Κωλύματα Υποψηφίων

Για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις ΠΚΕ, οι υποψήφιοι θα πρέπει ναι διαθέτουν τα εξής προσόντα:

     α.    Να έχουν Ελληνική ιθαγένεια. Γίνονται δεκτοί και υποψήφιοι ομογενείς που δεν έχουν την Ελληνική ιθαγένεια, την οποία όμως αποκτούν όταν εισαχθούν, σύμφωνα με τον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας.

     β.    Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις για την κρίση της σωματικής ικανότητας του στρατιωτικού προσωπικού γενικά (Π.Δ.11/2014, ΦΕΚ Α’ 17).

     γ.    Να έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο (17ο) έτος κατά την ημερομηνία του διαγωνισμού και να μην συμπληρώνουν το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός. Κατ’ εξαίρεση μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό και οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις Εθελοντές, Οπλίτες, Οπλίτες πρότακτοι, Οπλίτες παρατεταμένης θητείας και Σπουδαστές Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον δεν συμπληρώνουν το εικοστό τρίτο (23ο) έτος την 31η Δεκεμβρίου του έτους που γίνεται ο διαγωνισμός.

     δ.    Να είναι γραμμένοι στα Μητρώα Αρρένων ή στα Δημοτολόγια Θηλέων, οποιουδήποτε Δήμου ή Κοινότητας του Κράτους.

     ε.     Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που να τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή τους σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Χώρας, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Η αναγραφόμενη διαγωγή στον τίτλο σπουδών να είναι τουλάχιστον «ΚΟΣΜΙΑ».

     στ.  Να μην έχουν καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης για αδικήματα που προβλέπονται στα άρθρα 207 μέχρι 211, 216 μέχρι 218, 222, 224, 229, 235, 236, 336 μέχρι 351, 363, 372 μέχρι 378, 385 μέχρι 389 του Ποινικού Κώδικα ή για έγκλημα λιποταξίας ή ανυποταξίας, ούτε να διώκονται για κάποιο από αυτά.

     ζ.     Να μην έχουν καταδικασθεί σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.

     η.    Να μην έχουν αποβληθεί στο παρελθόν από καμία Στρατιωτική Σχολή για λόγους στρατιωτικής ανεπάρκειας.

     θ.    Οι θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους να μην παρεμποδίζουν την εκτέλεση των στρατιωτικών τους καθηκόντων.



Ακαδημαϊκή Εκπαίδευση

Το προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης χωρίζεται στους παρακάτω τομείς:

  • Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών

  • Τομέας Φυσικών Επιστημών και Εφαρμογών

  • Τομέας Μαθηματικών και Επιστημών Μηχανικού

  • Τομέας Φυσικής και Πολιτισμικής Αγωγής

  • Τομέας Ανάλυσης και Θεωρίας Πολέμου

Ενδεικτικά Μαθήματα

Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών επιστημών:

Ελληνική Φιλολογία, Πολιτική Οικονομία, Γεωοικονομία, Στρ.Ιστορία-Ανάλυση Μαχών, Κοινωνιολογία, Συνταγματικό Δίκαιο, Πολιτική Ιστορία, Αγγλικά, Ελληνική Γλώσσα για προπαιδευόμενους, Γεωπολιτική Μέσης Ανατολής, Δημόσια Οικονομία, Γεωπολιτική, Διοικητική Μέριμνα, Στρατιωτική Ιστορία, Στρατηγική Αμυντική Ανάλυση, Νεώτερη Ελληνική Ιστορία, Ηγεσία – Διοικητική, Στρατιωτική Στρατηγική & Θεωρίες Πολέμου, Γαλλικά, Δίκαιο με έμφαση στους Διεθνείς Αμυντικούς Οργανισμούς & στην Διεθνή Ασφάλεια, Κοινωνική Ψυχολογία, Πολεμική Τέχνη & Εφαρμογές, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Στρατιωτική Ηγεσία-Διοίκηση, Αγγλικά

Τομέας Φυσικών επιστημών και Εφαρμογών:

Σύγχρονη Φυσική(Ατομική-Πυρηνική Φυσική)-Θεωρία,Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία, Εργαστήρια Γεν. Φυσικής, Γενική Φυσική-Εργαστήρια, Ενεργειακή Τεχνολογία-Θεωρία, Ανόργανη & Οργανική Χημική Τεχνολογία-Εργαστήρια, Χημεία Εργαστήρια

Τομέας Μαθηματικών κ Επιστημών Μηχανικού:

Ανώτερα Μαθηματικά, Τεχνικό Σχέδιο, Πληροφορική με έμφαση στις Στρατιωτικές Εφαρμογές, Γεωμετρία, Εργαστήρια Ηλεκτρονικών, Πληροφορική, Τεχνικό Σχέδιο, Ηλεκτρονικά εργαστήρια, Βλητική-Στρατιωτικές Εφαρμογές, Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας-Διαχείριση Επιχειρησιακών Πόρων, Ηλεκτρονικά & Στρατιωτικές Τηλεπικοινωνίες-Εργαστήρια, Βλητική-Στρατιωτικές Εφαρμογές, Προσομοίωση Επιχειρήσεων, Μηχανική, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Στρατιωτική Γεωγραφία-Ανάλυση Εδαφικών Διαμερισμάτων

Τομέας Φυσικής & Πολιτισμικής Αγωγής:

Χορός, Στίβος, Σωμ.Αγωγή-Σκοπευτική, Σωμ.Αγωγή-Καλαθόσφαιρα, Στίβος, Κολύμβηση, Σωμ.Αγωγή-Ξιφασκία, Πετόσφαιρα, Κολύμβηση, Εφαρμογές Αθλητισμού-Τεχνική Αναρρίχησης, Εφαρμογές Αθλητισμού – Αντισφαίριση, Γενική Φυσική Αγωγή , Μουσική

Ο τομέας Θεωρίας & Ανάλυσης Πολέμου:

Στρατιωτική Ιστορία – Ανάλυση Στρατιωτικών Επιχειρήσεων, Ψυχολογικές Επιχειρήσεις – Στρατιωτικές Εφαρμογές, Πολεμική Τέχνη και Εφαρμογές, Προσομοίωση Επιχειρήσεων, Στρατιωτική Γεωγραφία – Επιχειρησιακή Ανάλυση Γεωγραφικών Διαμερισμάτων, Στρατηγική – Τακτική Ανάλυση Εδαφικών Διαμερισμάτων


Στρατιωτική Εκπαίδευση

  1. Η Στρατιωτική Εκπαίδευση των Ευελπίδων, αφορά σε θεωρητική και εφαρμοσμένη εκπαίδευση πεδίου, περιλαμβάνει μαθήματα του πυρήνα της Στρατιωτικής Επιστήμης και αποσκοπεί:

    • Στην διάπλαση, ενδυνάμωση και τελικώς χαλύβδωση του χαρακτήρα του Ευέλπιδος.

    • Στην καλλιέργεια των στρατιωτικών αρετών και της στρατιωτικής αγωγής.

    • Να καταστήσει τον Εύελπι άριστο μαχητή και ηγήτορα μικρών κλιμακίων.

    • Να εξοικειώσει τον Εύελπι με τις βασικές έννοιες της τακτικής.

    • Να αποκτήσει ο Εύελπις βασικές γνώσεις για την οργάνωση και αποστολή των Όπλων – Σωμάτων καθώς και την τακτική χρησιμοποίηση των κυρίων μέσων τους.

    • Στην ανάπτυξη, βελτίωση και διατήρηση της σωματικής ικανότητας και υγείας.

  2. Η διάρθρωση του διαθέσιμου χρόνου στρατιωτικής εκπαίδευσης καθορίζεται με απόφαση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου.

  3. Η πρακτική στρατιωτική εκπαίδευση (πεδίου) οργανώνεται σε 3 περιόδους:

    • Τη φθινοπωρινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Σεπτέμβριο.

    • Τη χειμερινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Φεβρουάριο.

    • Τη θερινή εκπαίδευση, η οποία τοποθετείται χρονικά περί το μήνα Ιούλιο.

  4. Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια της κάθε μιας από τις παραπάνω περιόδους καθορίζεται στο ετήσιο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής.

  5. Η πρακτική εκπαίδευση αποβλέπει στην απόκτηση ικανοτήτων των Ευελπίδων να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του Διμοιρίτη Διμοιρίας Τ/Φ με το πέρας της θερινής εκπαίδευσης στο τρίτο έτος σπουδών και του εκπαιδευτή με το πέρας του τέταρτου έτους σπουδών.

  6. Οι Ευέλπιδες, πλέον της στρατιωτικής εκπαίδευσης η οποία τους παρέχεται από τη Σχολή, δύνανται να εκπαιδεύονται και σε άλλα σχολεία – εκπαιδευτικές δραστηριότητες, κατόπιν εγκρίσεως του ΓΕΣ, όπως, Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού, Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα Χιονοδρόμων (ΚΕΟΑΧ), Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), Εκπαιδευτικό Πλου Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Σχολεία – Εκπαιδεύσεις στα πλαίσια συνεργασίας με ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς. (π.χ. Military Erasmus κλπ) και άλλα Σχολεία – Εκπαιδεύσεις, καθώς επίσης και να συμμετέχουν ως εκπαιδευτές στα Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων.

  7. Ειδικότερα για το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού ισχύουν τα παρακάτω:

    • Η εκπαίδευση διεξάγεται κατά τη διάρκεια του 3ου ή του 4ου έτους σπουδών και σε αυτή     δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι αλλοδαποί Ευέλπιδες.

    • Η συμμετοχή των Ευελπίδων (Όπλων και Σωμάτων) στηρίζεται σε εθελοντική βάση.

    • Συντήρηση αλεξιπτωτιστού δεν προβλέπεται, πλην εκείνων που στο μέλλον θα  στελεχώσουν τις Ειδικές Δυνάμεις και για όσο διάστημα υπηρετούν σε αυτές.

    • Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην εν λόγω εκπαίδευση, αποτελεί η επιτυχής  ολοκλήρωση των απαιτουμένων ιατρικών εξετάσεων καθώς και των εξετάσεων φυσικής αντοχής και δοκιμασίας στον πύργο αυτοπεποίθησης, οι οποίες προηγούνται της  εκπαίδευσης.


Μεταπτυχιακή Εκπαίδευση

Στο Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) υψηλού επιπέδου στο θεματικό αντικείμενο “Κρυπτογραφία, Ασφάλεια και Συστήματα Πληροφοριών (Master of Cryptography, Security and Information Systems)”.

Ο κύκλος σπουδών πλήρους φοίτησης είναι διετής και η επιτυχής παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. οδηγεί στη λήψη Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στις ακόλουθες τρεις (3) κατευθύνσεις:

  • Κρυπτογραφία και Κυβερνοασφάλεια, με ειδίκευση στην Κρυπτογραφία ή την Κυβερνοασφάλεια.

  • Πληροφοριακό Πόλεμο, με ειδίκευση στα Συστήματα Διοίκησης και Ελέγχου ή τον Ηλεκτρονικό Πόλεμο.

  • Γεωπληροφοριακά Συστήματα, με ειδίκευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ή τις Εφαρμογές Γεωπληροφοριών.


Επίσης, το Τμήμα Στρατιωτικών Επιστημών της Σ.Σ.Ε., σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, προσφέρει δύο Διιδρυματικά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.), με τίτλους “Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων – Master in Operational Research and Decision Making” και

“Ευφυή Συστήματα – Master Science in Intelligent Systems Engineering” (Προεδρικά Διατάγματα 58 και 59/2021, ΦΕΚ 145/τ. Γ’/17.8.2021).


Το Δ.Π.Μ.Σ. “Επιχειρησιακή Έρευνα και Λήψη Αποφάσεων – Master in Operational Research and Decision Making” θα απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις ακόλουθες ειδικεύσεις:

  • Άμυνας και Ασφάλειας (Defense and Security), και

  • Αναλυτικής& Λήψης Αποφάσεων (Analytics and Decision Making)

Ενώ το Δ.Π.Μ.Σ. “Ευφυή Συστήματα – Master Science in Intelligent Systems Engineering” θα απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.), Master of Science (M.Sc.), σε μια από τις ακόλουθες ειδικεύσεις, η οποία θα αναγράφεται στο δίπλωμα:

  • Μη στελεχωμένα συστήματα (Unmanned Systems)

  • Ευφυή Πληροφοριακά Συστήματα (Intelligent Information Systems)

Αποφοίτηση – Προοπτικές

 Οι επιτυχόντες κατά τις εξετάσεις του τελευταίου έτους Ευέλπιδες της Σχολής όταν δώσουν το νόμιμο όρκο ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί. Η ονομασία γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του κ. ΥΕΘΑ, και εγγράφονται στην αντίστοιχη επετηρίδα του ΓΕΣ.

     Οι αποφοιτούντες Ανθυπολοχαγοί κατατάσσονται στον ΕΣ με σειρά αρχαιότητας στα Όπλα και Σώματα σύμφωνα με την υφιστάμενη περί Αξιωματικών νομοθεσία.

     Οι Ανθυπολοχαγοί των Όπλων κατατάσονται στα παρακάτω Όπλα:

  • Πεζικό

  • Τεθωρακισμένα

  • Πυροβολικό

  • Μηχανικό

  • Διαβιβάσεις

  • Αεροπορία Στρατού

     Ομοίως οι Ανθυπολοχαγοί των Σωμάτων κατατάσσονται στα παρακάτω Σώματα:

  • Τεχνικό

  • Υλικού Πολέμου

  • Εφοδιασμού Μεταφορών.

Οι νέοι Ανθυπολοχαγοί δίνουν τον καθορισμένο όρκο σε επίσημη τελετή που λαμβάνει χώρα στη Σχολή. Αφού ορκισθούν, στη συνέχεια φοιτούν στις οικείες Σχολές Εφαρμογής Όπλου ή Σώματος που έχουν κατανεμηθεί.

Ως Αξιωματικοί φοιτούν σε διάφορες στρατιωτικές σχολές του εσωτερικού και εξωτερικού και εκπαιδεύονται στα σύγχρονα όπλα, μέσα και συστήματα. Μπροστά τους ανοίγεται ένας ευρύτατος ορίζοντας προοπτικών και μπορούν να εξελιχθούν προοδευτικά, με κριτήριο την ικανότητα τους, μέχρι τους ανώτατους βαθμούς της Στρατιωτικής Ιεραρχίας.

Παράλληλα έχουν την δυνατότητα να διευρύνουν, εάν θέλουν, ακόμη περισσότερο τον κύκλο των γνώσεων τους, σπουδάζοντας σε άλλα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών.

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας τους ως Αξιωματικοί έχουν τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν και εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά ξένες γλώσσες να διεκδικήσουν τη φοίτηση τους σε Σχολές-Σχολεία του εξωτερικού, αναλόγως των αναγκών του Στρατού, καθώς και υπηρέτηση σε διάφορες θέσεις εξωτερικού (Στρατηγεία ΝΑΤΟ, Ακόλουθοι Πρεσβειών, Ειρηνευτικές Αποστολές κ.λ.π.).



Επαγγελματικός προσανατολισμός στο Λύκειο
Τιμή Επαγγελματικού Προσανατολισμού

45 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page