top of page

Σχολές Αξιωματικών Ναυτικού.

Οι σχολές Αξιωματικών του Ναυτικού είναι:

α) Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-Ε.Λ.-ΑΚΤ.)

β) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι)

γ) Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μηχανικοί)

Σχολή Αξιωματικών Ναυτικού

ΣΧΟΛΗ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΗΜΑΙΟΦΟΡΩΝ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής (Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-Ε.Λ.-ΑΚΤ.) είναι εκπαιδευτικό ίδρυμα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.), ισότιμο με τα ιδρύματα του Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης καθώς και τις αντίστοιχες Παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων. Η Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-Ε.Λ.-ΑΚΤ. εδρεύει στον Πειραιά (Τέρμα Λεωφόρο Χατζηκυριακού), στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) του Πολεμικού Ναυτικού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

Σημειώνεται ότι λοιπές ειδικότητες Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού όπως Οικονομικοί, Ιατροί κτλ, εκπαιδεύονται σε αντίστοιχες Σχολές Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι σπουδαστές/τριες που αποφοιτούν με επιτυχία από τη ΣΣΑΣ ονομάζονται Ανθυπολοχαγοί, Σημαιοφόροι ή Ανθυποσμηναγοί, ανάλογα με τον Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο κατανέμονται  και υπηρετούν ως εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό ή Πολεμική Αεροπορία αντίστοιχα). 
 

Στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων εκπαιδεύονται επίσης και οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λιμενικού Σώματος οι οποίοι στελεχώνουν το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.


Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι ανήκουν στο Λιμενικό Σώμα, ενώ οι Ναυτικοί Δόκιμοι ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό


Το πρόγραμμα λειτουργίας Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι ταυτισμένο με τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων με τις διαφοροποιήσεις να καταγράφονται στο ακαδημαϊκό επίπεδο όσον αφορά στα διδασκόμενα μαθήματα καθώς επίσης και στην ναυτική εκπαίδευση. Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι και οι Ναυτικοί Δόκιμοι διαβιούν μαζί εντός της ΣΝΔ όλο το 24ώρο, καθώς χρησιμοποιούν τις ίδιες εγκαταστάσεις, όπως τους θαλάμους (κοιτώνες), τα μαγειρεία, την τραπεζαρία, τα διδακτήρια, τη βιβλιοθήκη και τους χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας. Διοικητής της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι ο Διοικητής της ΣΝΔ.

Σκοπός λειτουργίας της Σ.Δ.Σ.Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. είναι να παρέχει στο Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. μόνιμους Αξιωματικούς, με κατάλληλη εκπαίδευση και αγωγή για την κάλυψη των αναγκών του, να παράγει γνώση και να προάγει την έρευνα περί την λιμενική, ναυτική, ναυτιλιακή επιστήμη και τεχνολογία και να υποστηρίζει το επιχειρησιακό έργο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., με τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει.

Μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιείται σε Υπηρεσίες και πλοία – σκάφη του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ, σε πολεμικά ή εμπορικά πλοία καθώς και σε άλλες Υπηρεσίες και Φορείς της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

  • Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Δόκιμοι διαμένουν και σιτίζονται εντός της Σχολής.

  • Επιπλέον, παρέχεται πρακτική εκπαίδευση, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ

 Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τα δύο (2) πρώτα έτη εκπαιδεύονται ενιαία σε γνωστικά αντικείμενα αρμοδιότητας Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ από το τρίτο (3ο) έτος κατανέμονται σε ειδικότητες

- Κυβερνητών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και

- Μηχανικών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Εισαγωγή και Φοίτηση

Η εισαγωγή στη Σχολή γίνεται μόνο από τα ΓΕΛ:

1ο πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές & Κοινωνικές

2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής

4ο πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας & Πληροφορικής


(Αποτελέσματα 2024)

Βάση: 17.040

Ε.Β.Ε: 9,35


H φοίτηση στη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής διαρθρώνεται σε οκτώ (8) εξάμηνα.

Οι Δόκιμοι Σημαιοφόροι Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τα δύο (2) πρώτα έτη εκπαιδεύονται ενιαία σε γνωστικά αντικείμενα αρμοδιότητας Λιμενικού Σώματος . - Ελληνικής Ακτοφυλακής., ενώ από το τρίτο (3ο) έτος κατανέμονται σε ειδικότητες

- Κυβερνητών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και

- Μηχανικών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Μετά την αποφοίτησή τους από τη Σχολή, οι Δόκιμοι ονομάζονται Σημαιοφόροι Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και εντάσσονται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Καταληκτικός βαθμός της σταδιοδρομίας τους είναι ο βαθμός του Αντιναυάρχου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.


Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (Μάχιμοι)

Η εισαγωγή γίνεται μόνο από τα ΓΕΛ από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο  Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες.

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση:11.076

Ε.Β.Ε: 10,94

Η ΣΝΔ είναι Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΑΣΕΙ) και παρέχει ακαδημαϊκή και ναυτική εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου.

Η φοίτηση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μάχιμοι

  • διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και

  • περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη ναυτική εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων είναι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου.

 Αυτή είναι μόνο η αρχή μιας ενδιαφέρουσας και παραγωγικής σταδιοδρομίας στο Πολεμικό Ναυτικό.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε πλοία του Στόλου με κορυφαία τη θέση του Κυβερνήτη.

Στη συνέχεια, αλλά και ενδιάμεσα κατά την καριέρα τους στο Στόλο, τοποθετούνται σε επιτελικές, διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στο ΓΕΕΘΑ ή το Υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά στρατηγεία και κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού. Ο ανώτατος βαθμός, στον οποίο μπορεί να προαχθεί ένας μάχιμος Αξιωματικός, είναι αυτός του Ναυάρχου και η ανώτατη θέση, στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί αυτή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας.

Η αρχή της σταδιοδρομίας τους περιλαμβάνει την τοποθέτηση τους σε πλοία του Στόλου, όπου υπηρετούν τα τρία πρώτα έτη της σταδιοδρομίας τους ως μάχιμοι ή μηχανικοί Αξιωματικοί. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών, υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να επιλεγούν για συνέχιση της σταδιοδρομίας τους σε Υποβρύχια, Ελικόπτερα, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας ή στην Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (Ο.Υ.Κ.). Με την ένταξή τους στο δυναμικό των ανωτέρω μέσων, αποκτούν γνώσεις και δεξιότητες, οι οποίες θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.


Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μηχανικοί

Η εισαγωγή γίνεται μόνο από τα ΓΕΛ από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο  Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες

(Αποτελέσματα 2024)

Βάση: 11.629

Ε.Β.Ε:10,94

Η φοίτηση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) Μηχανικοί  

  • διαρθρώνεται σε οκτώ (8) ακαδημαϊκά εξάμηνα και

  • περιλαμβάνει την ακαδημαϊκή, τη στρατιωτική εκπαίδευση και τη ναυτική εκπαίδευση.

Οι απόφοιτοι/ες της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων είναι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, και φέρουν το βαθμό του Σημαιοφόρου.


Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στο Πολεμικό Ναυτικό, υπηρετούν σε πλοία του Στόλου. Στη συνέχεια, αλλά και ενδιάμεσα κατά την καριέρα τους στο Στόλο, τοποθετούνται σε επιτελικές, διευθυντικές και διοικητικές θέσεις τόσο στο Πολεμικό Ναυτικό, όσο και στο ΓΕΕΘΑ ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης, έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να τοποθετηθούν σε θέσεις εξωτερικού, σε ελληνικές πρεσβείες, διασυμμαχικά στρατηγεία και κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού. Για μηχανικό Αξιωματικό, ο ανώτατος βαθμός είναι του Αντιναυάρχου και η ανώτατη θέση αυτή του Γενικού Επιθεωρητή Ναυτικού ή Διοικητή Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού.


Προκαταρτικές Εξετάσεις (ΠΚΕ)

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ) είναι υποχρεωτικές, ενιαίες και κοινές για όλους τους υποψηφίους των Σχολών του Ναυτικού και περιλαμβάνουν υγειονομικές, αθλητικές και ψυχομετρικές δοκιμασίες.

 Οι ΠΚΕ είναι υποχρεωτικές και για τους υποψήφιους/ες που είχαν υποβληθεί σε αυτές στο παρελθόν.

Ετησίως (κάθε Μάρτιο - Απρίλιο) εκδίδεται προκήρυξη από το Υπουργείο Εθνικής 'Aμυνας (ΥΠΕΘΑ) σχετικά με την εισαγωγή σπουδαστών στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην προκήρυξη αναγράφονται όλες οι λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν στις ενέργειες των υποψηφίων και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εισαγωγή στη Σχολή.

Σε γενικές γραμμές οι υποψήφιοι:

α. Υποβάλλουν στη ΣΝΔ αίτηση και αριθμό δικαιολογητικών όπως προβλέπεται στην προκήρυξη του ΥΠΕΘΑ, ανεξάρτητα από το μηχανογραφικό του Υπουργείου Παιδείας (ΥΠΕΠΘ).

β. Εν συνεχεία διέρχονται από ιατρικές, αθλητικές και ψυχομετρικές προκαταρκτικές εξετάσεις (ΠΚΕ), οι οποίες λαμβάνουν χώρα ετησίως (κάθε Απρίλιο) στις εγκαταστάσεις της ΣΝΔ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

γ. Ακολούθως, με την προϋπόθεση ότι κριθούν ικανοί από τις ΠΚΕ, το ΥΠΕΠΘ γνωρίζει στη ΣΝΔ τους επιτυχόντες υποψηφίους από τη βαθμολογία που έλαβαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και την βάση εισαγωγής, όπως αυτή διαμορφώνεται

δ. Κατόπιν καλούνται οι επιτυχόντες για κατάταξη τον μήνα Σεπτέμβριο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Τονίζεται ότι,

  • όσοι/ες υποψήφιοι/ες επιθυμούν να εισαχθούν και στις Σχολές Λ.Σ.ΕΛ. ΑΚΤ. και σε ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ, θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις ξεχωριστά για κάθε φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις οικείες Προκηρύξεις.

  • υποψήφιοι που υποβλήθηκαν στις προκαταρκτικές εξετάσεις των Σχολών της ΕΛ.ΑΣ. ή/και του Πυροσβεστικού Σώματος και κρίθηκαν ικανοί σύμφωνα με τα κριτήρια του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον ακολούθως υποβάλουν στην Επιτροπή παραλαβής και ελέγχου δικαιολογητικών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., την σχετική Βεβαίωση Ικανότητας που εκδίδει η Ελληνική Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα (στην οποία θα πρέπει ομοίως να αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας του υποψηφίου, ο κωδικός αριθμός υποψηφίου που δίνεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, ο αριθμός τηλεφώνου, το ανάστημα του/ης υποψηφίου/ας και ότι κρίθηκε ικανός/ή), θεωρούνται αυτοδικαίως ικανοί και για τις Σχολές του Λ.Σ.ΕΛ. ΑΚΤ. και ΔΕΝ προσέρχονται στις προκαταρκτικές εξετάσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.


Προσόντα υποψηφίων

Να είναι Έλληνες πολίτες.

  • Να μην υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους,

  • Να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις σε πανελλαδικό επίπεδο για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας.

  • Οι άνδρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να εκπληρώνουν αυτές (στρατεύσιμοι) ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος (π.χ. να μην έχουν κληθεί ακόμα να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή να έχουν αναβάλει νομίμως τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, κ.λπ.).

  • Να μην έχουν εκπέσει από στρατιωτικό βαθμό, αποβληθεί ή απολυθεί κατά περίπτωση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και από θέση δημόσιας υπηρεσίας ή Ο.Τ.Α. ή άλλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, για λόγους πειθαρχίας.

  • Να έχουν υγεία και άρτια σωματική διάπλαση σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 11/2014 (ΑΊ7), όπως ισχύει, για τους υποψήφιους των Σχολών Στρατού Ξηράς (Όπλα).

  • Ειδικά καθορίζεται ότι, οι άνδρες υποψήφιοι πρέπει να έχουν ανάστημα τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες τουλάχιστον 1,63 μ., αμφότεροι χωρίς υποδήματα.

  • Να έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία και να μην πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες, που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Σε περίπτωση στην οποία υποψήφιος/α, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του/της, αρνείται την εκτέλεση των στρατιωτικών του/της καθηκόντων λόγω θρησκευτικών ή άλλων δοξασιών και πεποιθήσεων ανακαλείται η πράξη κατάταξής του/της.

  • Να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό: για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε κακούργημα σε οποιαδήποτε ποινή, για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε εγκλήματα ανυποταξίας, λιποταξίας, προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος, προσβολών της διεθνούς υπόστασης της χώρας, προσβολών κατά της πολιτειακής εξουσίας, κατά των πολιτειακών και πολιτικών οργάνων, τρομοκρατικών οργάνωσης, σχετικά με το νόμισμα, άλλα μέσα πληρωμής και ένσημα, πλαστογραφίας, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, ψευδούς κατάθεσης, ψευδούς καταμήνυσης, ψευδούς βεβαίωσης, παράβασης καθήκοντος, ανθρωποκτονίας (εκτός της προερχόμενης από αμέλεια), κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, παράνομης βεβαίωσης ή είσπραξης δικαιωμάτων του Δημοσίου, δωροδοκίας ή δωροληψίας, εκβίασης, απάτης, απιστίας, συκοφαντικής δυσφήμισης, συμπλοκής, επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κλοπής, υπεξαίρεσης, αλιείας στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα εσωτερικά ύδατα, παράνομης αλιείας κατά παράβαση του ν.δ. 420/1970, λαθρεμπορίας, περί ναρκωτικών, όπλων και πυρομαχικών και τυχερών παιχνιδιών, περί αλλοδαπών, περί αρχαιοτήτων, ζωοκλοπής, ζωοκτονίας ή σε εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά,

  • για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε οποιοδήποτε έγκλημα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα,

  • για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης ή κάθε μορφή συμμετοχής σε οποιοδήποτε έγκλημα από δόλο σε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

    • Επίσης, να μη διώκονται ως φυγόποινοι ή φυγόδικοι για τα παραπάνω αδικήματα και να μην έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη ή εγκλεισθεί σε σωφρονιστικό κατάστημα για κακούργημα ή κάποιο από τα πλημμελήματα αυτά.

    • Υποψήφιοι/ες, οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη διά βουλεύματος, επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής αλλά δεν εισάγονται στην Σχολή, αν είναι επιτυχόντες, εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης κατάταξης αμετάκλητο αθωωτικό βούλευμα ή απόφαση. Ο όρος καταδίκη περιλαμβάνει και την καταδίκη σε ποινικό σωφρονισμό για τα παραπάνω εγκλήματα που αποτελούν κώλυμα κατάταξης.

    • Η απονομή χάριτος δεν αίρει την ανικανότητα για κατάταξη εκτός εάν έχει εκδοθεί έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής το κατά το άρθρο 47 παράγραφο 1 του Συντάγματος διάταγμα που αίρει το σχετικό κώλυμα.

    • Περί αναστολής εκτέλεσης ποινής υπό όρο ισχύουν τα ορισθέντα στα άρθρα 99-104 του Ποινικού Κώδικα. Σε περίπτωση που έχει διαταχθεί, με απόφαση δικαστηρίου, η αναστολή εκτέλεσης της ποινής για ορισμένο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 99 Π.Κ., θεωρείται κώλυμα κατάταξης η μη πλήρης και επιτυχής πάροδος του ορισμένου χρόνου αναστολής εκτέλεσης της ποινής.

    • Εάν έχει παρέλθει πλήρως και επιτυχώς ο χρόνος αναστολής εκτέλεσης της ποινής δεν συνιστά κώλυμα κατάταξης η καταδίκη για την οποία έχει επιβληθεί η ποινή.

  • Να μην έχουν στερηθεί οποτεδήποτε των πολιτικών δικαιωμάτων τους, έστω και αν έχει λήξει ο χρόνος που ορίσθηκε για τη στέρησή τους.

  • Να μην είναι χρήστες ναρκωτικών.

  • Να μην τελούν υπό στερητική δικαστική συμπαράσταση, έστω και επικουρική (πλήρη ή μερική).

  • Να μην φέρουν δερματοστιξία (τατουάζ), ή οπές από διάτρηση σώματος (piercing), σε εξωτερικά εμφανές σημείο του σώματός τους, κατά την περιβολή της στρατιωτικής στολής, σύμφωνα με τις ισχύουσες για το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., δεν επιτρέπεται να φέρει δερματοστιξία με απεικονίσεις, οι οποίες εκ του περιεχομένου τους, αίρουν την ουδετερότητα του, η οποία επιβάλλεται από το Σύνταγμα, ή προκαλούν κατά τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν συνάδει με την ιδιότητα και τα καθήκοντά του, ή περιλαμβάνουν μηνύματα διακρίσεων, μίσους ή βίας κατά προσώπου, ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία. Εάν υποψήφιος, μετά την επιτυχία και την κατάταξή του, διαπιστωθεί ότι, κατά παράβαση των οριζομένων στα δύο προηγούμενα εδάφια, φέρει δερματοστιξία (τατουάζ) ή οπές από διάτρηση σώματος (piercing), ανακαλείται η πράξη κατάταξής του.

  • Να γνωρίζουν κολύμβηση. Οι επιτυχόντες, μετά την κατάταξή τους στις Σχολές του Ναυτικού και εντός δέκα (10) ημερών, εξετάζονται στην κολύμβηση με μέριμνα της οικείας Σχολής, από αρμόδια στελέχη που ορίζονται με διαταγή του Διοικητή της Σχολής.

    Ειδικότερα, για τον έλεγχο στην κολύμβηση, οι νεοεισαχθέντες σπουδαστές υποχρεούνται να επιτύχουν, με μία προσπάθεια, το ελάχιστο όριο των πενήντα (50) μέτρων ελεύθερης κολύμβησης εντός χρόνου δύο (2) λεπτών, με δυνατότητα επανεξέτασης, για οποιονδήποτε λόγο , εντός τριάντα (30) ημερών από την κατάταξή τους και σε κάθε περίπτωση εντός του ίδιου έτους της αρχικής κατάταξης στην οικεία Σχολή. Σε περίπτωση αποτυχίας σπουδαστή στην κολύμβηση μετά και από επανεξέτασή του, συντάσσεται και υπογράφεται από τους εξεταστές σχετικό Πρακτικό, το οποίο εν συνεχεία υποβάλλεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Προσωπικού και ο εν λόγω σπουδαστής διαγράφεται από την οικεία Σχολή με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τη θέση του καλείται να αναπληρώσει, με την ίδια διαδικασία υποβολής στην αθλητική δοκιμασία της κολύμβησης, ο επόμενος ανά κατηγορία και κατά φθίνουσα βαθμολογική σειρά υποψήφιος, βάσει των πινάκων επιλαχόντων που κυρώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.


    ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

    Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των αποφοίτων στο Πολεμικό Ναυτικό, η ακαδημαϊκή μετεκπαίδευση είναι συνεχής. Στους βαθμούς του Ανθυποπλοίαρχου, του Υποπλοίαρχου και του Πλωτάρχη οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Naval Postgraduate School (NPS) στην Καλιφόρνια ΗΠΑ, το Cranfield University στη Μ. Βρετανία, το Harvard University και το Massachusetts Institute of Technolology (MIT) στη Βοστώνη ΗΠΑ, καθώς και της Ελλάδας, όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στους τομείς της Μηχανολογίας Όπλων, των Ηλεκτρονικών, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, της Ναυπηγίας, της Εφαρμοσμένης Φυσικής, της Επιχειρησιακής Έρευνας, της Διοικητικής - Management, κ.τ.λ.

Το επάγγελμα του Αξιωματικού του Ναυτικού δεν είναι για όλους.

Απαιτείται ένα Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού πριν την Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού.



Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού


22 Προβολές

Σχετικές αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
aboutcareer-logo_edited.png
bottom of page