Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Λήμνος)
- About Career
- πριν από 2 ημέρες
- διαβάστηκε 3 λεπτά

Αντικείμενο Σπουδών
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι ένα διεπιστημονικό τμήμα, που διαφέρει.
Με τις δραστηριότητες και το πρόγραμμα των μαθημάτων που παρέχει εξασφαλίζει στους φοιτητές τις απαιτούμενες γνώσεις ώστε να μπορούν να διαχειριστούν σφαιρικά και ολοκληρωμένα τον κλάδο της Αγροδιατροφής, από την παραγωγή και τη μεταποίηση έως την κατανάλωση από τον άνθρωπο, συνειδητοποιώντας την άρρηκτη γνωσιακή σύνδεση των τροφίμων και ποτών με τη διατροφή του ανθρώπου.
Οι σπουδές περιλαμβάνουν την κατάρτιση θεωρητική και εφαρμοσμένη με τη χρήση τεχνολογικών επιστημών όπως τεχνολογία υλικών, διατροφογενετική, χρήση εργαστηριακών οργάνων και βιοτεχνολογία. Απόρροια των παραπάνω είναι η σφαιρική προσέγγιση στα τρόφιμα και τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα διατροφής.
Πρόγραμμα Σπουδών
Το πρόγραμμα σπουδών διαθέτει ένα βασικό κορμό μαθημάτων και μια σειρά μαθημάτων επιλογής που αφορούν ειδικές θεματικές.
Κάθε φοιτητής/τρια να έχει την ευελιξία να διαμορφώνει ένα προσωπικό «προφίλ» εκπαιδευόμενου με βάση τα ενδιαφέροντα του/της.
Εστιασμένο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Ενσωματώνει σύγχρονες και καινοτόμες εξειδικεύσεις αιχμής όπως:
διατροφογενετική (διατροφή σε σχέση με τη γενετική του ανθρώπου)
νανοτεχνολογία
ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη στη αγροδιατροφή
διατροφικές πολιτικές στη δημόσια υγεία
υπολογιστικές προσομοιώσεις για την εκμετάλλευση μεγάλου όγκου δεδομένων
μελέτες καταναλωτή και συμπεριφοράς του ανθρώπου
Εισαγωγή Σπουδαστών
(Αποτελέσματα 2025)
Από τα ΓΕΛ: 2ο πεδίο: Θετικές & Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας & Ζωής
Βάση εισαγωγής: 9.600-Ε.Β.Ε: 9,60
Από τα ΕΠΑΛ, από τους τομείς: Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος,
Υγείας και Πρόνοιας - Ευεξίας
Βάση εισαγωγής: 15.325-Ε.Β.Ε: 6,19
Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα.
Δεν υπάρχουν αντίστοιχες σχολές για Μετεγγραφή.
Επαγγελματικά Δικαιώματα
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής (ΤΕΤΔ) απολαμβάνουν πλήρη και ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα με τον πλέον κατοχυρωμένο τρόπο. Από το 2022 έχει δημοσιευτεί (ΦΕΚ Τεύχος A’ 232/17.12.2022) το νέο προσοντολόγιο/κλαδολόγιο όπου ορίζεται ο κλάδος/ειδικότητα ΠΕ <Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής>.
Επαγγελματικές Προοπτικές
Έρευνα, ανάπτυξη και διερεύνηση επιστημονικών αρχών σχετικών με προϊόντα διατροφής.
Ανάπτυξη νέων προϊόντων διατροφής και βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας των ήδη υπαρχόντων.
Τεχνικές πωλήσεων και υποστήριξης της βιομηχανίας τροφίμων σε θέματα πρώτων υλών, συστατικών και τεχνολογίας για την παρασκευή συγκεκριμένων προϊόντων.
Ανάλυση των συστατικών των προϊόντων διατροφής και διασφάλιση της ποιότητας αυτών.
Διασφάλιση της συμμόρφωσης του τελικού προϊόντος με τα πρότυπα ασφαλείας και ποιότητας και έλεγχος της εφαρμογής τους από τους διαφόρους παραγωγικούς τομείς της κοινοτικής και ελληνικής νομοθεσίας για τα τρόφιμα.
Ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων.
Παροχή συμβουλών διατροφής. Οργάνωση προγραμμάτων διατροφικής αγωγής στην κοινότητα.
Βασική έρευνα και εκπαίδευση στις Επιστήμες Τροφίμων και Διατροφής
Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν:
σε Ελληνικές αλλά και διεθνείς βιομηχανίες τροφίμων
σε εταιρίες σχετικές με θέματα αγροδιατροφής
ως Σύμβουλοι Διατροφής
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια προγράμματα ΠΜΣ.
Για πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία υποβολής αιτήσεων καθώς και του κόστους σπουδών ακολουθήστε τους ανάλογους συνδέσμους.
Το ΠΜΣ αποσκοπεί στην επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση μελλοντικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, της ιδιωτικής παραγωγής-επιχείρησης τροφίμων και της συμβουλευτικής δραστηριότητας στο ραγδαίως εξελισσόμενο πεδίο της διατροφής και του κρίσιμου ρόλου αυτής στην προαγωγή της ευζωίας και της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου. (link)
Αυτό το μάστερ συνδυάζει τις επιστήμες των τροφίμων και τη διατροφή. Θα
αποκτήσετε τις γνώσεις που σχετίζονται με τις τρέχουσες τάσεις στην παραγωγή
τροφίμων και ποτών, τις τεχνολογικές εξελίξεις, την Ε & Α, τη διατροφή και τη βιωσιμότητα. Το ΠΜΣ αναπτύσσει επίσης βασικές δεξιότητες διαχείρισης του σχεδιασμού της αλυσίδας εφοδιασμού και της διαχείρισης της ποιότητας στη γεωργία.
Μάθε τι σου ταιριάζει.
Στην About Career έχουμε στόχο οι μαθητές να κάνουν επιλογές που ταιριάζουν στο χαρακτήρα τους και στις ικανότητές τους. Δίνουμε πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα σπουδών, τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει στην πορεία ο κάθε φοιτητής, την επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα του, τις ανάγκες στην αγορά εργασίας και τις επιπλέον δεξιότητες και πιστοποιήσεις που μπορεί να χρειαστεί για να γίνει ένας επιτυχημένος επαγγελματίας.
Όλες αυτές οι πληροφορίες δίνονται στο Ατομικό Πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, παρέχει μία ιδιαίτερη και πολλά υποσχόμενη επαγγελματική πορεία.
Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα για να το δηλώσεις στο Μηχανογραφικό σου, προτείνουμε να κάνεις ένα πλήρες πρόγραμμα Επαγγελματικού Προσανατολισμού.








